跳至

首頁
12345...24

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我見大部份準媽媽都係第2胎
咁有無第一胎既準媽媽呀?

我係第一胎
心情比較緊張....

我都知要放鬆啲先好
但一起身就會諗起腹中塊肉...

伯爵府

原文章由 muibe-ma 於 08-12-4 20:18 發表
我見大部份準媽媽都係第2胎
咁有無第一胎既準媽媽呀?

我係第一胎
心情比較緊張....

我都知要放鬆啲先好
但一起身就會諗起腹中塊肉...

我係第二胎都緊張呢!

男爵府

我都係呀..........第二胎都緊張呀
之前第一胎個d野都吾記得晒啦
係呢, 你地自己驗到定係點架?
睇左醫生未呀?
我仲未去呀........我諗住去睇私家先然後再去排醫院呀
而家算遲嗎?

別墅

我係自己check倒架, 都未睇醫生, 但今日同東區醫院約左29/12笫一次產檢, 而家仲唸緊好唔好呢段期間去睇c+...你地又點安排呀?

伯爵府

原文章由 tallcake 於 08-12-4 22:16 發表
我係自己check倒架, 都未睇醫生, 但今日同東區醫院約左29/12笫一次產檢, 而家仲唸緊好唔好呢段期間去睇c+...你地又點安排呀?

我因為見紅, 所以前兩日見過一次醫生, but都做唔到咩! 好彩今日完全無紅or淺紅(TOUCH WOOD)!

我plan佐around 7weeks度再去C+度, 因為果段時間係應該可以睇到BB心跳的時候!
聽日準備去公務員診所, 再refer去政府醫院跟!

我今次係plan好要BB的, 所以10月睇佐醫生, 開佐葉酸&一路都有食緊! 如果妳地無食緊葉酸, 就最好去快d見下醫生, 開葉酸食!

子爵府

你咁早既..
我book 左廣華..最快產檢係..2月14號..
點解我咁耐既...??
而私家我book 左12月19號..

原文章由 tallcake 於 08-12-4 10:16 PM 發表

禁止訪問

回覆 #19 jjtseung 的文章

別墅

係第二個topic見到有媽媽話廣華好full, 最快都要book到出年二月...不過, 咁咪過左做oscar 既週期? 我唸你要另外自己book la...

其實而家得5 wk左右, 但係個肚已經成個ball咁, 好脹, 我笫一胎都無咁快見肚, 你地有無咁跨張呀? mouth:

子爵府

唔洗驚..一定冇事既..

原文章由 天賜小公主 於 08-12-5 10:22 AM 發表
你好, 剛剛睇左醫生, 醫生話ok, 但無叫我放假休息, 只好自己放鬆D啦, thank you. 但今天的體溫有下降, 真係又再擔心多一次. 希望明天的體溫升番37度啦....

子爵府

我諗住去私家睇住先囉..
都奇怪既..咁遲先有位..
我都係成個ball 咁..可能因為第一胎既時候都未收哂個肚..
而家又黎..哈哈..

原文章由 tallcake 於 08-12-5 10:49 AM 發表
係第二個topic見到有媽媽話廣華好full, 最快都要book到出年二月...不過, 咁咪過左做oscar 既週期? 我唸你要另外自己book la...

其實而家得5 wk左右, 但係個肚已經成個ball咁, 好脹, 我笫一胎都無咁快見肚, ...

伯爵府

原文章由 tallcake 於 08-12-5 10:49 發表

其實而家得5 wk左右, 但係個肚已經成個ball咁, 好脹, 我笫一胎都無咁快見肚, ...

哈哈... 我就肯定係自己肥佐, 見油唔係見肚!

係呢, 你可以book得咁早? 我今日都去東區book, +埋高齡產婦, 都要book到1月頭!mouth: 不過, 東區婦產科咁靜ge... 09年真係少人生?

PS: 如果未滿35歲, 係政府做oscar都係要比千幾文的(不如去私家做), 當然如果35+就可以免費做!

伯爵府

原文章由 天賜小公主 於 08-12-5 10:22 發表
你好, 剛剛睇左醫生, 醫生話ok, 但無叫我放假休息, 只好自己放鬆D啦, thank you. 但今天的體溫有下降, 真係又再擔心多一次. 希望明天的體溫升番37度啦....

無事架... 醫生覺得都唔使比假你, 咁肯定佢覺得一切正常! anyway, 你行出行入小心d啦!
我無度體溫啊... 費事驚多樣野(亞Q精神)! take it easy! 仲有好多關要過呢!mouth:

別墅

你都係東區產檢呀, 唔知第時有無機會相遇呢? 如果真係少人就好啦, 我第一胎都係東區生, 果時都係唔多人架, 希望今次都係獨立產房, 咁老公就可以陪啦!

原文章由 jjtseung 於 08-12-5 15:24 發表

哈哈... 我就肯定係自己肥佐, 見油唔係見肚!

係呢, 你可以book得咁早? 我今日都去東區book, +埋高齡產婦, 都要book到1月頭!mouth: 不過, 東區婦產科咁靜ge... 09年真係少人生?

PS: 如果未滿35歲, 係 ...

伯爵府

原文章由 tallcake 於 08-12-5 16:22 發表
你都係東區產檢呀, 唔知第時有無機會相遇呢? 如果真係少人就好啦, 我第一胎都係東區生, 果時都係唔多人架, 希望今次都係獨立產房, 咁老公就可以陪啦!

...

約埋就得啦! 你使唔使返工? 我係全職媽媽!
你就好啦, 我06年12月係QE生果陣, 多人到ㄚ...mouth:

子爵府

下原來有d咁既事..
我果時都唔係獨立產房..老公都可以入黎喎..
佢有d布庶住架嘛..

原文章由 tallcake 於 08-12-5 04:22 PM 發表

...

子爵府

各位好呀,我剛剛bingo, 今次係第2胎.大仔20個月啦!見到咁多sis,好高興

別墅

我都係全職mama,成日忙住湊仔,都無好似上一胎咁就住就住!希望順順利利啦!
我約左私家19號,政府未排呀!

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

原文章由 jjtseung 於 08-12-4 11:03 發表
咁快識得拱上來的, 通常都係第二胎媽媽!

我的經期準得好緊要, 陀女女前, every 28 days, 生佐後, every 26 days! 所以今次一擊即中!

所以, 我自己計佐, 預產期係8月12日! 女女今個月尾2歲! ...

我未生亞仔之前都係28days,醫生仲話我犀利,唔食葯都咁準!但生完亞仔後就冇咁準喇!不過都係相差幾日啫!!

男爵府

原文章由 tammy0419 於 08-12-4 21:50 發表
我都係呀..........第二胎都緊張呀
之前第一胎個d野都吾記得晒啦
係呢, 你地自己驗到定係點架?
睇左醫生未呀?
我仲未去呀........我諗住去睇私家先然後再去排醫院呀
而家算遲嗎? ...

雖然係第二胎,但我仍然會緊張同期待!!
我都係先自己check到,然後昨晚先睇醫生,預產期暫定8月5日!!
再到健康院book埋星期三做產檢!!

男爵府

原文章由 jjtseung 於 08-12-5 00:17 發表

我因為見紅, 所以前兩日見過一次醫生, but都做唔到咩! 好彩今日完全無紅or淺紅(TOUCH WOOD)!

我plan佐around 7weeks度再去C+度, 因為果段時間係應該可以睇到BB心跳的時候!
聽日準備去公務員診所, 再refer去政府醫 ...

係呀!係呀!!
我都打算會在7~8weeks去照,睇bb心跳。
我都有keep住食葉酸&維他命喇~!!

首頁
12345...24

尾頁

跳至