自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

開心吸收勳章

我媽話,雞得兩條腿,小孩唔止兩個,點分至好?點至公平?
問題係:切
斬開一舊舊,唔駛爭

但邊個夠膽舊舊食脾,食完左脾食右脾,佢就

大宅

除咗用筷子吐骨外,咩都無教過,出黎社會後先自己改正。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

基本野總有教。

夾雞髀果d 我覺得冇所謂,遲早都要有人食隻雞髀,讓黎讓去反而好煩又假.. 總之唔係搶雞髀咁肉酸就得。

侯爵府

回覆樓主:

有教
雞脾留比長輩或者細妹
夾餸只可夾自己前面,唔好飛象過河,唔准撩餸
用公筷夾餸
食飯要細細聲,唔好講野,以免口水撗飛
夾左一定要食,唔准浪費
食完自己收碗
唔准搖腳,un 腳,棟高腳

大宅

回覆樓主:

食飯禮儀都幾緊要,近排同c6細佬女友吃飯,食到習習聲,唔識揸快子,狂食自己中意嗰d 仲話係幼稚園老師

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我爸係生意人,好著重禮儀,
長輩先起筷,唔可以飛象過海等等。

由於由細訓練有數,
見到姑奶為左食打自己個女,
睇到我眼都突埋!
佢好似平時冇得食咁,好失禮!

禁止訪問

引用:大圍會,大圍寧願食唔飽之後再食但唔會夾俾

子爵府

有教禮儀,但不是指定講夾鷄脾,而係吾使驚無得食,吾使爭,有機會下次一定食到,要長輩起筷後先可以食;至於講到最後一件食物,我家反而著重全部食晒,就算個個都飽,父母都建議應該有人自動自覺清咗佢,佢話咁先至代表有家教!

公爵府

回覆樓主:

食飯禮儀從小就教,我媽更教我食西餐禮儀,例如餐包要先撕開一小片一小片吃,成個包食會好失禮,飲湯湯匙向外,我大個先知原來好多人唔識。

每次食雞,爸爸先夾雞脾比我,食石班,必食面珠登,從來冇聽過唔可以夾雞脾,只有先由最年長一位開始夾餸。

我亦對我啲仔好嚴格。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

luilui007 發表於 17-2-15 23:52
我覺得我自小到大,都比我父母的教導影響左,所以我從來都無夾過雞脾比自己食,我而家出外同同事食飯咩都係 ...
有教.

不過, 而家某D 父母唔係咁教架喇!

仲會幫子女霸食公然開聲叫其他人唔好食, 比佢D 子女食/ 默許自己子女夾定3 件在碗, 口食緊件, 筷子夾住件, 務求以最快方速度夾晒自己最喜歡的東西.

雞比第一時間夾比子女食.

仲有收埋D 餸叫子女入廚房夾, 食唔晒才拎出來叫其他賓客食.(那父母在家做東)

以上是我叔仔夫婦的教子餐桌禮儀.

大宅

李豆豆 發表於 17-2-16 00:08
我有朋友一家簡直係搶食咁,好食既餸一落枱就要快夾,唔咪就好快冇晒
你朋友是否有2 個仔呢?

我叔仔夫婦在餐桌禮儀上好一致的.

佢個仔好勁...先夾3 件落碗, 口食緊件, 筷子隨即夾多件.......超肉酸.

雞比----會即刻夾比2 個仔食...用篌子摷餸...大把

大宅

回覆樓主:

Fion

大宅

我諗樓主意思是----當年父母有無教不要一開始用餐即挑自己最想/比較"物以稀為貴" 數量少的餸, 而忽略其他同桌人及場合等..

伯爵府

回覆樓主:

ㄧ碟餸唔會即刻夾最好個件, 但過ㄧ陣冇人要我就會夾。

大宅

回覆樓主:

我父母只係叫唔好飛象過河,唔好由“巢”餸,同比長輩起筷先。。
合埋口食野係電視學。。

但我姪女姪仔個啲係咩都爭左先,明知“眼闊肚窄”都要爭。。我哥都有教有叫唔可以咁。。其實我都覺得幾失禮。。所以我教我小朋友時都要食完自己碗先可以再添食。。

大宅

triple3 發表於 17-2-16 00:38
食飯禮儀都幾緊要,近排同c6細佬女友吃飯,食到習習聲,唔識揸快子,狂食自己中意嗰d 仲話係幼稚園 ...
我都發覺而家某D 年輕人有此現象.

中菜同台食飯最易見.

一開始, 即轉盤將自己鐘意食果樣轉到自己面前, 唔理其他人想夾,原定已停在他人那碟.

跟住起碼夾5 件, 又死轉難轉個轉盤...

太多, 不能盡錄. 總之佢夾到手攰, 其餘人才有機會夾餸.

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我屋企人,只喺有,教過我,夾餸,一定要,夾自己,前面,個d餸,唔準,亂咁摷餸,食飯,要食到,乾乾,淨淨,唔準,剩

低,任何,飯粒,喺個,碗到,食飯,要拎起,個碗~~~~

同埋,有陣時,同埋,d姑媽,大家,坐埋,一齊,食飯,我屋企人,都叫我,要讓,比佢地,夾餸,嚟食,之後,先至,準自己,慢慢,開

始,夾餸,但喺,大前提,我都,唔聽,我屋企人講,我家陣,肚餓,我理得,你地,邊個,夾先,夾後,最緊要,唔好,執輸,我一定,會

做夾先,個一個,而且,要夾得,最多,驚死,會比,其他人,搶晒,自己,又食唔飽,就算,食到,最尾,冇人夾,我都,唔理得,咁多,

照夾,冇人食,我食埋佢~~~~

子爵府

由細到大都唔明點解講到雞脾咁好

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

luilui007 發表於 17-2-15 23:52
我覺得我自小到大,都比我父母的教導影響左,所以我從來都無夾過雞脾比自己食,我而家出外同同事食飯咩都係 ...

有咁教,以前渣對筷子,吖起隻手指尾咋,都一對筷子亨埋黎,如果飛象過河,死梗,成碟唔淮夾,敲碗敲筷真係一巴扯埋黎,一隻手渣筷子,另一隻手要拎住碗食飯,如果垂低一隻手,會問我嗰隻手係咪跛,如果唔拎起碗食,係烏低頭用筷子就咁掃飯入口又係死梗。好多規矩,數之不盡

食飯要坐晒埋枱先淮開始食,如果呀媽喺廚房煮緊,你自己食先,鬧到PK.

不過雞脾通常都比我同細佬每人一隻

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至