自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

我是馬來西亞人、在馬來西亞做生意機會是很大。我家庭裡面幾乎每個人都是做生意賺到錢的。
但是治安真的麻麻。不過我又覺得年輕的馬來人又不是那麼可怕。他們現在很多受過外國教育,思想上會比較沒以前這麼偏激。我又覺得如果搭的士我會搭馬來人的。最少他們會起標、華人會先講價才載你。讀書方面肯定不會比香港差。最少英語程度不比香港差。

男爵府

大力大力 發表於 16-5-12 08:17
開發渡假村,投資以億元計 ......

唔係果種...係頂頭鬼佬開左,想好似星加坡臺灣咁搞海邊show ,想要有搞show經驗的人去做旺個島

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我表姐嫁左馬來西亞人, 初頭去左馬來西亞開店, 後尾回流, 馬來西亞老公都過埋香港, 我諗果邊搵食麻麻地....

男爵府

回覆:C6突然話想去馬來西亞發展

馬來西亞治安好差,我d朋友係個邊,都話佢地當地人唔會坐公共交通工具,一定自己車,因為好危險

wcpcelia    發表於 16-5-12 13:55

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

有親戚喺新加坡已幾代,佢哋都話馬來西亞治安麻麻,華人更加要小心

翡翠宮

回覆樓主:

原本想話唔係馬拉華人,唔係地頭蟲你真係做硬羊牯,不過你老公打工就無咩事嘅。不過唔搵個馬拉人搵香港人就怪怪地。首先貪污個環,邊個要比、每個比幾多、有邊個唔可以得罪、有邊個上彈弓都唔知。馬拉人做生意只同熟人做,我識人係同個老闆打咗7 年交道個個星期去飲茶,7 年後先肯同佢做生意 (當然佢個d 係大生意)。你老公又要重新開始接返d 人際。
而且馬拉妹同好多大陸女人一樣,好主動。你老公做得咁上下position 好易就 樓主跟埋去都okay 嘅。

wcpcelia    發表於 16-5-12 13:56
greenpea    發表於 16-5-12 09:38

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

catvicky 發表於 16-5-12 02:46
C6突然話想去馬來西亞發展,佢同一齊拍擋做生意的兄弟去,去開分公司,因為拍擋果邊有人脈,但冇技術人員同夾 ...

小朋友過去實係要讀國際學校,你不如 check 下學費先啦

男爵府

引用:C6突然話想去馬來西亞發展,佢同一齊拍擋做

原帖由 catvicky 於 16-05-12 發表
C6突然話想去馬來西亞發展,佢同一齊拍擋做生意的兄弟去,去開分公司,因為拍擋果邊有人脈,但冇技術人員同夾 ...
咁點解partner 唔去係c6去既?!睇上面d評價好差咁

水晶宮

wah.......v ery good wor

男爵府

~phyllis~ 發表於 16-5-12 09:37
咁點解partner 唔去係c6去既?!睇上面d評價好差咁

係同拍檔一齊去...但我就係擔心,C6就係想出去發展,因為已經錯過一次,早10年前又係有老細賞識比大份錢比我C6去上海開公司 ,當年C6想係香港做好自己的公司先,點知10過去,香港死埃得個吉, 上左上海的老細做到風生水起,所以今次c6再有機會,點都想駁下

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:~phyllis~ 發表於 16-5-12 09:37 咁

係同拍檔一齊去...但我就係擔心,C6就係想出去發展,因為已經錯過一次,早10年前又係有老細賞識比大份錢比我C ...
上海同馬來西亞大不用,最少言語上溝通無問題,同過去十年中國發展得甘高速~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

rackel 發表於 16-5-12 08:33
我同事係馬來西亞人,佢一路大就等緊機會出國,唔使留係馬來西亞。佢係半個華人,覺得好唔公平、冶安唔好, ...
馬來西亞人工好鬼低
果時我公司要請人去非洲攪個project, 香港recruit唔到, 最尾在馬來西亞請到人, 好高學歷, 好低人工

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

catvicky 發表於 16-5-12 02:46

跟大陸有得揮,馬拉人懶得來有特權,治安差。

還有,馬拉華僑女仔一般比較香港女仔主動和熱情,天氣熱著衫又少一點布,你 c6 長駐風險跟北上工作差不多。

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

如果香港已有不錯的生活,我唔會考慮一個未知知數,仲要擔心治安等問題

男爵府

大力大力 發表於 16-5-12 09:55
上海同馬來西亞大不用,最少言語上溝通無問題,同過去十年中國發展得甘高速~

...

我都有咁講,但c6比左句金句我: 襯心仲有團火去衝 ,唔通等熄左先去點火咩...仲有幾年.40歲就到逛多10年差不多啦⋯⋯起碼可以試下...

男爵府

引用:Quote:~phyllis~ 發表於 16-5-12 09:37 咁

係同拍檔一齊去...但我就係擔心,C6就係想出去發展,因為已經錯過一次,早10年前又係有老細賞識比大份錢比我C ...
十年前上海係人都睇得出有機會!但馬來西亞睇唔出有咩賣點!不過你老公咁堅持,都好難say no,如果唔比佢試10年後會怨你!

男爵府

in.carry 發表於 16-5-12 10:07
如果香港已有不錯的生活,我唔會考慮一個未知知數,仲要擔心治安等問題
...

C6話香港的公司真的只可以足夠生活,夠食搭車交租交稅比人工,做極得個吉,想一家大細去下旅行都要諗下...現正頂頭鬼佬問到有人包底...真係想試,大不了如果清袋,香港仲有底...但如果試過work,生活就會好好多

別墅

新加坡好D不過指水高

首頁

尾頁

跳至