自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

report to BD email and attach photo

子爵府

eemm 發表於 16-4-17 18:14
滲水辨是食環處嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

引用:Quote:eemm 發表於 16-4-17 18:14 滲水辨是

原帖由 月牙兒♡ 於 16-04-17 發表
thx

大宅

回覆:eemm 的帖子

食環處再分出來的部門

珍珠宮

畀面勳章

引用:如果樓上水喉問題漏水,令到樓下天花板石屎

原帖由 頭號肥妹 於 16-04-17 發表
如果樓上水喉問題漏水,令到樓下天花板石屎跌落嚟,而樓上自己整返好水喉扮冇事發生過嘅話,食環check唔che ...
食環會上黎睇下,不過因為漏水既地方係屋內,所以佢地你冇野可以做,

我以前試過

珍珠宮

引用:Quote:sarali+發表於+16-4-17+17:10+我舊居

我識人做驗樓檢測所以我知。

食環做色水測試未必搵到源頭,所以搵公証行驗樓,佢哋有先進儀器,包括紅外 ...
明白了,費用貴嗎?
以前初初搬去就發現上面漏水了,好困擾的,不過而家搬了!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-17 發表咪即

原帖由 sarali 於 16-04-17 發表
冇可能,因為係大家的浴室門外的位置
水流水流,有名你叫,水係會流動!
你呢個位置滲,吾一定係樓上呢個位置漏。
再者,食環處已經做過色粉測試,已証實 樓上呢個位無滲水落樓下,如樓下一定堅持係樓上呢個位漏水,問题就一世都吾會揾到,蝕底既一定係樓下。

子爵府

ac321 發表於 16-4-17 19:46
水流水流,有名你叫,水係會流動!
你呢個位置滲,吾一定係樓上呢個位置漏。
再者,食環處已經做過色粉測試 ...

食環署未必搵到原因,你咁講會誤導咗其他人以為除咗食環署就冇辦法搵到。

子爵府

貝兒Q 發表於 16-4-17 18:31
食環處再分出來的部門

咪又係食環

子爵府

sarali 發表於 16-4-17 19:08
明白了,費用貴嗎?
以前初初搬去就發現上面漏水了,好困擾的,不過而家搬了!

...

你上網搵吓公証行,滲水等字眼,再問一問價吧,我唔太清楚收費,而公証行有多間,收費都唔同。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 16-4-17 19:46 水流水

食環署未必搵到原因,你咁講會誤導咗其他人以為除咗食環署就冇辦法搵到。
...
好似係你係到誤導人就真!
食環署係未必搵到原因,但食環已經做了科学測驗,証實吾係樓上呢個位漏水, 這是事實!
你就算堅持再講100次係樓上呢個位漏水,事實都吾會變成你想要既野(樓上呢個位漏水)!
想找到原因,就要排除已做了測試既地方(因已証實不是),再想想其它有可能漏水既 地方!

大宅

引用:Quote:sarali 發表於 16-4-17 17:10 我舊居

我識人做驗樓檢測所以我知。

食環做色水測試未必搵到源頭,所以搵公証行驗樓,佢哋有先進儀器,包括紅外 ...
請問可以介紹邊間公證行嗎?我廁所漏水,漏水辦來落色水都找不到源頭,但我天花勁滴水,搞到租客都提早走,已經幾個月白供樓,好慘!

子爵府

ac321 發表於 16-4-17 21:40
好似係你係到誤導人就真!
食環署係未必搵到原因,但食環已經做了科学測驗,証實吾係樓上呢個位漏水, 這是 ...

我講多次,有紅外線儀器做到嘅,檢測師話我知。

男爵府

回覆:樓上漏水 投訴無用?

http://www.bd.gov.hk/chineseT/services/index_faqC.html
依家好似係食環同屋宇署有一個聯合專線。

我以前試過,樓上改動廁所後漏水,攪左兩年。叫管理處同樓上講,又叫食環試水,最終證實樓上無做好防水。拖拖拉拉,終於攪掂。(如果樓上唔理,就仲難攪)

子爵府

回覆樓主:

講到尾,一味話搵唔到滲水源頭,冇嘢可以做係廢話。解決唔到問題,咁叫苦主點? 公証行會有食環署冇嘅儀器,包括紅外線,紫外光及微波測試。係會搵到源頭嘅。

以上係我問完檢測師再回應,信唔信大家自己諗,對我冇影響。請唔好問我邊間,不會回應。

大宅

引用:Quote:原帖由+月牙兒♡+於+16-04-17+發表我

原帖由 寶媽媽 於 16-04-17 發表
請問可以介紹邊間公證行嗎?我廁所漏水,漏水辦來落色水都找不到源頭,但我天花勁滴水,搞到租客都提早走, ...
滲水辦事處的檢測方法係比較簡易,佢話只有三成個案可以搵到源頭。如果唔得,佢會轉介其他部門調查,就係時間會拖得耐d。或者自己Google"公正行 滲水",有幾間私人公司有提供調查服務,儀器更好d,費用我問過一間,答復要一萬左右

男爵府

起初食環會派員在去水位試水, 証明有無滲流, 如証实無, 再會揾分判商浸地台測試防水, 職員說雖則去水位無問題, 但可能是沒有做好防水都會有漏水出現.

如果樓上業主唔肯開門, 若干次數, 可向法庭申請入屋令試水.

伯爵府

畀面勳章

引用:講到尾,一味話搵唔到滲水源頭,冇嘢可以做

講到尾,一味話搵唔到滲水源頭,冇嘢可以做係廢話。解決唔到問題,咁叫苦主點? 公証行會有食環署冇嘅儀器, ...
我信你。我隔離單位又係遇咁的事。
食環做到有限的野。而且踢一踢,郁一郁。
最後出動公證行去搞。證明到係樓上。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:起初食環會派員在去水位試水, 証明有無滲流

原帖由 Krissi 於 16-04-17 發表
起初食環會派員在去水位試水, 証明有無滲流, 如証实無, 再會揾分判商浸地台測試防水, 職員說雖則去水位無問 ...
你岩!

樓主個 case 係食環已派員在去了樓上同一位置做水位試水, 証明無滲流, 之後再揾了分判商浸地台測試防水(所谓既色粉測試),也証實了同位置厕所地台没渗水!

所以,理性既人都知,應該係去找/想有没有其它渗水源頭,而不是再繼續堅持一口咬定一定係樓上呢個位置渗水!

因為還有很多可能性,
例如,樓上有2個厕所,可能係另一個慘水,但因個地台吾夠平,所以會係樓下另一個位置有水積!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 寶媽媽 於 16-04-17 發表請問

原帖由 clingy 於 16-04-17 發表
滲水辦事處的檢測方法係比較簡易,佢話只有三成個案可以搵到源頭。如果唔得,佢會轉介其他部門調查,就係時 ...
滲水辦事處的檢測方法係比較簡易,佢話只有三成個案可以搵到源頭。
⇒因為滲水辦事處只係假設樓上係同一位置滲水落樓下,所以咪只有三成個案可以搵到源頭囉 。
即係話,好多時樓上漏水同樓下渗水,未必係同一位置!

公正行主要係用儀器,測牆身/天花有無水管同濕度高位置。有機會/可能會測到一條 天花濕度特別高既 path,順住去找另一个可能渗水既源頭位置。

不過,要成一萬!

首頁

尾頁

跳至