自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018復活節勳章

juniormiu 發表於 17-2-14 16:29
唔會呀,唔係眼鏡嘅漸進式,老花con視覺上望嘢會同普通con差唔多,但近嘢可變回清楚,所以就算貴我都會用到 ...

我老公戴過one day老花con,換過一兩隻牌子都係話唔舒服,睇野仲衰左,想問你戴梗邊隻牌子?thx

男爵府

我戴左十幾年 con,前幾年戴 con 好易眼攰、眼乾同埋有紅筋,check 過有冇眼乾症,好在冇。後來決定做 lasik,做嗰陣都 30頭,而家唔駛戴 con 好方便,但對眼對刺眼嘅陽光特別敏感,手袋長備太陽眼鏡。而且左眼輕微反彈。但整體上我完全冇後悔。

伯爵府

Yuki_Yeung 發表於 17-2-14 18:05
我老公戴過one day老花con,換過一兩隻牌子都係話唔舒服,睇野仲衰左,想問你戴梗邊隻牌子?thx
...
Alcon Air Optix

子爵府

我帶1day con 最乾淨,懶得浸洗。隻眼無再發炎。貴少少值得。

一開始帶係買半年、1年con 未夠幾個月已經爛左,洗得唔夠乾淨,搞到成日發炎。唔舒服,隻眼好乾,成日要滴眼藥水滋潤。

伯爵府

Yuki_Yeung 發表於 17-2-14 18:05
...
會唔會關驗眼度數唔準事?

珍珠宮

juniormiu 發表於 17-2-14 22:26
Alcon Air Optix

會否好難除?

伯爵府

大姑娘 發表於 17-2-14 22:28
會否好難除?
唔會,隻con較挺身啲,反而無one day嗰啲咁軟淋淋

伯爵府

我之前帶用棄又系好似你咁,我好驚,有時仲出水添,一年咁買,一百元一個月,可能太平質量差,帶左半年出事,依家轉左日棄舒服多了

子爵府

我帶左十年以上,之前帶年con/1weeks con 會成日好乾,之後轉帶one day ,無甘既問題 你會否轉帶one day?我覺得潤好多,對眼晴都好一點

大宅

回覆樓主:

我半年前有咁嘅情況,我都係戴左廿年2 weeks con, 睇專科話我視網膜花左, 滴左類固醇眼藥水, 停左戴con一個月, 之後轉one day, 咁就無事了。

水晶宮

畀面勳章

回覆:請教戴con的JM

我就快戴con三十年,近 十年用one day,有少少老花,近視淺咗100度左右,keep住半年驗眼

珍珠宮

VivienMan 發表於 17-2-13 19:33
我以前都係用長戴con,慢慢用下用下,而家要1-day先舒服~
你試下轉啲短期啲嘅試下!
...
我都係咁。早幾年轉帶 2 weeks,舊年開始好乾,而家預計o個日要由朝帶到晚一定要帶 1 day。我帶o左 20 年 con

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

可能係蛋白質積聚。多年前我戴月戴con 試過咁,有人咁同我講。你上google搵簡係咁講。

戴到幾多年方面睇你習慣,同埋對眼既情況。我以前有需要時至戴,即係放工放學就除con, 不過見有條粗血管向眼珠中間生,咁我轉番戴眼鏡。

寶石宮

2024年龍年勳章

MSWONG1001 發表於 17-2-13 18:30
我戴con已經15年,宜家over35歲,最近其中一隻眼戴左con之後好蒙,蒙得好緊要,我除左隻con出來睇,發現鏡 ...

我都带左20年,早兩个月由2week轉1 day, 上最近都覺得佢中一隻眼好忙唔知點算
幸福可以好簡單

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

豬仔嘜 發表於 17-2-13 19:06
我會繼續帶con, 做激光始終驚side effect

不過帶少左

公爵府

2018復活節勳章

juniormiu 發表於 17-2-14 22:28
會唔會關驗眼度數唔準事?

唔係,戴番普通con係清,但戴老花con就唔舒服同唔清

大宅

畀面勳章

我戴咗差不多20年CON,日日戴,由朝早7點戴到夜晚10點,我戴ONE DAY 同埋水份高嘅(69%),早幾個月去城大驗眼,視光師話依家啲CON比以前靚,已經無話戴20年就唔戴得呢回事。

做LASIK我有啲怕,所以暫時都唔會考慮

侯爵府

我試過你講嘅情況,唔好再帶con, 即刻去眼科醫生到驗眼,我果時又係眼矇,去配眼鏡嘅地方睇又搵唔到原因,去睇眼科醫生先知因爲長期帶con,我眼嘅晶體已經花哂,眼水唔夠,醫生叫我以後唔可以再帶con
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

我戴左21年。 近幾年8am戴到零晨1~2點, 中間仲戴住瞓覺2~3個鐘。
係戴1個月換果只, 暫時冇問題。
而我C6戴左成30年, 日日15個鐘以上, 暫時仲好ok.

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

sweet__heart 發表於 17-2-13 18:51
無試過你呢個問題,至於你話20年呢個戴con極限,在下正是,所以早幾年我走左去做lasik,我都係3x歲時做,遲 ...

想問你係邊做?我都想做,可不水pm我!謝謝謝你

首頁

尾頁

跳至