親子旅遊

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

回覆 kahim103 的帖子

我想要你住過的京都大阪人民宿link,可否PM我Many thank!

大宅

引用:Quote:noelto1119+發表於+15-11-19+18:34+

原帖由 kahim103 於 15-11-19 發表
中間冇人清潔的

如果住大厦就應該隨時可以拎落樓下垃圾房
其實這類民宿,你心理上要抱住在自己家裡生活一樣,居住三/四天的日子裡,垃圾要自行清理,其中收取的清潔費是你check out 後,屋主會安排清潔,所以住一天還是一星期,也只收一次清潔費!喜愛煮食的,可到超級市場買食物作烹調,當然也要自行清理洗滌!這就是另類的旅行居住模式,比住酒店多了一份住家的親切感!
AirBnB 是近期頗流行的出門外地的居住模式,相信也沒有正規的執照,但日本政府似也沒作規管阻止,相信已作默許了!日本的本土民宿其實也由來已久,在二十多年前首次去日本,沒有現在的AirBnB, 但在日本已四處也見有經營民宿的小店,門上掛上民宿牌,鄉郊地方更流行,基本是屋主自己的居所,鄉郊民宿更是木建的日式小屋,租給旅客,只住一個房間,睡塌塌米,屋主包早餐,吃他們的正宗日式早點,他們也滿客氣的,真有點像武俠片中投棧一樣!問問屋主有無房間投宿,風味比現在更濃!

別墅

回覆 coffeecyy 的帖子

已pm~~~~~~~~

大宅

我一家4人去想住難波,有沒有好介紹? 另佢寫的地址點解google map 找不到,是

否佢地址不完整? TKS!

男爵府

熱血金章 王國教室勳章 畀面勳章

m8m 發表於 15-11-21 14:04
我一家4人去想住難波,有沒有好介紹? 另佢寫的地址點解google map 找不到,是

否佢地址不完整? TKS! ...
佢哋個地址係寫邊區, 實際地址, 要BOOK 咗, 先會比你咖.
你最多係從相片同埋啲人既COMMENT 度估計佢既位置係邊

琥珀宮

畀面勳章

引用:謝謝分享,真係無想起checkout問題tim,boo

原帖由 Charlotte_mom 於 15-11-19 發表
謝謝分享,真係無想起checkout問題tim,book左了,點攪呢.....又無行李寄存

...
基本上,JR同地鐵近鐵站都有locker,唔駛太担心喎

子爵府

kahim103 發表於 15-11-19 13:29
第一間住京都 “五條” 站附近
佢係一間百年老屋,有兩層樓,兩間房
好: 間屋好乾淨,設備都好齊,間房訓 ...
請問大阪間民宿有冇LINK?
老公成日都話要有人住過有COMMENT至肯BOOK

子爵府

回覆:Airbnb經驗分享

我都book左間大阪12月尾去,番黎comment

子爵府

abcfamily 發表於 15-11-20 00:45
其實這類民宿,你心理上要抱住在自己家裡生活一樣,居住三/四天的日子裡,垃圾要自行清理,其中收取的清潔 ...

日本政府已通過京都,大阪和東京大田區的民宿經營,因這些地方的酒店入住率有9成左右,實在供不應求,但部份條文仍有商榷餘地才未正式立法。初步條文如下:
1) 入住日期為1周或以上。
2) 房屋要有25平方米或以上,居住舒適。
3) 要有獨立洗水間和浴室等設備。
4) 環境要清潔衞生。
5) 要有防火安全設施

別墅

回覆樓主:

已pm~~~~~~~~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

多謝樓主提醒, 我聯絡左屋主, 佢話我行李可以擺佢屋企 (好彩咋, 我8PM機呀), 放心晒

大宅

我BOOK左出年3月新宿民宿.....

子爵府

Charlotte_mom 發表於 15-11-23 16:13
多謝樓主提醒, 我聯絡左屋主, 佢話我行李可以擺佢屋企 (好彩咋, 我8PM機呀), 放心晒 ...

Good, 屋主許可都會遷就住客的。

子爵府

引用:第一間住京都 “五條” 站附近佢係一間百年

原帖由 kahim103 於 15-11-19 發表
第一間住京都 “五條” 站附近
佢係一間百年老屋,有兩層樓,兩間房
好: 間屋好乾淨,設備都好齊,間房訓 ...
想问下難波那residence apartment 要多少¥每日?

別墅

fatboyL2 發表於 15-11-23 21:12
想问下難波那residence apartment 要多少¥每日?

上面寫就HKD790一日
不過呢個價只可以講係最低價
因為佢仲未計airbnb 手續費、屋主清潔費
而家呢個價錢係講緊一個人住既價錢

不過當然你都有方法去減低個支出,例如搵人refer 你登記,或者有折扣優惠碼

別墅

頭先有人 pm問我大阪o個間o岩唔o岩小朋友住
我覆完順便copy 係下面

我覺得大阪o個間適合小朋友住
第一,地方夠大,有空間俾佢地爬黎爬去
第二,房入面三張床可以泊埋一齊,咁唔驚小朋友跌落地下
第三,有乾衣機,咁就唔駛帶好多衫去都得
第四,間屋個廳與廁所+浴室+玄關中間有隻門隔開,唔驚小朋友自己爬左去廁所

不過都要睇下你小朋友幾大,如果大到識自己開露台門,咁就多樣顧慮~~

子爵府

多謝回覆

大宅

引用:回覆 kahim103 的帖子我想要你住過的京都大

原帖由 coffeecyy 於 15-11-19 發表

我想要你住過的京都大阪人民宿link,可否PM我Many thank!
我都想要,可以PM我嗎?
如果有帶小朋友,係咪入人數要加埋入去?

例如:2大2細,共4人

q**p

男爵府

回覆:Airbnb經驗分享

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

大宅

CAN U PM ME

首頁
12345...11

尾頁

跳至