婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 小生命 於 08-10-14 20:24 發表

D 99 只要佢話OK就OK , 我個B未滿月就比橙佢食LA, 個姑仔仲話比街買的涼茶佢飲TIM......好簡單, 因為個個唔系佢地親生的.

佢地痴線架???
咁早比bb食呢d野,整壞bb腸胃,大個就麻煩啦!
好心佢地唔係自己親生都唔好咁過份啦!

大宅

點解呢個世界咁多人變態啦

我老爺奶奶都係呀, 仔仔滿月第一日出街, 下午老爺去飲茶, 就俾咗啖茶阿仔飲! 我立即想反面

兩個月大就俾粥佢食; 第一, 唔可能食粥, 第二, 果啲係有味精酒樓嘅瘦肉粥...而且佢地仲要怪我, 話鄉下人地滿月開始就食粥
我心諗, 鄉下嘛, 媽媽自己連飯都冇得食, 根本唔夠奶餵bb, 食粥好過餓死啫

六個月大, 阿仔仲未有牙, 不過經已有啲白色嘅牙形, 佢地俾咗個梨阿仔, 仲要用自己個口食咗一啖至俾佢... 死啦, 甜甜地阿仔梗唔放手, 老爺仲話會睇住, 叫我放心, 之後抱入自己房俾佢玩,出到黎個梨冇咗幾吓!
果晚阿仔唔肯食奶, 只係喊.. 喊完訓醒再喊..後來喊到嘔...
結果...我係啲嘔吐物度見到有梨, 係成塊梨連肉...
老公結果嬲到鬧人, 問究竟邊個可以講吓發生咩事..
大家只有收聲走入房

依家阿仔兩歲, 奶奶竟然俾話梅, 同鹹魚我個仔食... 我即時反面開聲, 佢仲話... 哈哈.. 試下食吓啫

比起Scare Movie 我老爺奶奶真係夠曬驚嚇

*.P.S. 後補一句BB初學(頭幾次食)果容, 如蘋果容梨容, 要加熱少少先可以架, 如果腸胃太敏感, 第一次都有機會柯架

[ 本文章最後由 happy_cow 於 08-10-15 00:18 編輯 ]

伯爵府

畀面勳章

駡爆佢啦

男爵府

奇異果.士多啤梨呢d都係敏感食物,一歲後都未必食得啦!!!
你找吓附近有無ee幫人揍,我家姐果時績棟樓去問d管理員,放底聯絡電話囉!!!

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

樓主你隻 9 同我嗰隻一樣咁顛, 我嗰個最近俾糯米雞我個女"lam"呀, 隻糯米雞裡面有豉油有味精有辣椒醬仲有其他不知明調味料喺裡面, 我叫佢唔好俾我個女"lam", 佢好得戚咁同我個女講"係咪好味過媽咪 d 奶奶呢" (個女食人奶), 激到我爆炸咁滯, 我個女得 4 個半月大咋,真係唔明 d 99 點解乜都夠膽 c 俾 bb 試, 佢地唔怕萬一有事發生既話佢地成世人會唔安樂嗰咩?

子爵府

我大人大姐食奇異果都敏感啦....唔好搵d bb黎較飛啦....

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

尋晚我呀b隻眼腫腫地..我即刻發火話係因為佢比左奇異果我個b食...佢聲都唔敢聲...哈哈...(其實我估應該係呀b自己用手整到佢自己隻眼所以先又腫又紅咋...今朝訓醒已經冇事..哈哈)

到今朝我呀b唔肯食奶...我又借d e 入位...話梗係有人又唔知比左d咩我個女食..搞到佢唔食奶la~~佢又冇出聲..返左入房...

大宅

回覆 #11 wendyaupooh 的文章

一歲以下,有好多嘢唔食得,奇異果 ? 唔係fa; 我亞囝都係最近先食, 但佢而家都17月大啦. 個半月大嘅b, 食奶巳經係佢地營養所需. 叫佢咪亂嚟.

如果唔係好似我亞b, 我99每日煲粥都落 carrot 同大舊PORK, 食到色素入skin , e 生要佢停食 carrot, tomato, pumpkin 之類食物3 個月, 之後我同工人講, 所有亞b食嘅嘢要寫比我知, 無我approve 唔準比其它嘢佢食......

99 佢地成日一知半解, 而家佢嬲我由佢; 總之囝囝係我命根, 咪洗旨意攪佢:;pppp:

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原文章由 wendyaupooh 於 08-10-15 12:51 發表
尋晚我呀b隻眼腫腫地..我即刻發火話係因為佢比左奇異果我個b食...佢聲都唔敢聲...哈哈...(其實我估應該係呀b自己用手整到佢自己隻眼所以先又腫又紅咋...今朝訓醒已經冇事..哈哈)

到今朝我呀b唔肯食奶...我又借d e ...

男爵府

食物敏感真係可大可小,我澳洲家姐個大女,一路都係飲人奶跟住食糊仔baby food咁,到8個月大因為10月要返hk一個月,我家姐諗住比呀女試食粥仔啦,因會同99住,點知果晚試咗兩啖豬肉湯同2.3啖粥仔,跟住就嘔血真係驚c,即時去家庭e生到睇再去e院,之後果5日呀女就慘啦,不停驗嘢又唔食得嘢插晒喉 之後話係對米有敏感,仲有牛奶.芝士.蛋都係,總之有呢d成份嘢食物都唔得,所以我家姐好小心,過咗3歲就開始有d食得,到e+8歲啦都唔可以食成隻蛋,要等出年再去試針!!!我家姐姐夫無食物敏感,不過個細女就好過大女少d

男爵府

, 仲要有陣時唔係遺傳架, 所以的99成日講佢地個仔(c6)細個都係咁食or 邊個邊個的阿b 都係咁食, 點解阿b唔食得o個一類既諗法, 分分鐘會攪出事.....

原文章由 peggy@_@ 於 08-10-16 03:10 發表
食物敏感真係可大可小,我澳洲家姐個大女,一路都係飲人奶跟住食糊仔baby food咁,到8個月大因為10月要返hk一個月,我家姐諗住比呀女試食粥仔啦,因會同99住,點知果晚試咗兩啖豬肉湯同2.3啖粥仔,跟住就嘔血真係驚c ...

男爵府

熱血勳章

係我都鬧爆佢啦, 個你唔係佢ge就可以咁做, 到有事就閃埋一邊或者講d野係度推卸責任, 阿b再大個d佢就可以話係阿b要所以佢俾阿b食添呀, 仲話俾佢湊!? 真係啋佢都有味. 有錢就俾bb去育嬰院啦, 起碼有d專業人員照顧阿b

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

原文章由 caca0921 於 08-10-16 14:53 發表
係我都鬧爆佢啦, 個你唔係佢ge就可以咁做, 到有事就閃埋一邊或者講d野係度推卸責任, 阿b再大個d佢就可以話係阿b要所以佢俾阿b食添呀, 仲話俾佢湊!? 真係啋佢都有味. 有錢就俾bb去育嬰院啦, 起碼有d專業人員照顧阿b ...

我都係咁諗...會有bb去育嬰院 / 搵人湊就算...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係找人照顧bb的...

伯爵府

原文章由 wcpcelia 於 08-10-16 15:47 發表

伯爵府

原文章由 wcpcelia 於 08-10-16 15:47 發表

咁你係去育嬰院定係搵d ee 湊呀?
幾錢呀大約...

伯爵府

啊囝幾個月人仔時,我99比豆腐卜佢食, 攪到cake住喉嚨, 臉都紫晒, 係咁拍背脊先無事

[ 本文章最後由 IanIan 於 08-10-17 09:41 編輯 ]

伯爵府

原文章由 IanIan 於 08-10-16 17:01 發表
啊囝幾個月人仔時,我99比豆腐卜佢食, 攪到cake住喉嚨, 臉都紫晒, 係咁係背脊先無見

估唔到d "老人家" 咁鐘意比埋d bb唔食得既野佢地食...佢地到底係真唔知定假唔知bb 真係唔可以食呢d野架呢

大宅

好媽媽勳章

Totally correct. Kiwi fruit is a source of allergy. I let my baby tried one mouth when she was 8-month old. The rashes immediately appeared around her mouth. We should only give kiwi fruit to baby after 1-year-old.

原文章由 kellyly 於 08-10-14 19:42 發表

我都記得好似係ka,一歲bb以下係唔可以食ka
幾有營養都好都唔比得住ka.

首頁

尾頁

跳至