跳至

首頁
12345...72

尾頁

男爵府

聽到都心酸!
唔緊要, bb既然選擇左出世, 我地只有鼓勵佢! 努力同佢加油!
remychrist 你都要加油呀!

我之前少上來, 其一原因係我心情唔好, 仲要見精神科, 醫生都怕我產後會抑鬱! 我都希望我同bb會冇事

原文章由 Mira 於 08-10-9 14:54 發表

佢原定係仁安, 但因為仁安唔收早產, 同埋remychrist先紅又陣痛, 但bb未掉頭, 所以一定要入威爾斯同開刀, 佢話嗰刻有所有嘢自己控制唔到, 用藥都阻止唔到bb出世, 好無奈....早前佢心情好差, 都為咗bb喊, 但e+好咗好 ...

大宅

補充...其實remychrist生咗之後, 我冇直接同佢聯絡, 啲資料係喺part2到複述嘅...但佢話佢e+冇再喊, 隔日都會去院, 同想去探吓catcat_324, 就feel到佢已經好咗好多, 可能bb都健康咗好多嘅關係....佢仲未上嚟...可能又係去咗e院...晏少少你哋同佢聊吓喇...

[ 本文章最後由 Mira 於 08-10-9 15:33 編輯 ]

別墅

我上一胎無feel 到陣痛, 因為我係用無痛妢娩, 同埋要打催生針, 因為成朝只係開得2度。

if 生得, 我都係會由屯門坐車or 老公車我去qe , 我都有dd 担心路程遠, 而自己5分鐘痛一痛會點算。

大宅

原文章由 BBron 於 08-10-9 15:25 發表
聽到都心酸!
唔緊要, bb既然選擇左出世, 我地只有鼓勵佢! 努力同佢加油!
remychrist 你都要加油呀!

我之前少上來, 其一原因係我心情唔好, 仲要見精神科, 醫生都怕我產後會抑鬱! 我都希望我同bb會 ...

你冇咩事吖嘛....搞到要見精神科....係唔係工作,人事上有問題....?
如果係...可以係到鬧吓個衰人喎....發洩吓...
因為你大住肚, 情緒唔好都會影響到bb架...

大宅

原文章由 luvbb 於 08-10-9 15:36 發表
我上一胎無feel 到陣痛, 因為我係用無痛妢娩, 同埋要打催生針, 因為成朝只係開得2度。

if 生得, 我都係會由屯門坐車or 老公車我去qe , 我都有dd 担心路程遠, 而自己5分鐘痛一痛會點算。 ...

等bb出世都搞到好頭痕...
搞到e+個肚一少少唔舒服都好緊張喇....好驚就生得, 但啲嘢都未搞掂, 個陪月又未必到, 工人又未請, 衫仔都未買好, 奶樽都唔齊....

禁止訪問

男爵府

其實我都未洗奶樽同床鋪,要的起心肝做了,我個工人差不多到了,原先八月尾來一個炒左,而家再請已是十月中才到

咁你搵工人未呀?有d人請本地完約工人,未有visa但照請住先,咁可以早d有人用,不過呢d係黑工囉

原文章由 Mira 於 08-10-9 15:43 發表

搞到e+個肚一少少唔舒服都好緊張喇....好驚就生得, 但啲嘢都未搞掂, 個陪月又未必到, 工人又未請, 衫仔都未買好, 奶樽都唔齊.... ...

別墅

原文章由 Mira 於 08-10-9 15:43 發表

搞到e+個肚一少少唔舒服都好緊張喇....好驚就生得, 但啲嘢都未搞掂, 個陪月又未必到, 工人又未請, 衫仔都未買好, 奶樽都唔齊.... ...

我就買左好多bb 底衫仔, 因為經常用, 包被有2件, 奶樽就係bb展個時連埋奶煲一齊買。我諗住埋身餵人奶, 好似大女咁, 所以未咁心急搞個d 奶樽住。

工人就3個月前到左, 已經train 到佢可以帶大女去swim, 揍女放學, 同埋唔洗點教就可以自己cook 四個餸。

我遲d 就會畀我個坐月timetable 佢跟。教佢cook 咩畀我坐月。

我都有d 殺到黎先做的感覺。我而家成日記掛住張床仔, 同未訂床玉。

大宅

原文章由 csy1601 於 08-10-9 15:55 發表
其實我都未洗奶樽同床鋪,要的起心肝做了,我個工人差不多到了,原先八月尾來一個炒左,而家再請已是十月中才到

咁你搵工人未呀?有d人請本地完約工人,未有visa但照請住先,咁可以早d有人用,不過呢d係黑工囉

...

未請工人, 因為個工人擺係邊個屋企都未定, 唔知會係自己屋企定6299屋企, 因為係6299屋企會有人睇住, 自己同c6份工可能將會要間唔中出trip, 費事兩個都唔係到個工人作反....
又請咗陪月, 想個陪月走咗個工人先到...
因為冇諗過阿b有可能早咁多出世, 所以c6諗住咁個月先開始搞, 希望仲搞得切啦...

別墅

原文章由 Mira 於 08-10-9 16:10 發表

未請工人, 因為個工人擺係邊個屋企都未定, 唔知會係自己屋企定6299屋企, 因為係6299屋企會有人睇住, 自己同c6份工可能將會要間唔中出trip, 費事兩個都唔係到個工人作反....
又請咗陪月, 想個陪月走咗個工人先到... ...

我個工人都唔係係我屋企住架, 佢係我99 屋企住,(我同99 住得好近, 隔離座) 所以諗住將來bb出世放係99 到, 有99睇住工人揍bb, 我地每晚都番99 屋企dinner 的, 所以都係決定工人係99 屋企好d.

男爵府

你住屯門?
我又係喎? 搵日見下law!
原文章由 luvbb 於 08-10-9 15:36 發表

if 生得, 我都係會由屯門坐車or 老公車我去qe , 我都有dd 担心路程遠, 而自己5分鐘痛一痛會點算。 ...

禁止訪問

禁止訪問

別墅

原文章由 momo8888 於 08-10-9 16:31 發表

我覺得只要自己保持平靜,保持深度呼吸,係無咁痛同可以頂到一陣,我都坐左40分鐘的士。ANYWAY,我覺得坐車好D。

ic. 我會記住深度呼吸,
我地practice 過, 如果唔塞車, 30 mins 就到qe.

大宅

原文章由 luvbb 於 08-10-9 16:08 發表

我就買左好多bb 底衫仔, 因為經常用, 包被有2件, 奶樽就係bb展個時連埋奶煲一齊買。我諗住埋身餵人奶, 好似大女咁, 所以未咁心急搞個d 奶樽住。

工人就3個月前到左, 已經train 到佢可以帶大女去swim, 揍女放學, 同 ...

張牀ok咗, 都諗住餵人奶, 我媽話唔好埋身餵, 話會痴住媽咪, 我遲啲返工就麻煩...
工人有難題未解決, 話哂放係自己定6299屋企都唔係我話到事, c6又泣囉, 到e+都決定唔到...

男爵府

我屋企突然幾件事發生, 一時受唔住; 加埋覺得老公屋企人好絕, 老公又講左d野hurt我, 我又覺得佢唔理我, 所以不停喊左幾日! 怕影响bb, 最後打電話同醫生求救!

公司就老闆成日口衰, 我未成日暗地話佢!
依家情緒ok啦! 但都擔心會產後抑鬱...
原文章由 Mira 於 08-10-9 15:39 發表

你冇咩事吖嘛....搞到要見精神科....係唔係工作,人事上有問題....?
如果係...可以係到鬧吓個衰人喎....發洩吓...
因為你大住肚, 情緒唔好都會影響到bb架... ...

男爵府

我而家都會整定個schedule比工人跟返我陪月食什麼了,之前叫阿媽得閒煮比我食,佢就反問咁我奶奶做什麼,唉,其實我奶奶會主力同我攪好bb,我食什麼都無所謂啦,既然咁煩不如我自己安排算了

原文章由 luvbb 於 08-10-9 16:08 發表

工人就3個月前到左, 已經train 到佢可以帶大女去swim, 揍女放學, 同 ...

大宅

原文章由 luvbb 於 08-10-9 16:18 發表

我個工人都唔係係我屋企住架, 佢係我99 屋企住,(我同99 住得好近, 隔離座) 所以諗住將來bb出世放係99 到, 有99睇住工人揍bb, 我地每晚都番99 屋企dinner 的, 所以都係決定工人係99 屋企好d. ...

SAME~!
但99係係隔離屋苑, 但C6係驚佢哋同菲嫞溝通唔到先唔想放係佢哋屋企, 但我就好唔想請印嫞囉....唉....

別墅

原文章由 BBron 於 08-10-9 16:45 發表
我屋企突然幾件事發生, 一時受唔住; 加埋覺得老公屋企人好絕, 老公又講左d野hurt我, 我又覺得佢唔理我, 所以不停喊左幾日! 怕影响bb, 最後打電話同醫生求救!

公司就老闆成日口衰, 我未成日暗地話佢!
依家情緒ok啦! ...

bbron,
唔好唔開心呀, 我托第一個個陣同我屋企人relationship 好差, 都成日cry, 你要記住bb 出世係好美好的事. 有咩唔開心咪上黎呻下lor. 我地會聽你講野架.

唔好諗咁多, 只係諗bb , 其他人的野真係好難控制架. 我地大肚婆有時都要學識調整心理。

大宅

原文章由 momo8888 於 08-10-9 16:28 發表

如果你要找陪月又未必請到,你就PM我,我比我個陪月電話比你,我有兩個朋友用過,佢都OK架,佢要10月尾先得閒,到時我都唔需要佢幫手,咁佢11月就應該有期啦。 ...

因為我個陪月可能只可以早預產期兩個星期到, 如果陪月公司比唔到第二個我, 我就問你攞資料啦...多謝哂先!

首頁
12345...72

尾頁

跳至