自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

贊成,但世襲俾後代可,不用賣,公屋可跟做法更加好

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

合情合理

子爵府

我只係想極都唔明呢個計劃同現在公屋有咩性質上分別:一個係續月俾租,呢個係一次過俾清晒。

男爵府

JAlove 發表於 17-9-7 15:30

照你咁講,政府應該加多一個規定,就係過咗一個收入限額,就要強制賣返比政府

如果唔係搞到好似現在有啲人,住一世,真正有需要嘅人又冇屋住
如果 d 樓係租比你既, 咁既規定正常, 賣就好奇怪了
如果買入價係 $100 萬, 市價 $200 萬, 十年後市價 $500 萬, 但你賣都係 $100 萬, 咁即係叫人唔好賣, 變相迫人住一世

如果樓價跌, 你都賣到 $100 萬, 就更加係政府送錢比佢地

公屋之所以等咁耐, 其中一個原因係斷左換樓鏈, 依方面原本居屋都係做緊依樣野, 只係依家公屋居屋差距都太大了...

伯爵府

goo_littlebb 發表於 17-9-7 15:12
同意, 將公屋咁做, 已經解決好多問題:只供應俾香港永久居民
可租, 可一筆過俾錢, 要賣就賣返俾政府唔可以入 ...

咪係,公屋同居屋根本就係房屋福利,唔明啲人點解可以圖利。尤其是住完公屋,又有得優先綠表買居屋,賺完再賺!!!

伯爵府

2024年龍年勳章

gm147 發表於 17-9-7 16:22
如果 d 樓係租比你既, 咁既規定正常, 賣就好奇怪了
如果買入價係 $100 萬, 市價 $200 萬, 十年後市價 $500 ...

因為宜家年青人難上車,政府係平價幫你上車,如果要換私樓,應該係努力儲錢搬走,而唔係用賣左政府樓攞個profit去換樓。

男爵府

adaho123456 發表於 17-9-7 14:10
絕對合理,而且應該只可以用賣出價回收,可以杜絕炒家。

認同

珍珠宮

唔可加通漲,要原價賣番比政府。因為已住過有折舊。而且,詐唔係圖利咪齋住lor. 覺得條件唔OK可以唔買。無人迫佢買。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得可以幫到,而家租屋好貴,
有班人係個個月交好貴租, 供係供得起,
問題係唔夠首期, 起碼可以買左先, 當儲錢都好,第日賣返比政府起碼拎返一舊錢係自己嘅

大宅

回覆樓主

會呀

珍珠宮

回覆樓主:

我鐘意政府樓啊,租又好,買又好,俾錢政府好過俾錢私人發展商

侯爵府

graceyung 發表於 17-9-7 16:25
咪係,公屋同居屋根本就係房屋福利,唔明啲人點解可以圖利。尤其是住完公屋,又有得優先綠表買居屋,賺完 ...
政府願意俾公屋住戶用綠表買居屋,係一物換一物,買咗居屋就攞返間公屋出黎,俾有需要的人上樓,做到貨如輪轉的效果,以居屋得來的錢再起公屋。

大宅

gm147 發表於 17-9-7 14:57
講真, 如果只可以原價或通漲加幅, 咁買左就唔使諗換樓, 要一世住喺度, 甚至唔買好過買

始終有唔少人會因家 ...

咁用居屋得啦,洗乜另外再開條隊?
我覺得原價係好,因為你租屋係無回頭的,唔會話租十年比返八成租你。
咁政府比你買,你換樓向上爬時比返本金你,即係你免費住,點解有問題?點解唔好?對真正有雖要安居嘅係天大喜訊,對炒賣者當然唔好

男爵府

Denbee 發表於 17-9-7 13:59
如果只可回購俾政府(售回價淨係只可加通脹因素),你哋仲會唔會買?

如果原價賣番俾政府咪仲著數過租樓?

大宅

回覆樓主:

其實公屋係公營房屋更加應該只可賣返比政府,現在炒到公屋都天價。變相公屋都變炒賣工具。

男爵府

siuyay830 發表於 17-9-7 21:21
咁用居屋得啦,洗乜另外再開條隊?
我覺得原價係好,因為你租屋係無回頭的,唔會話租十年比返八成租你。
...

因為居屋價都離地,所黃遠輝都話支持市價一半或更低。

政府唔會包你有錢賺,如果樓價跌但賣出價等同買入價,咁個個都賣啦,唔可以為比多啲人入閘而忽略之後既問題。

而且冇乜人買果陣係 full pay,正常都要做按揭,要成本,仲有啲人十幾廿年後換樓好正常,可以係佢地賺多左可以係家庭成員出身社會,要保持換樓鏈不停啟動係一大問題,樓價過高公屋排長龍其中一個原因就係換樓鏈不能暢通,要人住一世反而不利長遠發展。

大宅

gm147 發表於 17-9-7 23:11

政府唔會包你有錢賺,如果樓價跌但賣出價等同買入 ...
如果買入價係 $100 萬, 市價 $200 萬, 十年後市價 $500 萬, 但你賣都係 $100 萬, 咁即係叫人唔好賣, 變相迫人住一世

但你那時無能力買市價 200 萬樓 , 只能租 , 怎會有十年後 $500 萬樓問題 ?

如果買入價係 $100 萬, 市價 $200 萬, 十年後市價 $50 萬, 但你賣都係 $100 萬, 咁個個都賣啦

咁你可以轉番出私人市場 , 政府收回屋, 再照當時市價50% = 25萬幫助有需要家庭 .

男爵府

el522 發表於 17-9-7 23:55
如果買入價係 $100 萬, 市價 $200 萬, 十年後市價 $500 萬, 但你賣都係 $100 萬, 咁即係叫人唔好賣, 變相迫 ...

樓價升,人賺錢能力唔會升? 家庭狀況唔會變? 樓價升,你賺,樓價跌,你又賺?

珍珠宮

gm147 發表於 17-9-7 23:11

政府唔會包你有錢賺,如果樓價跌但賣出價等同買入 ...

點解啲人賴係公屋一世,之唔係依家制度方使佔便宜養懶人。
所以限期限收入資産,工作年紀拿綜援必須做滿每月定額社會服務先可領取,到時情況必有改觀。
凡受公餉資助,資助部分就是公共投資,你用3成價買個單位,仲有低首期呢?呢啲唔係得益?賣賺500萬。咪俾返7成350萬公餉先,再還返利息差額。原則係公餉唔應該變成成為個人投資本金,一仙+息+利都應該回庫房。

男爵府

回覆樓主

好事,你享受了福利,就沒有享受升值的權利

首頁

尾頁

跳至