夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

王國長老

王國長老

木馬:

容我解釋一下, 當版主操作例如關閉文章時, 會有一個list的原因去通知作者, 你的原因是「文不對題」(off topic), 其他原因會有廣告, 重覆張貼等。

沒有pm閣下重開是因為我知道你有看這個topic, 如果你很介意,我在這裡賠個不是。

至於你說的「真相」, 我想你有點誤會了吧!? 連我也不知道你指什麼? 明人不打暗話, 如果你有懷疑什麼直接說出來吧, 我只是執行版規,是一件簡單不過的事. 沒有什麼不見得人的原因呢.

其實我感謝正面的意見,如果我做得不好,歡迎用友善正面的態度去討論, 但我比較怕一些言論例如"bk都係咁架啦, 自由講場都係咁架啦..." 太主觀了, 不是我負責的版我控制不了,我也沒有參與, 這樣說對我不太公平呢.....

edea

[ 本文章最後由 edea 於 08-7-23 22:26 編輯 ]
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

主觀又如何? 網上討論, 必須要客觀嗎? 這又是版規? 說明討論, 當然有個人自由見解, 假如一個網站討論區連主觀亦不接受, 算是討論區嗎? 網站只想要討好的話題來建立健康形象, 從而吸引有關廣告客戶, 無可厚非, 但需要平衡, 太霸道會弄巧成拙. 尊重人我懂, 但我亦有言論自由, 不平則嗚有什麼問題? 所有話題持相反意見便不參與, 為的只是怕罵戰, 怕開罪人, 那還成一個討論嗎? 所有話題一面倒會是好的討論區嗎?

個人認為, 木馬開的話題又沒有惡意, 喜歡便看, 不喜歡便不看, 終日看見不順眼便投訴, 版主接獲投訴便cut掉, 網上討論, 需要至如此執著嗎? 處理可以用很多方法的, 要達至交代給投訴人, 又能維持版規, 你用的方法是我個人認為最差的!

原文章由 edea 於 08-7-23 21:49 發表
木馬:

容我解釋一下, 當版主操作例如關閉文章時, 會有一個list的原因去通知作者, 你的原因是「文不對題」(off topic), 其他原因會有廣告, 重覆張貼等。

沒有pm閣下重開是因為我知道你有看這個topic, 如果你很介意, ...

[ 本文章最後由 adrian媽咪 於 08-7-24 00:16 編輯 ]

王國長老

王國長老

原文章由 adrian媽咪 於 08-7-24 00:14 發表
主觀又如何? 網上討論, 必須要客觀嗎? 這又是版規? 說明討論, 當然有個人自由見解, 假如一個網站討論區連主觀亦不接受, 算是討論區嗎? 網站只想要討好的話題來建立健康形象, 從而吸引有關廣告客戶, 無可厚非, 但需要平衡, 太霸道會弄巧成拙. 尊重人我懂, 但我亦有言論自由, 不平則嗚有什麼問題? 所有話題持相反意見便不參與, 為的只是怕罵戰, 怕開罪人, 那還成一個討論嗎? 所有話題一面倒會是好的討論區嗎?

個人認為, 木馬開的話題又沒有惡意, 喜歡便看, 不喜歡便不看, 終日看見不順眼便投訴, 版主接獲投訴便cut掉, 網上討論, 需要至如此執著嗎? 處理可以用很多方法的, 要達至交代給投訴人, 又能維持版規, 你用的方法是我個人認為最差的!

我的意思係是不需要好像開火似的,大家可以好好地講, 不是不可以討論. 妳好像不太明白我意思,我沒有說不接受相反意見,而是討論時可否保持禮貌,大家意見不同不一定要罵人.我尊重妳時亦希望妳會尊重我.

我亦有聽取其他意見,重開了topic, 大家對事有不同睇法時, 可以再傾, 你們說我執得緊, 我有細思, 可能我個人比較嚴謹, 但其他朋友指出可以放鬆一點時, 我認同了所以重開, 但請記著(我不是指木馬), 不是沒有惡意就可以不理, 我不可以認同妳的說法.

澄清: 不是有人投訴我就要做事去交投訴人一個交代, 我自己判斷過, 但你們不認同我的判斷又是另一回事, 不等於我要給投訴人一個面子去做事, 我不會賣誰的帳.

主觀又如何? 網上討論, 必須要客觀嗎? ->這句話我不敢苟同,如果個個人都主觀, 不容得下其他聲音,一定罵戰不斷了.

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

我有開火的意思嗎? 假如你感覺有, 很抱歉, 我不認同你對文字意思的判斷能力, 我亦只是堅持自己的角度, 繼而想說便說, 再者, 請注意, 主觀並不代表容不下別人意見, 這是完全沒關係的, 我有我的主觀, 你有你的意見, 我沒有容不下別人的論點, 你說你的對, 我繼續說我的對, 正如我跟你的討論一樣, 有何不當? 只是你感覺我容不下你的論點而開火, 這又是一個角度問題, 你感覺我沒有禮貌? 我只能說, 文字上除非出現粗言, 否則你如何能判定為不禮貌呢? 我跟你互不相識, 沒必要冒犯, 我只是持個人觀點表態而已.

大宅

Anyway, 我沒有冒犯之心, 只是有果句講果句, 而且, 我亦應該不再說下去了, 免得變成冒犯, 做版主絕對是不容易的, 網友對版主有意見經常發生, 有什麼大不了? 我說我對的, 又不是大家也認為對的, 何必執著自己是對的? 當然, 我仍是覺得自己觀點是對的.

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

原文章由 adrian媽咪 於 08-7-24 01:49 發表
Anyway, 我沒有冒犯之心, 只是有果句講果句, 而且, 我亦應該不再說下去了, 免得變成冒犯, 做版主絕對是不容易的, 網友對版主有意見經常發生, 有什麼大不了? 我說我對的, 又不是大家也認為對的, 何必執著自己是對的? ...

首先, 我睇完......覺得"哇~你中曬81宗呀~" 呢個topic 無乜問題呀, 都不明白點解要close.

adrian 媽咪 講得好有道理, 好有禮貌, 好得體......
公道自在人心......

對不起, 恕我直言.

王國長老

王國長老

adrian媽咪:

妳的意思是太嚴謹會弄巧反拙,對嗎? 我明白了. 本來大家言語間有些誤會,但我和妳一樣沒有惡意, 可能看文字而大家領悟不同, 很高興知道妳和我一樣不是想開火

我想人人性格不同, 我本身是一個要求高的人,但經過今次我明白你們的意思, 以後也會"人情味"多些,真不好意思!

希望大家多溝通, 讓我知道如何做得更稱職.

Best Regards,
edea

大宅

原文章由 edea 於 08-7-24 12:46 發表
adrian媽咪:

妳的意思是太嚴謹會弄巧反拙,對嗎? 我明白了. 本來大家言語間有些誤會,但我和妳一樣沒有惡意, 可能看文字而大家領悟不同, 很高興知道妳和我一樣不是想開火

我想人人性格不同, 我本身是一個 ...

不打不相識, 佩服你既明白事理! 握握手, 做個好朋友!

講個秘密你知.....我曾經都做過好短時間版主, 不過我真係無咁偉大, 唔夠一個月即閃.......然後......專業襲擊版主.......

講笑, 不過版主確實唔易做, 佩服!!!

[ 本文章最後由 adrian媽咪 於 08-7-24 13:15 編輯 ]

王國長老

王國長老

原文章由 adrian媽咪 於 08-7-24 13:12 發表

多謝! 以後做得唔好請再指教! 大家做個朋友啦!

王國長老

王國長老

原文章由 adrian媽咪 於 08-7-24 13:12 發表

講個秘密你知.....我曾經都做過好短時間版主, 不過我真係無咁偉大, 唔夠一個月即閃.......然後......專業襲擊版主.......

講笑, 不過版 ...

哈哈, 妳講開又好似係,係咪單親媽咪版?
咁妳更加要多多提點我, 前輩! 教番幾招

大宅

原文章由 edea 於 08-7-24 13:19 發表

哈哈, 妳講開又好似係,係咪單親媽咪版?
咁妳更加要多多提點我, 前輩! 教番幾招

我只可教你一招......潛逃!!!!!如果唔好意思潛逃, 就下下搵大臣救命, 久而久之, 煩到佢顛, 佢就會炒左你!!!!

王國長老

王國長老

原文章由 adrian媽咪 於 08-7-24 13:25 發表

我只可教你一招......潛逃!!!!!如果唔好意思潛逃, 就下下搵大臣救命, 久而久之, 煩到佢顛, 佢就會炒左你!!!!

講左出黎可能唔靈, 低調d

大宅

adrian媽咪

謝謝你的支持, 講真我今次都驚驚地又被人 kill 架 mouth:

靜靜地講個秘密過你知,我試過幫人被人 kill 架啦

但今次我覺得馬仔個 topic 無乜野吖, 投訴吾係惡晒架嘛
再加上我相信 edea 都係明事理, 吾同其他區版主

咪試下直言,表達一下竟見~

有好多自以為資深的 bk member 真係有佢講, 無人講, 又成日舉報, 又吾知點解佢地舉報, d版主特別快跟進.... (個人感覺)

原文章由 adrian媽咪 於 08-7-23 02:14 發表

自由廣場咪又係咁, 通知都無句就cut人post, 唔駛分得咁清下話, 網站討論區0者....如果未婚又要開多個區, 咁不如開多個再婚區啦, 再者, 你覺得人地放錯區, 咪通知人囉, 然後幫人轉番去自由講場囉, 呢D叫禮貌同專重 ...

大宅

laimanw

其實都驚驚地架~

但好彩有你 同 adrian媽咪

原文章由 laimanw 於 08-7-22 15:39 發表
小泳,

我好欣賞你的行為, 其實你的說話很對, 正正帶出BK一些漏洞.

王國長老

王國長老

原文章由 小泳 於 08-7-25 20:04 發表
有好多自以為資深的 bk member 真係有佢講, 無人講, 又成日舉報, 又吾知點解佢地舉報, d版主特別快跟進.... (個人感覺)

我自己就唔會因為投訴人係長老或者資深會員, 係要有道理先會接納,不過今次問題係我自己尺度嚴得滯...唔好意思呀!

希望木馬都唔好介懷!

大宅

好野, 好一個平常心解決問題,
說實話, BK難得一見
唔嘈交不特止仲可以交朋友
edea唔駛潛逃啦, 你一級榮譽畢業啦

[ 本文章最後由 adrian媽咪 於 08-7-26 02:00 編輯 ]

大宅

唔好意思,我也有話想說說~~以我個人所知所見來看,一直以來都覺得,不論在BK或是其他網站討論區的版主,edea真的是我認為最有教養及真正肯接納別人意見,發言又恰到好處的版主,雖知版主一職不易為,尤其是edea所負責的兩版皆是敏感又主觀度高的感情關係版面,要處理得好又顧及到各人的感受,又可以逹到中立平衡,實在是不易為,真正的值得一讚~~

但有些人總喜歡揸住雞毛當令箭,自以是為版主便不可一世,可以高高在上,忘記這是一個討論區,人人都有權發表意見,而不論一個版主還是一個網頁的頭頭,他與網民之間的關係,從來都是互惠互利,並沒有任何上下或地位高低之分,如果沒有網友進來,你的網頁再好也是徒然,廣告商都唔會對你有興趣,同樣地,網友也需要一個質素優良管理良好的網站,這正正就是各取所需,並不存在地位高低之分,不過恐怕有人會在職銜高的日子久了,便會忘記自己也不過是一介網友及也是普羅大眾之一,實在可笑~~

前陣子有幸見識到一個毫無胸襟氣量的版主,半點也不接納他人意見還不止,更先出言挑釁,最後竟還用上頭及封殺言論來威嚇我,當然,那些看在我眼裡都只是可笑又愚眛的行為,沒有任何可怕?!世上萬千網站,真的東家唔上西家咁簡單,但可笑的是,不知那人真以為自己是什麼?又或誤以為我是三歲小孩子一樣無知又怕事,用"有不滿都唔准出聲,再講就封住你把口"咁嚟教?在一個討論區內竟然有人以為可以用強權打壓,實在使我.....唉,真不知如何說好?只有一句,"都不知那人如何有資格做到版主?"而我覺得edea做得好的原因,絕不是拿她和那人去比較,這真是我一直以來的心聲,而那人的小家子行為,只是令我更覺得edea實在是值得稱讚~~

其實每個人都會有主觀或判斷錯誤的時候,但當有不同聲音甚至有反對意見出現時候,如何看待問題及如何處理別人異議實在是考驗自己胸襟氣量和智慧的好時機,當然人無完人,總有情緒到的時候,我也不會對別人要求太高,也不會一次便判別人死刑,但到底誰是真大方誰是小家種,從遇到危機的處理手法便可輕易看出,而偽君子往往比真小人更令人恥笑及厭惡!

王國長老

王國長老

adrian媽咪, wmpl:

多謝妳地, 搞到我眼濕濕....

我知道如果永遠唔聽取人地意見, 就永遠冇進步.

今次上左寶貴既一課, 又開心得到了友誼

首頁

尾頁

跳至