興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

sukky73923 發表於 15-9-24 13:11
我只前都想領養隻猫b。個義工又話要收打針錢。又話家訪。我都話ok。講講下。就話比人領養左。唉。

...
最叻就係拖住你先, 等你滿心希望買齊晒野放你飛機~

男爵府

我唔係咩義工!只係有去街市餵下貓咁.......

我第一隻貓係買既,第二同四都係執既,第三隻係bk人執係網上搵領養

(無家訪),我d貓全部都係2個月左右入室。

其間亦試過同義工領養左隻棄貓,(要家訪),點知人、貓都唔夾無辦法要退

返比個義工!(後尾同個義工做左朋友)。

早2個月幫另一餵貓ee捉左隻6個月貓,暫託左2星期要離港就交左比相熟

義工,領養日都有幫手,我和另一ee當日對一個想領養既人都留有好印象,

都有同負責義工講!點知義工都未家訪,睇義工同領養人whatsapp對話

已經令我倆打左個突!呢隻貓係我捉既!我當然想佢搵到好人家得到幸福!

如果唔適合我令願佢暫時無家再等下一個機會!

其實捉一隻成貓返黎真係要花好多心機時間去照顧先可以出領養,

以前我都唔明D義工要咁攔擇!現在就清楚晒!

大宅

引用:Quote:sukky73923 發表於 15-9-24 13:11 我

原帖由 snowmeow 於 15-09-25 發表
最叻就係拖住你先, 等你滿心希望買齊晒野放你飛機~
領養。購買。都會有唔多唔少。有人會有不愉快經歷。

禁止訪問

回覆:sukky73923 的帖子

瑪瑙宮

回覆:有感而發。領養。購買。寵物。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

引用:我認識嘅貓義工都好好,要家訪同要求安裝窗

原帖由 Verzendt 於 15-09-26 發表
我認識嘅貓義工都好好,要家訪同要求安裝窗網,以確保貓貓安全。過左一排就唔需要家訪咖喇!義工只收500內 ...
任何人同事。都有好有唔好。

亦有義工真係出錢出力。買糧餵浪浪。睇醫生。

亦有話自己係義工。叫人捐錢。
話醫流浪猫狗。但後尾比人爆左佢係呃錢。

所以大家最好小心。

禁止訪問

回覆:sukky73923 的帖子

大宅

引用:我好彩認識嘅義工都好人,貓貓有福

原帖由 Verzendt 於 15-09-26 發表
我好彩認識嘅義工都好人,貓貓有福
好多正義既義工的。

子爵府

我第二隻貓貓就買自家繁殖既猫bb,結果第二日已經開始病, 不停腹瀉及血大便,不停看醫生,到醫好左D便便又發現有遺傳性心肌肥大症,最後連腦神經系統都出現問題,雖然用左好多錢去醫佢,都醫唔好,最後未夠一歲就離我,佢只活到10個月,個心真係好痛、好傷!

義工出得領養起碼保証健康!D自家繁殖,寵物店為左錢, 近親繁殖攪到D BB有遺傳病,最可憐都係D動物!

男爵府

我隻貓貓都系執番嚟㗎,虽系隻唐貓B(剛執時似足老鼠仔),但超靚囡,全身白雪雪,健康又乖巧,活潑又有人性,真唔明佢前主人點會咁狠心弃佢於公园(當時貓B仲未開眼)如果唔系我個Fd見到,貓B两姐妹唔系餓死就系被其他食咗,所以奉劝各人,不要買啦,領養或幫幫街上嘅貓貓啦

男爵府

個人經驗分享,不喜勿插。
做左8年義工,前線餵貓,捉貓絕育,join貓會義工,暫托,出領養日...好多都試過
有時候,真係不在其位,不知辛酸
所謂義工,真係義務工作,義工都係人,有本身既工作及家庭要照顧,唔可能每事都將貓狗當第一位,只有顧好自己工作及家庭,先可以再處理貓狗事務
然後稍一差池就被評為衰義工...
請設身處地,義工承受貓貓坐艇,唔知要養幾耐,用幾多錢睇醫生既風險,當自己仔女一樣照顧,如果領養者比唔到足夠信心,唔會客氣有禮同自己傾談,又點會放心交貓貓比領養者照顧一生一世?
有時候義工遲覆,未必係有心拖領養人時間,而真係義工太忙,未能即時回覆,而且太多事需要兼顧,有時會忘記回覆都唔出奇。如果義工應承左回覆,你可以先請義工比個限期,限期到/你心急想知,可以提一提義工,義工見你心急問先會知你係有誠意,因為好多領養者係問完/探完就無下文…仲要義工追極都唔回覆...難道義工又要無了期等?
請大家繼續支持領養,大家都以正面態度互相支持/尊重,領養信息先可以一直傳播,義工得到支持先會有信心繼續撐落去!

子爵府

支持領養

別墅

我都鐘意領養多過買.但D GUIDELINES 真係好困擾,又要跟住佢GUIDELINE 買野.
我住村屋地下,唔開WINDOW 的都要我裝個網.我得一個大閘.但個大閘的隙係細到出唔到去.佢又要我裝網..我覺得好煩..我本身都有養貓..都係好好地..
最后都冇揾義工領養.

首頁

尾頁

跳至