跳至

首頁

尾頁

大宅

真係唔該晒你 , 我依家完全明白喇 ~ Thank you so much

原帖由 qqbabe 於 09-2-9 16:44 發表

2010年9月開學我地bb係2歲7個月, 咪可以讀n1, n1係足2歲已經可以讀, 我地係大仔, 大人家成7個月先讀n1. 同樣地, 人地足2歲8個月讀k1, 我地要成3歲7個月先讀.

可以考慮足2歲就插n1班, 不過要睇有冇位, 同埋到9月要 ...

大宅

唉! 我而家又諗不如比佢夠2歲就插班(2010年1月)寧可到2010年9月repeat, 因為見佢係屋企真係好悶, 姐姐要清潔都唔可能成日陪佢玩, 番playgroup都係一個禮拜一兩個鐘, 我已經成日安排同aunties們飲茶行街等佢有得hea下, 又或者黎我office附近playground玩下等我放工. 到時邊間kinder有得插都比佢讀, 最多9月再轉校, 有冇mommy都會諗插班?

複式洋房

因為我要返工, BB而家比親戚湊,
放工&假期自己湊番果種.
我都打算FEB2010插班N1, 仲要全日.
SEP2010再REPEAT..
咁就唔洗麻煩親戚幫我湊喇.
兩公婆趕D,收工先去學校接番BB囉..
打算就係咁囉..都唔知咁做好唔好呀...
親戚對佢好好..但講到學嘢(自理,自律,互動等)
總覺得番N1好過喺親戚度..
好煩..心好想佢番N1學下嘢, 但又好似覺得自己好忍心要佢番年半-全日N1,
我都好想有多D SUPPORT..

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都有諗過呀......
平時o係屋企好似玩來玩去都係o個o的...
可惜, 婆婆湊開, 有感情, 佢反對.. 所以我仲要研究下;

不過你插班, bb就會變左細b, 好多野就會辛苦少少喇喎, 唔怕?

原帖由 qqbabe 於 09-2-16 10:59 發表
唉! 我而家又諗不如比佢夠2歲就插班(2010年1月)寧可到2010年9月repeat, 因為見佢係屋企真係好悶, 姐姐要清潔都唔可能成日陪佢玩, 番playgroup都係一個禮拜一兩個鐘, 我已經成日安排同aunties們飲茶行街等佢有得hea下 ...

大宅

原帖由 brbaby2007 於 09-2-16 16:26 發表
我都有諗過呀......
平時o係屋企好似玩來玩去都係o個o的...
可惜, 婆婆湊開, 有感情, 佢反對.. 所以我仲要研究下;

不過你插班, bb就會變左細b, 好多野就會辛苦少少喇喎, 唔怕?

...

插班嗰時係細b, 而且插班應該冇左開學一星期家長陪上嗰個安排, 但repeat時就變番大b, 而且重讀應該容易d.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

梗係啦..... 再讀多年, 至少佢9月再開學時已經唔會喊咯.....
好唔同架......

原帖由 qqbabe 於 09-2-16 16:40 發表

插班嗰時係細b, 而且插班應該冇左開學一星期家長陪上嗰個安排, 但repeat時就變番大b, 而且重讀應該容易d.

大宅

我都同你一樣打算, 想2010年2月入 n1, 但係幾間好學校已經過晒報名時間. 叫我今年 9-11月再報, 咁即係 2010年9月先至入學, 我好想知仲有咩方法可以入到 2010年2月 n1呀(心儀學校)
如果真係唔得,唯有繼續 playgroup 到有 n1 收佢架喇.
原帖由 qqbabe 於 09-2-16 10:59 發表
唉! 我而家又諗不如比佢夠2歲就插班(2010年1月)寧可到2010年9月repeat, 因為見佢係屋企真係好悶, 姐姐要清潔都唔可能成日陪佢玩, 番playgroup都係一個禮拜一兩個鐘, 我已經成日安排同aunties們飲茶行街等佢有得hea下 ...

大宅

上個月我已經研究左綠苗, 中文教學, 口碑一般, 話啲活動好快重複, 最大件事係上左綠苗都話要 interview, (綠苗張報名表寫明唔需要再 in.) 所以我放棄左.
原帖由 qqbabe 於 09-2-9 12:07 發表

我個係b女, 我諗住夠15個月比佢讀綠苗, 好似話讀滿3個月可以唔駛面試考迦南, 咁k1再考St. Cat同根德園, 之後唔會轉一直到k3畢業. 而家我剩係入左紙報耀忠n1, 另外9月先再試埋hkps.

有冇mommies都諗住比bb讀迦南playgroup(綠苗)?

大宅

原帖由 boboT 於 09-3-1 10:22 發表
上個月我已經研究左綠苗, 中文教學, 口碑一般, 話啲活動好快重複, 最大件事係上左綠苗都話要 interview, (綠苗張報名表寫明唔需要再 in.) 所以我放棄左.

咁即係讀左綠苗都未必有優先權? 其實我覺得入迦南相比其他九龍塘nursery係唔難, 我亦聽過綠苗d課程一般, 所以學校本身都話過左2歲就要幫佢地插班, 不過我想讀3個月可以有exemption唔駛再面試, 而且呢間2010年2月插班機會大d. 綠苗報左番2日, 其他時間再安排playgroup. 而家可以入表既幼稚園我都入左, 其他要等今年9/10月先會派表.

大宅

原帖由 boboT 於 09-3-1 10:18 發表
我都同你一樣打算, 想2010年2月入 n1, 但係幾間好學校已經過晒報名時間. 叫我今年 9-11月再報, 咁即係 2010年9月先至入學, 我好想知仲有咩方法可以入到 2010年2月 n1呀(心儀學校)
如果真係唔得,唯有繼續 playgroup 到有 ...

其實2009/10年度係舊年報, 但我地bb未足歲佢係唔比報, 我地要照正常報2010/11年n1, 報名時要講2010年2月插班要求, 佢地都要等開左學有人唔讀先話到比你聽收唔收, 所以我地冇遲.

子爵府

係唔係間間迦南都有playgroup(綠苗)0架???

原帖由 qqbabe 於 09-2-9 12:07 發表

讀男拔(新校)應該都好似女拔咁經CCKG入, 不過百份比好似入女拔高d. 至於入CCKG k2前, 可以考慮St. Cat., Kentville或者international kindergarten讀k1, 至於n1就唔係間間幼稚園都有.

喇沙係津校, 按計分同抽籤, ...

大宅

原帖由 LamCoco 於 09-3-1 23:36 發表
係唔係間間迦南都有playgroup(綠苗)0架???

只有九龍塘金巴倫道嗰間先有playgroup.

禁止訪問

子爵府

Oh..... Thanks!

原帖由 qqbabe 於 09-3-2 08:00 發表

只有九龍塘金巴倫道嗰間先有playgroup.

大宅

原帖由 天賜小公主 於 09-3-2 14:21 發表
你好, 其實我問左幾間Nursery, 她們都話無插班. 請問邊幾間Nursery有插班呀? 因為囡囡是1月BB, 但我都想囡囡早D入學, Please give advice, thx.

他們直接話冇得插班? 我問過迦南, 樂基, 耀中同kingston, 佢地都回覆話有位就有機會插, 當然首先要面試成功佢地收左, 另外開左學有位剩先得.

大宅

原帖由 boboT 於 09-3-1 10:18 發表
如果真係唔得,唯有繼續 playgroup 到有 ...

照我所知只要BB滿兩年歲就可以入學,只要學校有位,咁就可以做插班生囉!

禁止訪問

男爵府

其實大家講緊嘅迦南, 係邊間呢...
因為好似有好多間mouth:

子爵府

係囉..... 好幾間分校耶~ 唔知有無分別呢

原帖由 kawaiimama 於 09-3-3 01:58 發表
其實大家講緊嘅迦南, 係邊間呢...
因為好似有好多間mouth:mouth:" />

大宅

如果說綠苗, 就只有九龍塘金巴倫道有提供1.5~2歲playgroup, 窩打老道是全日制n1, 其餘校舍收生標準各異, 要直接打去查詢.

據我了解有寫明是international kindergarten的才是全英教學(如有誤請更正), 如yew chung, tutor time & kingston, 它們都有中文堂(粵或普), 但主要是以英語授課. 本地的幼稚園一般都說是兩文三語, 有的會分英普班或英中班, 但是以中文為主要教學語言.

可以參考各校網址, 而學校通常定期有open day.
迦南:
http://www.cannan.edu.hk/

劍鳴:
http://www.keenmind.com.hk/

樂基:
http://www.hongkongpreschool.com.hk/en/index.htm

耀中:
http://www.ycis-hk.com/

方方:
http://www.funful.hk/

多多:
http://www.tutortime.com.hk/

京士頓:
http://www.kingston.edu.hk/eng/index.php

維多利亞(唔喺九龍塘區):
http://www.victoria.edu.hk/

Pertra, 你打算報5日綠苗嗎? 如果只係報2/3日, 其實佢都有好多時間可以參加其他playgroup, 綠苗只係番1.5鐘, 我諗住再安排d唱歌跳舞班比baby玩.

我有一份教育王國mommy提供既全港幼兒/幼稚園的excel file, 如需要請留email, thanks!

首頁

尾頁

跳至