自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

Jameskey 發表於 17-11-14 19:04
唉,我比得梗係有原因啦!嫁左過去,環境唔係太好,少返香港,對上果次都三年前啦!
...

佢話比返錢你, 我係你會要, 個心會舒服d.
明白你有情有義, 但做朋友都講緣份, 有d 人嫁左後成個吾同曬,
我都有個老死都係咁。

kittypo    發表於 17-11-14 19:17

琥珀宮

唉,我比得梗係有原因啦!嫁左過去,環境唔係太好,少返香港,對上果次都三年前啦!
...

朋友因爲環境唔同好少返香港,你想大家見面聚會,咁不如你花錢去旅行搵佢,而家出機票錢比朋友回來探親,真係好奇怪。

返得香港,又咁少返,想多陪家人真係好正常,唔關同你感情淡咗事。香港都係佢屋企,洗乜你請假招呼佢,同佢去玩,你真係唸多咗!

佢話比番機票錢,即係佢唔係老馮,佢都有過意唔去,佢肯比你咪照收law,無謂令佢覺得欠咗你。

珍珠宮

Jameskey 發表於 17-11-14 18:55
邀請朋友黎香港玩,機票我出我訂,自己亦請左假準備同佢出去玩,黎到同我食左餐晚飯就話唔得閒,要陪阿媽, ...

我會特登請假,但唔會咁豪,俾埋機票$。

你朋友是否想你送機票 或知道你係送機票?還是她本想自己俾$買?

子爵府

kittypo 發表於 17-11-14 19:06
我個心梗住左幾日

真係架!
當初想法佢咁耐無返黎,佢都掛住佢父母,我又掛住佢,但揾唔到理由話我出機票,所以就話返黎陪我兩日,訂機票時我都係訂兩星期。點知,好似空歡喜一場咁。

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一個人兩條心唔多,家人放第一位人之常情,而且樓主有冇事先聲明出機票錢要個fd主要陪自己,如果冇,人地只係覺得你有錢唔自在一場朋友請佢搭飛機,真係唔怪得人,俾我冇乜錢經常返黎都會想同屋企人一齊多啲

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

...

咁你都要體諒啦,人哋幾年冇見過家人,阿媽只有越來越老,見一面是一面

你好好呀,造就佢哋有機會團圓,係冇咩陪你,但你都要睇開啲啦

子爵府

回覆樓主

任何時候都係家人重要過朋友⋯ 除非你唔認同先會唔開心

子爵府

回覆樓主

我覺得你over左,佢屋企人係香港,返香港梗係陪多d屋企人啦!

你有錢你出錢請個好朋友返黎,係好大方。但你請埋假?好搞笑咯,我會好驚你!

你唔係expect 你出錢比佢返香港係全程陪你掛!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jameskey 發表於 17-11-14 19:09
唔係老友會咁樣咩?由細識到大,當自己半個妹咁。對上三年前我去佢果邊探過佢。佢環境唔係十分好,我諗住 ...
如果你視佢為老友,咁就忘記佢冇俾多啲時間同你相聚,唔好再諗唔開心嘢,你為佢俾機票都係想佢返嚟開心見佢父母,老友開心你就開心。

yumui61    發表於 17-11-14 22:33

子爵府

木土土 發表於 17-11-14 19:12

朋友因爲環境唔同好少返香港,你想大家見面聚會,咁不如你 ...

講欠就唔係今時今日架啦!我對佢真係自己妹咁,爭在未結拜。我同佢之間從來未計過錢。

如果佢真係比返錢我,我一定收,大家無拖欠。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jameskey 發表於 17-11-14 19:09
唔係老友會咁樣咩?由細識到大,當自己半個妹咁。對上三年前我去佢果邊探過佢。佢環境唔係十分好,我諗住 ...

你熱心,朋友真是感激你。
過幾日你諗返都會讚自己。

子爵府

Jameskey 發表於 17-11-14 19:16
真係架!
當初想法佢咁耐無返黎,佢都掛住佢父母,我又掛住佢,但揾唔到理由話我出機票,所以就話返黎陪我 ...

如果你掛住朋友,下次同c6 一齊fly 過去搵朋友。 你去到實陪你玩耐d.

別墅

回覆樓主

我都覺得係溝通不足,雖然我唔知佢話唔得閒個陣語氣係點,但學你話齋佢三年無返黎,你都話想比佢返黎見下屋企人,其實要比定心理準備佢陪屋企人多過你。
不過樓主係請哂兩個星期假?咁誇張佐,佢就算陪你幾日都唔會陪足兩個星期,同埋最後話比返機票錢你我諗佢都覺得返黎無點搵到你,又可能言語間感受到你唔開心所以先咁講,最後我好欣賞樓主對朋友個份情,但如果係我都會優先屋企人,不過行街會帶埋你,拎出黎傾下我覺得會好D,三十幾年感情都唔好因為誤會而無佐,如果傾完你覺得唔ok,先慢慢疏遠都未遲。
今次咪當請個朋友返黎囉!比得出佢返黎過得開心就無問題

子爵府

Jameskey 發表於 17-11-14 19:16
真係架!
當初想法佢咁耐無返黎,佢都掛住佢父母,我又掛住佢,但揾唔到理由話我出機票,所以就話返黎陪我 ...
因為我都有類似咁的朋友,所以會明白
唔好唔開心哪,朋友想屋企人也好正常

你為一係無考慮...始終佢親人係重要過你

仲有你C6好衰不安撫你仲落井下石,佢唔抵得你對朋友咁好

算啦,唔好唸啦!睇開D

珍珠宮

回覆樓主

Over 咗,你失望,因為你有"無謂的期望"

yumui61    發表於 17-11-14 22:39

子爵府

mocha20150323 發表於 17-11-14 19:18
我覺得你over左,佢屋企人係香港,返香港梗係陪多d屋企人啦!

你有錢你出錢請個好朋友返黎,係好大方。但 ...

兩日咋,又唔係全日,食個飯,行下傾下計啫。我又未至於要人全程陪我,十幾日,我就算唔駛返工都唔會咁霸住人啦!

子爵府

howin9 發表於 17-11-14 19:25
我都覺得係溝通不足,雖然我唔知佢話唔得閒個陣語氣係點,但學你話齋佢三年無返黎,你都話想比佢返黎見下屋 ...

係兩日咋!

公爵府

回覆樓主:

可能人地依家環境唔好唔好意思見你呢?
你唔介意姐人地可能介意嘛,人地都俾返錢你姐係都咁好意思啦,可能佢一開始都唔係咁好意思但又好想見下屋企人,佢話俾返錢你都有可能係佢香港屋企個邊俾……

別墅

kittypo 發表於 17-11-14 19:26
因為我都有類似咁的朋友,所以會明白
唔好唔開心哪,朋友想屋企人也好正常

我都覺 如果安慰下會好D
幾十年朋友 對方係咩人自己應該知
但又明白樓主心情

禁止訪問

回覆樓主:

首頁
12345...10

尾頁