自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

水晶宮

回覆樓主:

我老豆唔只包一個,3個。

個d女仲young過我。生埋仔女。

我呀媽本身知有2奶但無諗過咁young同有仔女。

因為一d事我老豆自爆。我2年無見同彩過佢。

我唔會接受,因為佢仲覺得自己無錯。

我只會照顧我呀媽。

soso1227    發表於 17-8-21 14:13

男爵府

回覆樓主

冇話接唔接受。你要諗,如果你媽咪接受唔到,一早離婚,唔係等今日,我曾經好似你咁,仲要係我結婚個年知,但其實我好細已經知爸爸出面成日玩女人,我只能講多關心媽媽

子爵府

KITTY0328 發表於 17-8-19 21:45
我媽媽一直知道,但當冇事發生!但今天给我親眼看見!我爸65歲,個女仔四十歳!做得他女~我最擔心媽媽如何看及 ...

我爸60時。條b6 23,24定25。。。仔都生左個仲細過我細女。我無想過要接受,更因為咁將我同爸本身已經遠的關係拉得更遠。

上次我爺出殯,我全程黑面對住個女人。甚至想爆佢粗叫佢慳啲咪扮可憐。

註: 我爸媽已早於我小一時離婚。我爸係香港已經有一個幾十年的女友,十年前先簽完紙結婚。

點?可以點

子爵府

我媽媽一直知道,但當冇事發生!但今天给我親眼看見!我爸65歲,個女仔四十歳!做得他女~我最擔心媽媽如何看及 ...

自己做返女兒角色,媽媽先係老婆,專重媽媽決定。但一定冇錢過爸爸手。

珍珠宮

回覆樓主:

你媽媽唔容易呀~

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你媽媽一直都知道既話,咁你都係咪有咩表示比較好

伯爵府

回覆樓主

(emoji)媽咪、陪媽咪多D,媽媽有仔女精神支持已經足夠了,而爸爸方面會當作唔知,唔講呢個話題,但亦表明立場不代表支持,不要俾你見到

翡翠宮

回覆樓主:

你係女,無需要你接受
你阿媽已經接受,就ok
佢吾接受,自然會同你爸爸拆掂

水晶宮

回覆樓主:

你媽已接受,佢地2人的事情你煩咩?

唔想係親人,朋友,仔女面前揭疤的佢你要佢2度創傷嗎? 經歷過第1次的背叛,塵埃落定定後你要再次塵土飛楊?

伯母最強的後循是佢班仔女而唔係錢,有你勝過千萬金,係佢人生最落泊,最難過的時候,你成為佢支柱,直到今天依然是,沒變過,就算離婚,就算嗰女人騙晒d錢,就算騙埋間屋,伯母都有你呀~

活在當下,別煩

子爵府

spikenard 發表於 17-8-20 00:09
你媽已接受,佢地2人的事情你煩咩?

唔想係親人,朋友,仔女面前揭疤的佢你要佢2度創傷嗎? 經歷過第1次的 ...

同意。依個係佢既選擇。我媽都曾經經歷過 心痛過。佢話佢堅持落去既原因係仔女。佢覺得離婚對仔女無好處 反而益左二奶。繼續cap水要佢養孫養仔女+交家用+d樓轉晒自己名。第時留比仔女先係上冊。

複式洋房

回覆樓主

我同你情況差不多,我之前都發現我爸爸出面有個女人,佢70幾歲,但個女人睇落得30歲。我開頭都好嬲,我媽付出咁多,咁辛苦,但到現在我地幾姐妹搵到錢了,屋企環境好小小的時候就出去搵女人。後來我同妹妹傾左,吾知我媽知吾知,但爆左出來只會令媽難做。既然都咁老了,油得佢,吾好做得咁過份就算。睇緊啲錢算了。出面的人服事佢好過我媽服事佢。

大宅

回覆樓主:

我識有個同事,佢講比我知佢阿媽係2拉。故事係咁,佢阿爸係大陸來香港,同佢阿媽係香港識,之後結左婚。回鄉時,阿爸同佢講這個是堂阿哥,其實這堂阿哥是佢同父異母哥哥,我朋友點知道,就係佢阿爸c後,佢堂阿哥講。佢阿哥講佢地冇生氣,因為唔係佢阿爸寄錢來,佢地唔知點生活。我問我朋友阿媽知唔知,佢講佢應該知,但冇講比佢地聽。

有時對對錯錯都好難分了!!

珍珠宮

kwan251 發表於 17-8-20 00:28
我識有個同事,佢講比我知佢阿媽係2拉。故事係咁,佢阿爸係大陸來香港,同佢阿媽係香港識,之後結左婚。回 ...

同意,有時對錯好難分

男爵府

candice0088 發表於 17-8-19 22:58
我會接受爸爸既決定。佢係對媽媽唔住。但爸爸都有份養大我。對我供書教學照顧我...佢私人事唔會令我同佢脫 ...

一定要咁盡!
與智者為伍 與善者同行

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

父母既事仔女唔好理太多, 佢地自有打算.

個阿爸話晒佢後生時可能真心錫過自己, 亦有實實在在既養育之恩. 個阿爸臨老包二奶, 係咪一定要斷絕關係, 唔俾家用去懲罰佢? 咁係代阿媽出氣?

子爵府

candice0088 發表於 17-8-19 22:58
我會接受爸爸既決定。佢係對媽媽唔住。但爸爸都有份養大我。對我供書教學照顧我...佢私人事唔會令我同佢脫 ...

點解你表姐老豆唔返個二奶到而要係度俾個女羞辱?

同意上面有jm講, 除非佢係由細到大都冇理過我,否則供書教學養大我, (我可以唔尊重佢包二奶決定) 但我還是會孝順佢。

珍珠宮

KITTY0328 發表於 17-8-19 23:16
我好討厭我爸,但我媽更安慰我说爸不會咁做的

as long as佢唔帶個女人入屋/參加家庭聚會,又冇要你地接納佢嘅新寵,你媽明知又接受,你係無謂插手,疼媽媽就對媽媽好些。

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

same case! 我爸當年都係咁,我同我妹仲讀緊書,我媽無錢再供我讀書,我中五就要搵工,而家都好少見,唯一祝佢一切安好,照顧好媽媽

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

可以試探下媽媽的看法(但不宜講太多你已知的事實)。以媽媽意願為依歸,尊重媽媽想法,即使你會唔開心,都唔可以迫媽媽做佢唔想做的事。

首頁

尾頁

跳至