自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你62走,你個女都是今次白事主家人,跟本同你個女生日冇關,她一定要出席白事啦,你娘家等於你自己家,可以是回家,所以不用想太複雜。

珍珠宮

Mrs.Chan 發表於 18-2-28 22:40
俾唔一個完整家庭俾小朋友,聽見都好心噏

又唔可以咁講,有啲兩公婆放低小朋友係長老度,只係 weekend 先叫凑一兩日,過啲咪又係小朋友不同父母住?我覺得樓主咁做,除咗環境亦係為咗孝心,有邊個父母年紀大唔想有仔女照顧?只要兩公婆係有心,自會安排到見面共聚嘅時間,可能咁樣仲有拍拖 feel。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

生日下年可以做,老爺無下年。
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

別墅

Phyllisyam 發表於 18-2-28 23:29
咁之後結婚你同老公是否一齊住過呢到?之後6299有事老公先搬返去呢?

結左婚 我依舊同媽住 同媽一起生活,老公 就變左 兩頭家,一半係我到 一半係6299到

別墅

咖啡泡沫 發表於 18-2-28 23:40
生日下年可以做,老爺無下年。

嗯嗯 明白

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你女冇可能唔去嫁喎,起碼都要去裝香,坐一坐,最多做儀式帶開佢

別墅

JoanC 發表於 18-2-28 23:35
又唔可以咁講,有啲兩公婆放低小朋友係長老度,只係 weekend 先叫凑一兩日,過啲咪又係小朋友不同父母住? ...

多謝你 咁明白我,我地兩個 唔想自己父母 老左 冇兒冇女 獨居,想佢地 生活有依靠

別墅

黃二少奶 發表於 18-2-28 23:57
你女冇可能唔去嫁喎,起碼都要去裝香,坐一坐,最多做儀式帶開佢

冇呀,99都話佢仲細 又生日又坐唔定 同...怕佢見到野...因為上星期 佢真係比 野 嚇親...所以 99都唔比囡囡去,99話 最緊要...有仔 送終

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

KanaTse 發表於 18-2-28 22:52
個師傅話...唔好...帶去..一黎佢仲細 會坐唔定,打齋 又會嚇親佢

咪玩啦,你個咩師傅嚟架,阿爺死孫女大孝嚟喎,一孝擋三災,有乜理由唔出現呀點都要上柱香呀
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

最緊要你地兩家人傾掂數. 你媽咪俾唔俾你地入屋? 俾咪冇問題, 唔駛諗咁多.

爺爺走左, 孫女去到當然要去, 生日唔係理由喎.... 你99 把口就話有仔送就得啫, 遲d 有野追究時可能又講另一套. 你地有顧忌的話, 返娘家誇火盤至入屋.

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

一家唔知一家事, 點解要咁講人呢? 樓主都係因為照顧老人家,先同老人分開住。
樓主你住開的屋企你冇問題, 如果怕可以去衣紙舖問下, 買份衣紙唔好拎入屋, 當晚返到屋企開口, 化左佢火盆入門口就得

大宅

回覆樓主:

我62走左,99話師傅講,我可以返娘家,當然,我娘家都係百無禁忌
我個女都係太細,男家講左果2日都唔好帶我女去

別墅

魔怪媽媽 發表於 18-3-1 00:25
一家唔知一家事, 點解要咁講人呢? 樓主都係因為照顧老人家,先同老人分開住。
樓主你住開的屋企你冇問題 ...

知道

別墅

bosch 發表於 18-3-1 00:18
最緊要你地兩家人傾掂數. 你媽咪俾唔俾你地入屋? 俾咪冇問題, 唔駛諗咁多.

爺爺走左, 孫女去到當然要去, ...

知道,我再同99傾下計先

別墅

sillything 發表於 18-3-1 00:11
咪玩啦,你個咩師傅嚟架,阿爺死孫女大孝嚟喎,一孝擋三災,有乜理由唔出現呀點都要上柱香呀
...

但囡囡得23個月 ...佢唔會跪架 ...又唔會 坐定...好曳平時去佛堂 都搞到 人地果到...亂哂龍...和尚師傅...都好怕佢 ...

別墅

黃二少奶 發表於 18-2-28 23:57

嗯 同99再傾下先

別墅

KE_Lam 發表於 18-3-1 00:33
我62走左,99話師傅講,我可以返娘家,當然,我娘家都係百無禁忌
我個女都係太細,男家講左果2日都唔好帶我 ...

嗯嗯 最緊要...娘家..唔介意..

公爵府

KanaTse 發表於 18-2-28 22:01
老公同6299住,我同2歲囡囡同自己媽媽住,老爺 早幾日過左身,揀左日子出殯 撞正 囡囡 農歷生日,所以囡囡 ...

其實為何不避開自己個女的農曆生日?
感覺同一天對個女唔好。

公爵府

bosch 發表於 18-3-1 00:18

爺爺走左, 孫女去到當然要去, ...

我個殯儀Agent話最好唔好帶小學以下的細路去。
而問過做殯儀的同學仔,都係咁講。
所以上個月婆婆走時我小朋友和表妹都無去。

子爵府

KanaTse 發表於 18-3-1 07:30
但囡囡得23個月 ...佢唔會跪架 ...又唔會 坐定...好曳平時去佛堂 都搞到 人地果到...亂哂龍...和尚師傅... ...

我奶奶去世時我仔才兩歲,我的安排是在儀式及親友來之前,大概下午兩三點左右,叫我家姐帶我仔來裝香給嫲嫲,鞠個躬便由我家姐帶返我娘家,當時師傅話系自己人辦事百無禁忌!
你也可參考師傅意見,只是我認為我孩子是老爺奶奶的孫,應該要去的,若怕看到些什麼便選擇早些時候,日光日白去靈堂只逗留15分鐘應沒有問題!之後當晩我仔食得瞓得無異樣!

首頁

尾頁

跳至