自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珊瑚宮

OHIMESAMA 發表於 16-9-29 09:53
好多人都對呢5分宗教分好敏感。
其實教會設宗教分都係希望多啲人可以信教啫,
為入學信教其實教會係非常歡 ...

侯爵府

引用:Quote:ellako99 發表於 16-9-29 08:43 你地

原帖由 freestylesurf2k 於 16-09-29 發表
因我地心儀某教会小学(C6係old boy), 啱啱開始了解小—入學計份,先知道入教會學校要領洗先機會大,所以問 ...
你老公讀左咁多年教會學校都唔信,但竟然為左個仔拎果5分而信,都幾侮辱天主教。好彩教會為左阻止d父母咁做,所有小朋友要夠6歲先可以去參加慕導班

bufferzone    發表於 16-9-29 16:05

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

choco_soup 發表於 16-9-29 08:59
咁你地本身又無返教會,唔係有心信教,唔好為左入間學校而領洗,失去意義。
...

X2

侯爵府

引用:好多人都對呢5分宗教分好敏感。其實教會設

原帖由 OHIMESAMA 於 16-09-29 發表
好多人拎完5 分之後連教堂都唔去,正一偽教徒,如果父母本身唔係教徒,都唔知邊個會帶小朋友去教堂

lololala    發表於 16-9-29 17:17
boccioni    發表於 16-9-29 11:58

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有親戚因為要入天主教學校而領洗,我好反感

水晶宮

choco_soup 發表於 16-9-29 08:59
咁你地本身又無返教會,唔係有心信教,唔好為左入間學校而領洗,失去意義。
...

Agree, 點會為左入小學而幫個小孩領洗?

男爵府

回覆:天主教領洗

父母不是教友,小朋友最快要小四後先可以,而且要至少上過一年主日學。領洗前要神父批准,覺得你可以。代父或代母就在領洗前找。
不過,父母非教友,子女讀天主教學校再領洗的情況係有的。
或者你小朋友到時入到天主教學校先,再考慮。
依家想入教,可以父母先上慕道班吖,依家可能仲可以插班架!

男爵府

引用:Quote:原帖由 OHIMESAMA 於 16-09-29 發表

原帖由 freshrose 於 16-09-29 發表
好多人拎完5 分之後連教堂都唔去,正一偽教徒,如果父母本身唔係教徒,都唔知邊個會帶小朋友去教堂

...
咁佢地為咗呢五分,都付出好多嘅,雖然最後無親近天主,但天主自有安排

男爵府

引用:Quote:原帖由 susumi123 於 16-09-29 發表

原帖由 MariaTsui 於 16-09-29 發表
無錯,就算父母是天主教徒,孩子一定要3歲前就決定是否領洗,這叫嬰兒領洗,3歲後,就要等6歲返主日學。

...
父母仲要有婚配聖事才可以3歳前領洗。

珍珠宮

環保接龍勳章

targo 發表於 16-9-29 09:04
如果是oldboy, 根本唔需要領洗, oldboy有10分, 同宗教只有5分. 有20分已經好大機會

當然如果你哋是信主, ...

受歡迎的小學如LS/MCS/St Mary, 25分(old boys/girls + 宗教分)都唔夠分,要抽籤。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

想生BB熱投

回覆:freestylesurf2k 的帖子

I am Agent P

子爵府

freshrose 發表於 16-9-29 09:59

...

教會點會唔知!
就好似以前好多香港人為奶粉,
或其他利益會信教,神父同修女都會明白。
100個人當中有1個信,佢地就已經覺得足夠。
佢地以愛去對待世人,唔會咁計較。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

OHIMESAMA 發表於 16-9-29 09:53

果5分係為左教友大機會入同宗教學校,因為虔誠嘅教友會珍惜果份靈修,而唔係吸引人去信教

bufferzone    發表於 16-9-29 16:06

男爵府

回覆樓主:

教會既嘢最緊要有“誠意”

子爵府

天主教唔係甘用架!

大宅

回覆樓主:

係咪所有宗教學校一定係小朋友領左洗先有果5分? 如果父或母 /父母都領左洗就唔計分咁樣?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

wcandtt 發表於 16-9-29 08:51
咁都問得出?!?

想信主,父母正正經經上慕道班2年再領洗,為左嗰五分考小學 ...

有個朋友,BB一出世,就自己去上慕道班,跟住BB 2歲幾就領洗。
要貪呢5分,BB一出世就已去左安排

珍珠宮

OHIMESAMA 發表於 16-9-29 10:13
教會點會唔知!
就好似以前好多香港人為奶粉,
或其他利益會信教,神父同修女都會明白。

係, 好多人開始動機唔純正, 但唔排除返返吓真係信左, 我區會有個牧師都話俾我地聽佢初初係為左追女仔返教會

當然, 一開始係為左追尋真理返就更好

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

eelenomis 發表於 16-9-29 10:05
父母不是教友,小朋友最快要小四後先可以,而且要至少上過一年主日學。領洗前要神父批准,覺得你可以。代父 ...

我一家唔係教友,我女小學領洗,跟住到我。我女唔係為小一果5分,我都教左幾年主日學,等我分享下

嬰兒領洗,上面已有人提及了。兩夫婦帶幼兒黎。其實心裡有數。學神父話齋,你唔好理佢為果5分、為識女仔、為教堂行禮好浪漫、為阿媽迫,唔好理。重要係日後嘅信德。

呢份胸襟,我仲在學習中。事實上我身邊亦有朋友為左5分返教會,而家非常虔誠。播種的比喻,有聽過吧!撒滿一地嘅種子,有d爛左、有d變成大樹。點知呢。

每個堂區(每個聖堂)有自己辨兒童主日學方式。我個church係長期爆滿。我女個年代仲可以靠referral入讀,而家無辦法,學生太多,老師唔夠房唔夠,要揀人。有兄姊讀緊-父母返開呢個堂-兩個係教友-一個係教友.....如此類推。3歲就有班上到12歲領埋堅振。然後係cell。

我知附近有個堂,又唔知點解成日無人去返主日學。可能交通問題啦。佢地揀唔揀人我又唔知了。

我女係小一上,上到小三領洗。一般我地都會安排非教友小朋友在初領聖體前領洗。否則成班同學(已bb領洗)用成年時間準備初領聖體,未領洗果個唔知點算。

bufferzone    發表於 16-9-29 16:09

別墅

即使只為5分去信教
你都要付出兩年時間去認識天主
咁都係好事來的

首頁
12345...9

尾頁

跳至