自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由 bebebibi 於 15-10-01 發表佢

原帖由 鴨鴨比 於 15-10-01 發表
果陣我出左封辭職信比上司寫9月三十日係last day ,之後再傾話我自己真係頂吾順想即走,佢話你同公司冇拖冇 ...
睇返,你意思是同上司口頭協議,未夠一個月即走,而公司最後都比足一個月人工你,你驚公司反口要你比返轉頭?如果係咁,口頭協議是日後勞資糾紛的重點,你贏面都高。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+鴨鴨比+於+15-10-01+發表我做

原帖由 耕田妺 於 15-10-01 發表
你份人工係佢地班女人夾份出比你㗎?咁你份糧包吾包埋比佢地鬧?我睇吾明你寫出黎嘅野係乜意思?乜有人返工 ...
我都唔明
鬧走樓主對佢地有咩好處?

珍珠宮

回覆:人工問題?

我走佢地好處多

一來公司即刻請返6個人頂我個位,即係有6位新哥哥仔工程師,佢地增加嫁得出機會

二來有次我冇意之間踢爆個50歲老臣子文員原來一直係做人地二奶,因為咁我c6同佢男人做同一間公司

三來點解咁憎我?因為我生得其貌不揚,著衫又求求其其(返地盤係牛記笠記),同埋我老闆好憎我化妝,化一次話一次,居然我都嫁得出仲要陀第二個bi. 九成女同事未嫁,一個嫁左冇仔女

工程公司好難嫁吾出,一定係極品,50歲人日日著花花短裙高跟鞋,日日係公司巡

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

鴨鴨比 發表於 15-10-1 06:34
我走佢地好處多

一來公司即刻請返6個人頂我個位,即係有6位新哥哥仔工程師,佢地增加嫁得出機會
其實都唔係重點, 人已走, 無謂再提起過去係點. 你仲大緊肚, 唔好諗以前公司人事點喇.

快d處理嗰筆錢先, 為求自保, 問清楚公司係唔係入錯數, 睇下佢點解釋, 記得錄音.

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:我走佢地好處多一來公司即刻請返6個人頂我

我走佢地好處多

樓主有咁既思想,心地

珍珠宮

BK Milk勳章

我覺得好多嘢唔係單向既

既然做得唔開心,搞清楚人工,好好養胎,唔好諗唔多

happywindy    發表於 15-10-1 13:06
liaosee    發表於 15-10-1 10:15

伯爵府

我走佢地好處多

炒你一嘅成本,足夠請6位工程哥哥?
你人工都唔差喎。

係咪就係因為你人工高,佢地先妒忌你有得放產假,而針鋒相對?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 鴨鴨比 於 15-10-01 發表我做

原帖由 耕田妺 於 15-10-01 發表
你份人工係佢地班女人夾份出比你㗎?咁你份糧包吾包埋比佢地鬧?我睇吾明你寫出黎嘅野係乜意思?乜有人返工 ...
我有同樣疑問!
“勾佬生b\" 呢一句,我實還拖,再無拉拉發up 瘋,我投訴到總公司或平机会,大家冇瘾

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

如果認為份糧是出多了, 打電話返公司問清楚, 何需估估下? 直接對話比上bk問更實際

水晶宮

我走佢地好處多

你1個人工等如6個工程師人工,收得呢個水平的人工,即有番咁上下資歷,但竟然擺唔平同事之間,尤其女人,的無理取閙?

還有,離職係要簽收一叠文件,包括人工,假期等,你核對下d文件同你户口筆數,跟人事部及会計部攪清楚,好过上來bk 問!

伯爵府

大肚被炒,不是因嚴重過失的話,公司要賠埋10星期產假人工的。 還有產假已改了,可以靈活安排,最盡可以前2後8星期咁放10周,唔一定前4後6架啦。

自煮有快樂

水晶宮

恕我直言,我覺得個舖不合情理。若然係真,樓主份工應做不長,因能力與人工不正成比!

1)得份人工=6個工程師的小主管(仲要間公司有d規模),對於辭職的 “一個月代通知金”,冇理由咁單纯用“口頭協議” & 不跟人事部攪清楚!

2)出糧有糧单,辭職有文件,唔会唔知户口筆錢咩來路。

3)做得主管,但唔識處理同事的無理指控,任由人用粗口閙。

happywindy    發表於 15-10-1 13:07
chan803    發表於 15-10-1 10:15

水晶宮

4)公司一個月只供應2卷廁紙,自己買夠十卷返去自己office 慢慢用,洗怕公司d女人玩唔比用公司廁紙?做得主管,冇理由連呢d小事都拆唔掂。

happywindy    發表於 15-10-1 13:07
我愛Corina    發表於 15-10-1 12:50
liaosee    發表於 15-10-1 10:16
wonderlulu    發表於 15-10-1 08:29
dearethan    發表於 15-10-1 08:22

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:4)公司一個月只供應2卷廁紙,自己買夠十卷

原帖由 birdbird 於 15-10-01 發表
4)公司一個月只供應2卷廁紙,自己買夠十卷返去自己office 慢慢用,洗怕公司d女人玩唔比用公司廁紙?做得主 ...

珊瑚宮

引用:事源我係公司只不過一個小小主管仔,有下間

事源我係公司只不過一個小小主管仔,有下間房仔坐,自從我有左bibi公司所有人態度180度轉變

曰曰走黎我房 ...
吓,為咁走?乜公司嚟?
6~8冇出糧,9月又俾?係咪佣先?

大宅

回覆 鴨鴨比 的帖子

男爵府

想生BB熱投

你啲同事把口咁毒架,勾佬生仔都講得出

伯爵府

好媽媽勳章

我走佢地好處多

你呢堆「好處」唔合乎現實,冇廁紙,搞電腦,搞冷氣,都講得好偏激,放大左個嚴重性,要應付唔難,但可能你大肚,諗多左,諗得嚴重左。

講返你個問題,我假設你封resignation letter 入面 last date 寫9月30日,當中係有提及到比左一個月通知公司辭職的。不過,遞的時候,你ee rr 咁話想早d走,然後上司結論就話「你同公司冇拖欠,可以即刻走。」

如果係咁,即係職係你辭,唔存在上面有位jm 講補多10個月產假錢,但是,「你可以即刻走」代表左公司short notice 你,咁原則上,出糧到9/30就啱數啦,呢個係公司short notice 你的代通知金。

至於曾經有同事probation period 不辭而別,公司追返7日代通知金,呢個絕對合理,其實公司已經仁慈,再絕d,可以當佢走的當日已過試用期,嘗試追夠佢一個月,然後傾settlement 添,公司只係追7日,我覺得已經算唔辣。

我反而係覺得,係老牌公司走,走的時候有一大堆野簽架,MPF Termination,final payment confirmation, return of company assets (eg: keys, mobile phone, notebook, access card) 你有冇確定自己辭職呢件事,已經清清楚楚地完結左?呀賓妹走都要簽一堆野,何況係一個主管?你要搞清楚。

子爵府

你陀上一胎都係咁? 一間公司,仲話老牌公司,辭職咁兒戲完事? 好奇怪 如果佢地咁想你走,其實你一re-join果陣就係咁單打你咪得囉?洗咩等你大肚? 同埋你上司廢,唔幫你調職,咪再搵佢老細囉,總公司囉!你連辭職都敢,做乜只係響自己房喊? 真係好奇怪

珍珠宮

我上一胎係第二間公司做,仲係大住肚請我,果陣傾好冇前4後6,所以我一生完就全面休息一年。呢間公司做左一年度

人事上我冇心理搞又搞吾掂,我一早自備紙巾、水、乾糧

今日十月一都問吾到公司,請6個都係見習工程師一萬咁上下,剛畢業,點都好過對住個c9仔

喊果單嘢大肚情緒波動,我睇新聞都喊

首頁

尾頁

跳至