自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

講真, 女仔真係會有小小分泌物 (嚟左 m 之後)

原文章由 Baby_Cute 於 08-8-27 12:14 發表

我媽話女仔dirty d,男仔唔洗用手洗~~~

伯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 陪月勳章

原文章由 小泳 於 08-8-27 12:19 發表
Baby_Cute

咁你 99 係咪自己手洗呀?

但自己手洗吾可以扭得好乾,所以咪用洗衣機洗多次,可以 spin,吾洗水 fing fing~

佢唔係手洗囉,但要我手洗囉

伯爵府

原文章由 chanwendy 於 08-8-27 12:19 發表

我以前亞媽又係話女仔 DIRTY 啲要手洗, 都唔明係咩 POINT, 點解女仔就係 DIRTY 呀. 我覺得呢個諗法係有少少重男輕女的成份, 所以我唔會要求我個囡咁做, 咪放入洗衣機洗囉. 我自己結咗婚後都冇再手洗啦. 一齊洗有 ...

我都覺有點重男輕女~~~

伯爵府

原文章由 小泳 於 08-8-27 12:20 發表

所以我用護墊..........
如真係黎m整dirty左我先用手洗,洗完都係放落機
我成日覺得手洗唔乾淨

大宅

我仲以為你 99 佢自己係手洗添~

原文章由 Baby_Cute 於 08-8-27 12:22 發表

佢唔係手洗囉,但要我手洗囉

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咦, 我自從m黎之後, 媽咪就要我自己洗底底, 而家就算結左婚, 都係一直自己手洗, 可能已經習慣左, 其實自己洗都唔係好麻煩啫, 一路沖涼, 一路洗底底囉.
,

侯爵府

我記得大概五年級就要自己洗,
當時媽咪講比我知,我遲D會有月經,媽咪跟手教埋我點解會女仔先有月經,
依家開始要養成習慣自己洗,咁到時比經血整DIRTY洗都會輕鬆D,
佢仲教我,女仔會有好多分泌物,洗衣機未必洗得朝淨,如果唔朝淨著上身,就有可能有陰道炎咁....
佢仲教左點解男仔無LEE個情況,
我媽咪教得好詳細KA,最重要比囡囡知道,唔係你偏心

原文章由 小泳 於 08-8-27 12:13 發表
rilley
係呀,我無唸住要囝囝洗呀, 你當年媽媽點答你呀?

咁你媽媽到你幾歲時要你做呀?

大宅

可能男仔無 m 嚟,
女仔有 m 嚟, 排卵果幾日又會有些分泌物

原文章由 Baby_Cute 於 08-8-27 12:22 發表

我都覺有點重男輕女~~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我以前細個阿媽要我和家姐自己洗胸圍和底褲, 阿哥就不用, 阿媽同他洗, 我都不知點解 這個由小養成的習慣, 到現在我一家四口如果少衫洗, 我都會用手洗, 我個囡囡6歲, 如果她太急不立即去厠所, 濕了底褲, 我都要她用水洗一洗才給我大洗, 不過此情形已好少出現, 將來囡囡M來時候, 如果髒了, 我都要教她自己清洗一次, 我覺得個人衛生好緊要!

[ 本文章最後由 mickeyeva 於 08-8-27 12:32 編輯 ]

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我諗教囡囡的重點, 並非手洗底褲。

掉轉頭想想:
你教阿囡要手洗, 佢習慣左之後, 第日6299係機洗的, 咁你阿囡就會討厭6299。一樣惹家庭不和。

不如教阿囡做任何事都要先顧及他人感受, 一d涉及私人物品的問題, 都要先問問有關人士的意見。例如洗底褲, 就話俾阿囡知各家庭有不同習慣.......自己分開洗, 有d人會一齊洗.........

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

細個時阿媽叫我自己洗底褲, 開頭都有洗, 但係覺得好麻煩, 後來懶就無洗, 阿媽成日話女人d底褲放入機洗唔衛生, 之後有用護墊, d底底一d都唔污糟, 所以我覺得放入機洗係無問題

反而我覺得男人d底底仲污糟, 細個時見到老豆d底底最核突, 阿媽專登要同佢用手洗, 又黃又有c (阿媽話老豆成日放c屁所以有c喎)

伯爵府

原文章由 小泳 於 08-8-27 12:27 發表
我仲以為你 99 佢自己係手洗添~

可能佢唔當我係一家人

大宅

rilley

我都覺得機洗, 係洗吾走 d 分泌物架, 洗衣機轉轉下, 轉走 d 汗味就 okay,但有漬果d,真係要用手卒兩卒...

原文章由 rilley 於 08-8-27 12:28 發表
我記得大概五年級就要自己洗,
當時媽咪講比我知,我遲D會有月經,媽咪跟手教埋我點解會女仔先有月經,
依家開始要養成習慣自己洗,咁到時比經血整DIRTY洗都會輕鬆D,
佢仲教我,女仔會有好多分泌物,洗衣機未必洗得朝淨,如 ...

大宅

塵大聞

係呀,男人底底得閒要漂下去

佢地吾敏尿, 黃甘甘, 有時大大/放屁又會.....

原文章由 塵大聞 於 08-8-27 12:31 發表

........反而我覺得男人d底底仲污糟, 細個時見到老豆d底底最核突, 阿媽專登要同佢用手洗, 又黃又有c (阿媽話老豆成日放c屁所以有c喎)

[ 本文章最後由 小泳 於 08-8-27 12:37 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

世界上有洗衣機呢樣野,講力度,你唔好話比我聽手力仲 "行" 過架機!
M整污糟左,用手洗,跟住再浸一陣,放入機洗.
普通既用機都得啦!
而且,下面真係咁污糟咩?
如果係,咁男仔同男人都要手洗底褲,因為大小二便都唔衛生既,點解係女仔先要手洗?
講衛生,不如每個月買過批新底褲,or索性用disposable好過!

男爵府

囡囡8歲開始, 我就教佢自己洗底底,
如果我發現佢洗得唔乾淨, 我會幫佢再洗多一次,同埋叫佢下次洗乾淨d,宜家囡囡都12歲喇, 所有內衣褲佢都習慣自己手洗!!
不求失,不求得,但求開心得唔得。

大宅

好媽媽勳章

其實我自己覺得係 "男尊女卑" 既古老風氣多D
(女人底褲唔好同男人衫褲一齊洗)

我細個時(青春期)我亞媽都會要求我自己手洗底褲....
(我懶唔洗時,我亞媽都會幫我手洗;之後我自己d衫自己開一機)

但我結婚後,同老公d衫都係一齊洗,所以我一定唔會叫我個女大個自己洗...

再講衞生問題:
1)平日都用護墊,何來Dirty
2)M 到,又會用m巾
3)如果過了底(m),都會自己洗好先入機啦...

如果女人要洗底褲,點解男人唔使洗?

原文章由 小泳 於 08-8-27 11:58 發表
咁好多 mami 都係自己手洗底褲既, 同埋我係 bk 見到好多 mami 同老公家人相處既問題,都係講個 99, 姑仔, 叔仔女朋友吾自己手洗底褲, 就扔落洗衣機......

女仔乾淨 d, 衞生d好嘛~

...

大宅

cox

8歲, 嘩~ 你囡囡又乖又聽話

我都係唸緊最早 8歲開始,一係等佢 m 嚟先開始~

原文章由 cox 於 08-8-27 12:37 發表
囡囡8歲開始, 我就教佢自己洗底底,
如果我發現佢洗得唔乾淨, 我會幫佢再洗多一次,同埋叫佢下次洗乾淨d,宜家囡囡都12歲喇, 所有內衣褲佢都習慣自己手洗!! ...

侯爵府

係呀,依家多分泌物我都會用手洗之後入機,
LEE個都係有M後我先明白
最重要係解釋比囡囡知點解要咁做,
唔係就覺得你唔公平~

原文章由 小泳 於 08-8-27 12:32 發表
rilley

我都覺得機洗, 係洗吾走 d 分泌物架, 洗衣機轉轉下, 轉走 d 汗味就 okay,但有漬果d,真係要用手卒兩卒...

大宅

力有好多種,有時吾係大力就得~

原文章由 gion 於 08-8-27 12:36 發表
世界上有洗衣機呢樣野,講力度,你唔好話比我聽手力仲 "行" 過架機!
M整污糟左,用手洗,跟住再浸一陣,放入機洗.
普通既用機都得啦!
而且,下面真係咁污糟咩?
如果係,咁男仔同男人都要手洗底褲,因為大小二便都唔衛生既,點 ...

首頁

尾頁

跳至