自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:Onlok 的帖子

想起Vanessa Mae, 她喜歡滑雪,但母親怕她整傷手不能拉小提琴而阻止,到長大她放棄音樂一年去滑雪,代表泰國出賽

人生本是苦

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Onlok+於+16-03-10+發表中大

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

susi1024169 發表於 16-3-10 08:19
唔一定既獨生既,生三兩個仔女既,將自己做唔到既期望仔女幫佢完成既家長多的是

...
但係相信獨生一定會比有2,3個兄弟姐妹大壓力, 唔止學習期, 到大個要照顧父母, 有事只有一個人去想, 去擔當

若曦    發表於 16-3-10 15:11

大宅

回覆:近期學生跳樓令我想起n年前一單新聞!

男爵府

珍珠宮

15週年勳章

Onlok 發表於 16-3-10 07:50
中大音樂系生自揭跳樓原委
11/06/2008
【 本 報 訊 】 不 喜 歡 彈 琴 , 不 喜 歡 音 樂 , 卻 在 父 母 ...

為左成績無左個女,何必?
當年中大音樂系都收左阿女, 但阿女見有其他系又收她,所以無讀音樂,
但家下佢仍然鐘意彈琴,佢出trip想彈琴,都可以走去hotel 個部琴彈, 真係服左佢

子爵府

个个家長把口就話吾会迫囝女,但最终有几多个做到!

yiu_mimi    發表於 16-3-10 14:20

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:獨生子女, 父母期望落晒喺佢地身上, 唔少父

原帖由 MsBusy 於 16-03-10 發表
獨生子女, 父母期望落晒喺佢地身上, 唔少父母由細就想培養子女成材,
各樣學習班, 務求令佢地樣樣皆精, BAN ...
因為父母總想唔洗做。洗仔女錢。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:其實要反抗、要爭取,還有好多方法,都畢業

原帖由 babyhowie 於 16-03-10 發表
其實要反抗、要爭取,還有好多方法,
都畢業啦,廿二歲,大可離家獨立,
何必選擇輕生?
同屋企人反枱要付出好大代價,而且係一個長久戰。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉 ! 如我個仔上到大學畢業我都劏雞還神啦 ! 我唔會要求攞乜鬼優異成績畢業.

西嘉    發表於 16-3-11 10:29

男爵府

小朋友唔想彈琴 , 可以喺其他方面發展 ,

點解啲家長自己做唔到又要逼小朋友呢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

關於最近自殺的事,模仿效應(suicide contagion) 似乎出現了。我們在此鄭重呼籲大家,不要再Share所有沒有依照世界衛生組織(WHO)指引的自殺報導。Share 對於在低谷中掙扎的人並無任何作用,反之,我們可以發揮互相守護的力量,陪伴、聆聽,讓在痛苦中的人知道他們是重要的。

世界衛生組織建議報導自殺新聞的指引(摘錄):
1. 不要刊登出照片或自殺遺書:現時幾乎所有報導都有照片,實是嘩眾取寵。
2. 不要報導自殺方式的細節:跳樓本身已經是一個方法。
3. 不要簡化自殺的原因:現時所有標題都粗疏、膚淺地猜度原因,而無視了背後可能存在的種種情緒困擾,誤導公眾,造成部份市民輕言責備。
4. 只報導相關的資訊,且刊登在內頁而非頭版:請報紙停止放頭版,我們也不要讓自殺新聞充斥Facebook 的頭版。
5. 凸顯不用自殺的其他解決方法:請新聞界的朋友、以及關注事件的人多在此著墨。

每一個Share 是直接助長欠缺道德的報導手法,我們可以直接以行動杯葛違反指引的報導。這並不代表我們不向政府施壓,要政府正視學生的壓力問題,在兩者之間平衡,報導方面我們可以參考外國的處理方法:“…美國和加拿大的新聞界有不成文的共識:除非自殺者是知名人士或有關個案對公眾構成重大影響,否則不會報道個別自殺案件,只報道自殺案件的總體趨勢和原因…”,這樣也是有效指出社會問題的。

讓我們做另一種鍵盤戰士,跟身邊的人說一句「你係我嘅生命中其實係好重要」、「我未必明白到你依家既感受,但我會係度陪住你,做你嘅聆聽者。」大概可以更有效地阻止悲劇發生。

延伸閱讀:
記協對處理自殺新聞的指引:
http://www.hkja.org.hk/site/portal/Site.aspx?id=A1-458&lang=zh-TW
自殺新聞報導六不六要原因:
http://tspc.tw/tspc/portal/know/know_content.jsp?type=article&sno=96
The Contagion of Suicidal Behavior:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK207262/
Preventing Suicide A Resource for Media Professionals:
http://www.who.int/mental_health/prevention/suicide/resource_media.pdf
假如身邊有朋友有自殺念頭,你可以做的事:
https://www.facebook.com/505851149580563/photos/a.515527885279556.1073741828.505851149580563/568800293285648/?type=3&theater
自殺的警號:
https://www.facebook.com/505851149580563/photos/a.515527885279556.1073741828.505851149580563/571052419727102/?type=3&theater

大宅

其實政府政策係有問題,但其實好多都係父母問題!!
i'm 雨婷寶

子爵府

回覆 viviencwc 的帖子

生果日報頭條新聞

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Onlok 發表於 16-3-10 07:50
中大音樂系生自揭跳樓原委
11/06/2008
【 本 報 訊 】 不 喜 歡 彈 琴 , 不 喜 歡 音 樂 , 卻 在 父 母 ...
其實和個人逆境商數高/唔高,最有關係。
人無可能終生不面對逆境,遇到無可改變的事情,怎樣自處才是關鍵。

即使唔係父母加壓、將來工作呢?婚姻呢?我們面對逆境時的處理能力?怎樣看待逆境?怎樣在逆境中過度?怎樣把不幸變為幸?怎樣把抱怨變為動力?看事情先看對自己的優點?怎樣在錯折中揣找優勢?

所有野都正面去唸,就自然可以捱過。

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

引用:回覆+viviencwc+的帖子生果日報頭條新聞

原帖由 jasonhelen 於 16-03-10 發表
回覆 viviencwc 的帖子

生果日報頭條新聞
我見呀,簡直係有自殺傾向人士的催命符

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

「 誰 能 反 抗 以 愛 之 名 的 控 制 」

呢句野....父母們看了, 真係要好好反思一下。
未做父母前, 大家都明白咩係對仔女好, 咩係唔好, 見到有些怪獸父母, 大家都不禁清楚明白, 太多壓迫太多管制,係對子女不好。但當自己做了父母後....身邊好多事與人, 會開始令自己迷失。

在緊與鬆的教導中, 如何取得平衡, 真係好大學問。

jenniecatcat    發表於 16-3-11 10:03
rainstarwater    發表於 16-3-10 12:24
Childhood is journey, not a race.

大宅

1/ 家永遠沒有我説話的地方⋯⋯
2/ 誰能反抗以愛之名的控制......

這2句聽得最令人心痛
我們做父母的有時都需要好好反醒一下

首頁

尾頁

跳至