自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止發言

好媽媽勳章

洋房

公爵府

做乜你好似講緊我咁既?!

我就係自細就知自已唔係美人胚子,靠樣就一定唔得架喇,咪發奮讀書囉,唔比自已出入工廠區(以前好多人做工廠工)。

後來入到大學後又觀察到另一樣野喎,我發現家境好既有錢仔雖然係現成貨,但通常脾氣大,而且多數識玩識歎唔識做野,好多靚樣的女同學黐埋去都唔長久,最終浪費自已光陰兼錯失黃金機會。

我既選擇係,搵個家境一般,至少唔會睇唔起我屋企。但係要勁讀得書,1st hon果種喎,做人有意志力,有目標。比我搵到喎,就係我c6。

但呢件唔係現成貨,一畢業由零開始,畢業後我都返左十年工。
但呢十年環境改善好多,我估我c6以後應該都仲有得升值既。

慶幸都叫做一齊挨過十年,我c6對我又唔敢點,佢有錢過我手,亦從來唔會管我用錢,對我屋企人都好大方。

雖然唔係住渣x山,但如果打後幾十年都好似e+咁,唔洗挨自由自在,食住洗費都唔洗憂慮,一年去三兩次旅行,我都覺得我呢項投資係勁賺lu

原文章由 maggiejane 於 08-6-26 11:57 發表
其實想嫁個條件好ge男人好正常, 但唔一定係有錢, 起碼有前途呀.

有一樣野我好佩服我表妹. 佢條件普通, 唔特別靚唔特別叻, 但做人有目標. 佢form 3 時已經知道想嫁好男人, 一定要讀得書多先, 因為讀書唔成, 只可以流 ...

公爵府

我識親生得好靚既,反而冇乜邊個有幸福婚姻。
唔係嫁左先發覺嫁得唔好,就係遲遲都嫁唔去,感情又多波折。

你估世界上有好多個徐子淇咩!佢都唔係淨靠樣,都有高學歷同唔錯既家庭背境。

原文章由 maggiejane 於 08-6-26 12:17 發表
而另一個case係朋友個妹, 佢嫁左所謂有錢人, 但我唔覺得佢幸福.

佢生得幾靚, 似後生李麗x. 大學畢業, 知道自己靚多人追, 目標係嫁個有錢人.

佢第一個老公係華藉機師, 後生靚仔羨慕死人! 但佢識左個基金經理, 月薪 ...

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都想

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

恭喜你
原文章由 20020116 於 08-6-26 13:04 發表

我就係自細就知自已唔係美人胚子,靠樣就一定唔得架喇,咪發奮讀書囉,唔比自已出入工廠區(以前好多人做工廠工)。

後來入到大學後又觀察到另一樣野喎,我發現家境好既有錢仔雖然係現成貨,但通常脾氣大 ...

伯爵府

好媽媽勳章

呢樣都好有難度, 而家都係生一個既多
原文章由 EVA222 於 08-6-26 13:40 發表

我個女觀察所得都係咁講,而且好招積+花心,最好搵個孝順心地好,家庭背景正常,唔係獨生子,腳踏實地又有升值潛力,不過好難遇得上,腳踏實地多數事業前景麻麻.

伯爵府

好媽媽勳章

原來拍戲d橋段咁駛得架
原文章由 maggiejane 於 08-6-26 12:17 發表
而另一個case係朋友個妹, 佢嫁左所謂有錢人, 但我唔覺得佢幸福.

佢生得幾靚, 似後生李麗x. 大學畢業, 知道自己靚多人追, 目標係嫁個有錢人.

佢第一個老公係華藉機師, 後生靚仔羨慕死人! 但佢識左個基金經理, 月薪過百萬, 離婚嫁左佢. 之後唔滿足, 想住大屋, 又離婚搵個個. 咁問屋企借錢, 自己搬左出半山住. 之後揸車泊停車場, 特登撞架FIERRxx, 再留低紙條叫車主聯絡佢, 即係現任老公. 佢雖然住渣X山 APARTMENT, 揸FIERRXX, 屋企有D米, 但係裙腳仔孤寒成性, 屋企人又唔鍾意佢. 個女仔拿拿臨大肚迫結婚, 點知係女... o係屋企無地位, 自己湊女, 無任何野揸手, 無錢過手, 有屋住有飯食咁囉~ 出街就老公揸車(得兩個位), 佢兩母女搭的士. 見外家食飯老公擰"咩"面睇唔起外父外母!! 咁你話嫁有錢人係咪好幸福?

男爵府

原文章由 20020116 於 08-6-26 13:04 發表

後來入到大學後又觀察到另一樣野喎,我發現家境好既有錢仔雖然係現成貨,但通常脾氣大 ...

你情況同我一模一樣

無錯...要揾就要揾一個有得升值的C6

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

原文章由 trintrin 於 08-6-26 11:44 AM 發表
見標題, 我仲想問 "你唔係嫁左喇MEI??" 

大宅

"如果妳對 "租賃 " 感興趣,請跟我聯繫。"

男爵府

我覺得與其花盡心思去嫁個有錢人, 不如自己努力d, 有自己既事業, 自己搵自己駛咪仲好.
到時你鍾意搵個講愛情既又得, 有升值能力既C6又得, 可愛竹昇仔又得, 就算失匙夾萬有錢仔都無問題.

自己有番咁上下能力, 家公家婆都唔會睇你唔起, 返外家老公都唔敢比面色你屋企人睇啦.

不過最緊要搵個 "你既錢係你既錢, 佢既錢都要係你既錢"先得.

男爵府

這道理非常顯淺!!
原文章由 mrsdoh 於 08-6-25 19:11 發表

我好鐘意你POST出嚟這篇文章裡的這一句:你倒可以想辦法把自己變成年薪 50萬的人,這比碰到一個有錢傻瓜的勝算要大。

自我增值才是永遠的財富 別人想搶也搶不走的財富. ...

男爵府

個人認為--求人不如求己,例子--張玉珊,人靚有腦又揾到錢!不過如果好想嫁個有錢人,揾個起碼大自己10至20年既伴侶,就算唔係好有錢,但經濟條件會比較理想,咁您咪可以坐享其成囉!不過就唔好介意靚唔靚仔,性格惡唔惡頂,成功男士啲脾氣唔好得去邊!

本人到30幾歲兼生埋仔先領略呢點,冇計啦後生時都係愛情至上,鍾意同老公挨驢仔呀!

首頁

尾頁

跳至