跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

回覆 # 的文章

子爵府

原帖由 rainbow1623 於 09-3-12 17:27 發表
咁你應該係黃色label個組.
如果呢間收你個女, 咁你會揀邊間?

係呀! 我囡囡係黃色LABEL個組.
我和老公都好想個女讀這間, 但結果係WAITING, 機會都好微, 因為太多人WAITING了. 惟有讀另一間幼稚園啦! 老公話報K1時再試, 但我看未必會試了, 因為唔想囡囡讀一年又轉校

禁止訪問

子爵府

原帖由 rainbow1623 於 09-3-14 23:17 發表
你俾左留位費個間, 係邊間? 係唔係好? 如果係, 當然讀la, 唔洗今年又再周圍交申請表ma.

我今年又要周圍交表la, 因為阿仔依家讀個間唔係唔好, 只係要考慮到升小學既問題, 都係搵間比較好d俾佢讀K1~~

...

比得留位費當然有優勝的地方啦! 我交了嘉德麗和榮光留位費呀! 由於嘉德麗k1時係用唔到學券, 所以比較偏向阿女會讀榮光, 我又覺得榮光在學術方不太足夠, 以前我囝囝在這讀兩歲班, 一星期只有兩天有英語, 唔知大一點會否多d. 但因為接觸少, 明仔英語無咁好. 一轉學校, 真的說多了很多英語, 但讀榮光, 學自理方面好好, 老師好有愛心. 而喜歡崇真, 也就是因為聽聞老師好照顧到小朋友, 好有愛心, 又用到學券, 而每天也有英語堂, 起碼接觸英語機會不會比其他幼稚園少. 剛好乎合心目中的要求. 而k2開始有全日班, 到時我也打算囡囡轉上全日班, 學習好自理, 可惜這學校唔收我囡囡, 咁這如意算盤打不響了.

禁止訪問

子爵府

原帖由 rainbow1623 於 09-3-16 11:23 發表
我都好同意你所講, 祟真我都好鍾意, 特別係有英文堂. 因為我個仔對英文好有興趣, 佢一睇英文台/英文vcd, 佢就好投入 & 開心. 雖然今次唔收佢讀N1, 我都會同佢報出年K1.

...

或許到出年再考慮會否報k1啦! 咁你介唔介意講你個仔現在讀那間學校? 你係因為覺得課程太淺所以唔滿意?

禁止訪問

子爵府

原帖由 rainbow1623 於 09-3-16 14:01 發表
我個仔讀緊頌安村個間東華三院南九龍獅子會.
我仲未知課程, 因為都係最近先開始正式上堂. 但係d老師都ok, 好有愛心. 其實我最concern係佢地升邊間小學既問題.

...

我曾經過那裏, 學校post食譜在門上, 好豐富的食物.
有朋友個仔都在這裏讀n班, 她的兒子很喜歡這學校呀!

禁止訪問

子爵府

原帖由 rainbow1623 於 09-3-16 16:48 發表
係呀, 因為返全日, 所以學校會安排有幾餐俾小朋友食. 都唔錯.
你個fd既仔依家仲係到讀n班? 如果係, 佢應該同我個仔係同學仔la, 因為佢地n班得1班, 20幾個小朋友~~

...

我地叫佢個仔做承承, 你個仔呢?

禁止訪問

子爵府

原帖由 rainbow1623 於 09-3-16 14:01 發表
其實我最concern係佢地升邊間小學既問題.
...

如果想選津校, 其實升邊間小學與讀邊間幼稚園係無關係的. 但如果想報直資私小, 就有d影響, 而且訓練也不同. 不過即使升津小, 也要考慮銜接問題, 你囝囝讀個間幼兒園, 好似無默書的, 可能你要考慮在家同囝囝練習下默書.

我朋友也有考慮轉校, 但她又擔心囝囝適應上的問題.
但佢話佢個班得9個小朋友咋喎??

禁止訪問

子爵府

原帖由 rainbow1623 於 09-3-17 16:06 發表
我最想d幼稚園可以有英文堂上, 呢間都有, 但係好似要下學期先有.

其實我係學校有帶張相返黎, 見到有20幾小朋友, 我先以為有.

咁有無問過如果上到k3會唔會每天有英文堂上呢? 因為n班唔上咁多英語堂都唔係太緊要. 但準備小學就要上返多點英語.

我朋友其實都好鍾意佢囝囝間學校, 佢個仔重好鍾意返學添! 佢囝囝以前唔肯食飯, 但自從返了學, 佢食飯乖好多. 只係我朋友都係擔心升小要追返學術的淺, 現今香港的小學, 間間都好谷下的, 怕升上小學兒子會十分辛苦. 她又諗下自己可否在家比多點練習她的囝囝做, 以補學習上的不足. 在學校就學自理和與人相處.

禁止訪問

回覆 # 的文章

大宅

原帖由 Venuscheng 於 09-3-16 10:20 發表

比得留位費當然有優勝的地方啦! 我交了嘉德麗和榮光留位費呀! 由於嘉德麗k1時係用唔到學券, 所以比較偏向阿女會讀榮光, 我又覺得榮光在學術方不太足夠, 以前我囝囝在這讀兩歲班, 一星期只有兩天有英語, 唔知大一點 ...

waiting list 未必唔收, 我嗰b都係一樣, 不過今日有電話嚟話有位比我哋, 但我又心大心細, 唔知讀合一堂定呢間好喎......

禁止訪問

子爵府

請問你哋講嘅合一堂、嘉德麗和榮光係喺邊嫁?
馬鞍山區中有邊d好嘅選擇呢?
你哋有冇諗過帝堡城啟思呀?

我首選都係崇真美善會,因為好近我,其次係威寶,但我上過佢個website,好似n1係冇join學券嫁,係咪呢?

我嘅bb將要讀出年n1,我估e+要開始諗吓喇,我又乜都唔知,可否幫吓我呢?Thanks!!!

大宅

原帖由 rainbow1623 於 09-3-26 17:33 發表
Stepy, 你收到電話通知呀? 我個仔都係waiting list, 唔知有無機會呢? 上次interview時, 封信話有位時會係4月頭先通知, 點解會咁早有消息?

老師都係話四月先寄信, 不過電話通知先喎.

首頁

尾頁

跳至