自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

由佢呢句說話已經知道佢係不知民間疾苦啦...高高在上, 唔怪得佢話視民望如浮雲啦, 梗係啦即係話我地人民的說話/心聲係無份量啦.....

原文章由 工廠妹 於 08-7-17 15:03 發表
個賤人特首仲話請外傭唔係必要,乜佢唔知香港哋兩 ...

洋房

原文章由 babyhowie 於 08-7-17 14:16 發表
但係我覺得請得工人又唔至在個$400啦!

不過如果咁新政策,
9月後會唔會大批人請工人?
HK遲早大6人同外傭多過本地人!

呢位阿姐,你係咪食錯葯呀?四百蚊對很多人嚟講,包括我,都好重要架!可能你身家豐厚,真係唔至在,不過香港哋,好多人都公一份婆一份,四百蚊夠小朋友參加學習班喇!你係咪個賤人特首啲親戚,幫實晒佢講廢話!

別墅

水晶宮

原文章由 bb2 於 08-7-17 14:24 發表
呢個我就唔同意嘞, 以前個社會請工人既都係有錢人, 請工人只係提高佢地既生活質素, 但係而家個社會唔同左, 好多家庭請工人都係因為兩夫婦要番工搵$, 所以逼於無奈先要請工人番嚟照顧小朋友…..$400對好多家庭嚟講都 ...

yes agree
400 is very important for me ga

洋房

原文章由 esmehouse 於 08-7-17 14:51 發表
如果每個月比我諗好多請工人嘅都算,但個問題係半年比一次﹝$2400﹞,唔用工人又冇得 refund,如果想工人 overlap 又要 waive 左之前已繳嘅外傭稅,咁唔公平唔出聲點得呀 ,仲有呀又唔可以扣稅

...

agreed. why no refund? why waive when overlap? what kind of logic is it? It is unfair.

水晶宮

if no refun is ok ge
but need stop to pay from sep law

水晶宮

sorry
miss understand
need refun la
But I think HK government will not give us back ga

大宅

Very disagree this point

原文章由 babyhowie 於 08-7-17 14:16 發表
但係我覺得請得工人又唔至在個$400啦!

不過如果咁新政策,
9月後會唔會大批人請工人?
HK遲早大6人同外傭多過本地人!

洋房

應該叫條曲街特首、佢身邊班狗官、又或者啲傳媒入嚟睇吓大家的意見!

大宅

點解曾生話外傭不是必要的? 我想問下佢, 知唔知每年的出生率有幾多? 又知唔知全香港照顧兩歲以下兒童的育嬰院有幾多間? 而這些育嬰院又能提供多少學額給初生的BB~
如果政府沒有足夠的設施, 咁BB應該由誰照顧?

他這樣說太狡猾了! 就等於說調味品不是必要的, 因為食物熟了就能吃呀~ 床單也不是必要的, 因為有床就能睡呀~
根本是什麼都不必要的嘛~

我也不明白, 為什麼$400/月的外傭稅交了以後, 薪俸稅時又要把已交的外傭稅再次當成是總入息的一部份...那不是雙重課稅嗎?

大宅

原文章由 debbieip 於 08-7-17 15:58 發表
我也不明白, 為什麼$400/月的外傭稅交了以後, 薪俸稅時又要把已交的外傭稅再次當成是總入息的一部份...那不是雙重課稅嗎?

TOTALLY AGREE ~~~~
$2400 X 2 = $4800 X 15 % 最高可達 $720

[ 本文章最後由 Ah.Sa 於 08-7-17 16:27 編輯 ]

大宅

嘩!! 我岩岩簽左新工人...問左agency話, 好大機會八月廿幾號批visa....咁我咪好唔抵!!!

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 貓姐 於 08-7-17 15:08 發表
唔係化, 唔至在!!!
我地2公婆都由朝做到晚, 冇人湊小朋友, 之前比本地ee湊, 半日都收4千, 所以宜家先請個工人湊小朋友, 如果每個月唔洗比個$400, 對我生活上幫助好大呀
...

我知我個回應實俾人噴架喇!

不過我連請工人錢都冇,
自己湊番細路之餘仲要兼職幫補生計!
所以米覺得請得工人朋友,$400算得咩?!

不過,貓姐你位保母又真係富貴喎!
湊半日收$4000?
佢湊出黎將來都會成為專才/富豪?
係就唔貴喇!

大宅

果個話視民望如浮雲的'憎特首', 不如你好似董伯伯早d走, 唔好成日黑口黑面講埋d歪理. 攞我地d錢去扮濶佬. 所謂紓民困完全- - 簡直當我們傻及施捨.

大宅

原文章由 huayan 於 08-7-17 14:20 發表
佢話為期2年,9/2008開始實施.

係米即係由01/09/2008-31/08/2010內簽既合約即可受惠?

又例如我剛於01/07/2008簽新合約,再將於01/07/2010再續約,係米=01/07/2010-30/06/2012才不用交稅?

請有識之仕解答. ...

我都覺得係咁,人人有一次,但我剛剛續了,下個約都唔知點嗎,受唔受惠都示知,只知今次約冇份

別墅

Don't you think you are the lucky one..you can choose to take care of your own child, there are a lot of BK mami can't give up their job due to a lot reasons..

I assume if you can make 20-30k a month, you would definitely consider to continue working (make more money for the kids' future) and hire a maid to take care of child.

You said"不過,貓姐你位保母又真係富貴喎!
湊半日收$4000?
佢湊出黎將來都會成為專才/富豪...I totally hate what you say....please don't 歧視 people who has maid...

原文章由 babyhowie 於 08-7-17 04:27 PM 發表

湊半日收$4000?
係 ...

男爵府

男爵府

我知我個回應實俾人噴架喇!>唔係話妳,希望妳多D了解身邊發生緊D乜!!!!

呢個世界有好多「妳睇人好,人睇妳好」
有好多「身不由己」

妳講既係風諒話
我希望妳有同情心,人地賺多妳一萬,
人地一様有百樣開支,百樣壓力

唔該妳去週圍問下先。

一個陪月 10K-13k月薪/8hr
一日半日上門保母約 4-5k
一日全日上門保母約 7-10k

仲要搵,冇人做....

不過我連請工人錢都冇>> 請去家傭版一次, 日日有工人大肚,偷$,博咀,睇4仔,勾亞SIR,有性病,告僱主(用漏洞賺$),打小朋友.... 個個有工人都想有自己人揍。但少一個人供樓都C

原文章由 babyhowie 於 08-7-17 16:27 發表

湊半日收$4000?
係 ...
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我已經有工人架, 諗住有得慳, 點知原來係無.
救命! 呢個o羊鬼政府.
搵笨~~!!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至