自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:旅遊保險無得賠

任何嘅物理治療專科骨科,都必須要睇咗普通科醫生寫轉介信去睇先可能有得賠償(一般醫療保都要,就算公司嘅group medical都要)
而你滑雪整親,以現時嘅旅遊保險嚟講,一般都會賠醫療費(旅遊保好多而家會包埋笨豬跳,氫氣球等比較hit嘅高危運動),只係而家係你睇醫生嘅程序錯咗先無得賠。而學費,因為呢啲係你嘅消遣費,所以就算因意外整親無得玩都唔會有得賠。

男爵府

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:下次想claim+保險,最好問下agent先去睇醫

原帖由 See 於 15-01-31 發表
下次想claim 保險,最好問下agent先去睇醫生。
Agree..乜都問左先保障自己好d

大宅

回覆:Snoopyva 的帖子

專料一定要傳介先claim得

男爵府

回覆 外星媽媽 的帖子

Cigna

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:旅遊保險無得賠?!

要去睇醫生再轉介喎, 去私家睇門診再轉介

珍珠宮

引用:朋友係日本滑雪場滑倒整親隻手,係當地初步

原帖由 Snoopyva 於 15-01-31 發表
朋友係日本滑雪場滑倒整親隻手,係當地初步治療後,返香港佢去咗物理治療中心(係朋友介紹佢)再醫治,但當cl ...
一向物理治療同專科醫生都要轉介信

珍珠宮

保險公司啱,普通醫療/意外保都要醫生轉介先做物理治療

水晶宮

返來hk做乜唔睇醫生?自己又唔係醫生又點能夠自行判斷只做物理治療呢?所以轉介信好重要!

琥珀宮

朋友係日本滑雪場滑倒整親隻手,係當地初步治療後,返香港佢去咗物理治療中心(係朋友介紹佢)再醫治,但當cl ...
『無醫生轉介,自己去做物理治療!

整親無得滑雪,已經比咗錢學滑雪既費用』

呢個case,我普通人睇都覺得唔賠好合理!

大宅

好多保險都要轉介信

伯爵府

引用:我份保險睇專科唔使轉介信,之前我自已都唔

原帖由 Christybeauty 於 15-01-31 發表
我份保險睇專科唔使轉介信,之前我自已都唔知。
我以前公司份都可以但只限兒科同婦科,其他一律要門診轉介。

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

要西醫寫轉介信先有得claim

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+小倩+於+15-01-31+發表本帖最

原帖由 廷廷媽 於 15-01-31 發表
唔係呀,我都啱啱買左匯豐旅保去滑雪,條款係只要唔係比賽運動,普通滑雪係包架,我睇左佢條款係咁寫,不過 ...
以前好多唔包滑雪,但而家市面大部分旅遊保險都已改咗會包埋滑雪呢類活動!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+Snoopyva+於+15-01-31+發表朋

原帖由 mrschocolate 於 15-02-01 發表
一向物理治療同專科醫生都要轉介信
專科醫生都可能間間保險terms唔同,有機會唔洗轉介,但物理治療應該全部都一定要有醫生轉介!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Snoopyva 發表於 15-1-31 00:26
有D保險公司係咁架,想諗辦法唔比錢,
你可以試下去保險業監理處問下睇下幫唔幫到你

我爸個時懷疑 cancer入院做身體檢查(成萬蚊架),
之後 check 到係 cancer,
間保險公司唔肯比身體檢查D錢,
但明明係因為懷疑 cancer 先做,有醫生推薦信,
佢都唔認數話身體檢查未必關 cancer 事。。。
真係好激氣。。。

水晶宮

係呀。

保險睇專科都要有轉介信。

珊瑚宮

環保接龍勳章

點解唔睇清楚,點解唔問左自己保險經紀先?唔清楚真係要問,唔知亂來無可能賴人唔賠。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

瑪瑙宮

下次唔好幫襯佢

公爵府

你要claim 物理治療費,應該返香港後再睇普通醫生,再叫佢寫紙俾骨科,睇完骨科再由骨科判斷你使唔使做物理治療.要先可以咁claim 架.
同埋,香港的例,物理治療師應該有轉介信先幫病人做治療. 其實你drop in 去揾佢做,佢又幫你做,係違反專業守則,可被告

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

首頁

尾頁

跳至