自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

mei524 發表於 18-4-4 20:24
回覆 WWT1234 的帖子

勁呀但e句中文我完全 get 唔到個精髓响邊

我唔出”translate server error” 已經好好㗎啦
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆 WWT1234 的帖子

有心……多謝幫忙

公爵府

蛋皇哥0127 發表於 18-4-4 20:23
我剛想答。。。錯晒 grammar
見到佢翻譯左,即時要去進修英文
...

蛋黃哥~~~

您點使進修呀,係人都知道您
小三就去廁所都帶埋Macbeth,
小四就同阿Sir 討論 Othello情節,
小五就嗱住本King Lear等地鐵,
小六就嗱住本Hamlet去老人院幫啲老人家做睡前閱讀。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

男爵府

mei524 發表於 18-4-4 19:38
if you are not already receiving tuition in English as a Second Language, would you benefit from suc ...

你係唔係住外國?

English as Second Language = ESL, 係一個學校俾英語非母語學生上嘅特別班.

佢係問你如果你(或你小朋友)無上過ESL, 會不會有興趣俾你/佢上?

成段grammar無問題. 不過問得婉轉咗啲.

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆 TSX 的帖子

係呀……咁明白啦,謝謝!

珍珠宮

開心吸收勳章

WWT1234 發表於 18-4-4 21:00
蛋黃哥~~~

您點使進修呀,係人都知道您

禁你都知。。。
年紀大了,在老人院過,吾好煩親啲後生
違規內容

公爵府

蛋皇哥0127 發表於 18-4-4 21:21
禁你都知。。。
年紀大了,在老人院過,吾好煩親啲後生 :wahaha ...

您入呢探我者

珍珠宮

開心吸收勳章

WWT1234 發表於 18-4-4 21:33
您入呢探我者

喂~院友
違規內容

用戶要求終止服務

WWT1234 發表於 18-4-4 20:14
邊個夠我英文勁,無論乜嘢英文我都係用兩個英文字攪掂………·…·

Google translate ...

中英都唔明...

hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

公爵府

Wingwingm 發表於 18-4-4 23:26
中英都唔明...

英文同中文,
裡面每一個單字我都識㗎,但係⋯⋯⋯

男爵府

if you are not already receiving tuition in English as a Second Language, would you benefit from suc ...

寶石宮

2023年兔年勳章

學校問: 「如果你未曾接受用英語(為非母語)授課,你會否從此種授課中獲益?」
想有得讀 要答"Yes"

侯爵府

回覆 Poyau 的帖子

多謝回覆

珍珠宮

TSX 發表於 18-4-4 21:02
你係唔係住外國?

English as Second Language = ESL, 係一個學校俾英語非母語學生上嘅特別班.

寫得論盡又詞不達意,文法啱唔啱已不是重點。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

今時今日,呢啲咁既婉轉英文文法真係冇咩必要,同埋佢應該括住English as a Second Language 呢句,或者加註釋,因為係課程名。
我會好驚第日張張通告都係咁既風格囉!

仲有一樣,究竟佢叫你讀定叫個仔讀?問卷如發比家長,佢連個對象都未搞清楚

大宅

mei524 發表於 18-4-4 03:38

學校係咪offer幫你比tuition呀?所以你唔使比?要睇頭睇尾至知佢講緊乜,得呢兩句好難明。

水晶宮

jollyma 發表於 18-4-5 06:57
今時今日,呢啲咁既婉轉英文文法真係冇咩必要,同埋佢應該括住English as a Second Language 呢句,或者加 ...
要睇埋context。其實句嘢並無問題,只係一般香港人對 "English as a Second Language" (ESL) 呢個講法唔熟悉啫。其實香港本地學校嘅英文堂 本身都已經一定係ESL㗎啦。外地主要語言/母語為英文嘅地區嘅學校好多時會提供ESL課,尤其係移民多嘅地區,大家都明ESL係咩,唔需要再多解釋。樓主話小朋友唔喺香港讀書。

侯爵府

其實之前2題是問小朋友母語是什麼的,
因我答小朋友母語是 cantonese,
所以跟着有此問題問吧!

寶石宮

2023年兔年勳章

mei524 發表於 18-4-5 10:59
其實之前2題是問小朋友母語是什麼的,
因我答小朋友母語是 cantonese,
所以跟着有此問題問吧! ...

因為小朋友母語為廣東話
學校想問以英語授課小朋友會否有得着 想讀就答yes

複式洋房

WWT1234 發表於 18-4-4 20:14
邊個夠我英文勁,無論乜嘢英文我都係用兩個英文字攪掂………·…·

Google translate ...

我睇左好耐都唔明,估唔到google最準確

不過佢呢張野係you係指你定係仔仔?

首頁

尾頁

跳至