自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 88muimui 於 09-5-5 10:05 發表
如真係通過,我會第一時間炒左我呀姐!

其實如果將件事用另一個角度黎睇, 外傭加薪, 邊類香港人會得益?

男爵府

邊個得益就唔知, 肯定又係搵僱主笨, 之前o個400又話係外傭人工扣比政府培訓, 點知外傭年年遊行, 政府就年年加, 4年內已經加突$400, 仲話要加, 政府議員係咪要為香港人做番D野呢...

不過我估唔會通過, 因為有好多政黨都有請外傭...

大宅

原帖由 keroroee 於 09-5-5 12:18 發表
(...外傭的計算是按職工盟爭取最低工資時薪33元為基礎,以工作10小時計算,每月約1萬元,減去僱主提供每月5188元食宿、水電費用等,得出月薪4849元...)

請你記住你所講 "支持外傭的開價,認為社會應保障低收入人士免受剝 ...

, 講得非常好.

侯爵府

原帖由 keroroee 於 09-5-5 17:16 發表
邊個得益就唔知, 肯定又係搵僱主笨, 之前o個400又話係外傭人工扣比政府培訓, 點知外傭年年遊行, 政府就年年加, 4年內已經加突$400, 仲話要加, 政府議員係咪要為香港人做番D野呢...

不過我估唔會通過, 因為有好多政 ...

要付出多點的當然唔制, 其實請外傭的人未必係有錢人, 大家都明白

禁止發言

大宅

原帖由 keroroee 於 09-5-5 17:16 發表

不過我估唔會通過, 因為有好多政 ...

我都估唔會通過. 但一定會又加人工.

好似上大陸買野講價咁. 對方一開始講高d價錢, 你唔肯. 攪一大餐. 好 ! 唔要求最低工資, 但一人行一步. 比過中間數. 加到$4000. 好似大家雙嬴咁. :;pppp:

侯爵府

原帖由 piyo28 於 09-5-5 15:53 發表
如果要保障最低工資的話, 係咪應該先保障香港人日日有飯開, 有工做, 有最低工資保障先呢? 本土人都未能享有這些條件, 咁又點可以保障外來工? 如果要成5千一個月請外傭, 不如, 請本土人, 製造多d就業機會啦. ...

我極之有同感, 如果最低工資成立, 但外傭唔加, 會唔會令僱主偏向請外傭INSTEAD OF LOCAL 呢? 但如果連外傭都加埋人工, 咁僱主又會唔會考慮返不如請本土人, 製造多d就業呢? 但外傭加薪, 香港中產必定會加辛! 手背係肉, 手掌又係肉, 大家覺得應該點呢?

伯爵府

講得好

原帖由 keroroee 於 09-5-5 12:18 發表
(...外傭的計算是按職工盟爭取最低工資時薪33元為基礎,以工作10小時計算,每月約1萬元,減去僱主提供每月5188元食宿、水電費用等,得出月薪4849元...)

請你記住你所講 "支持外傭的開價,認為社會應保障低收入人士免受剝 ...

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔會,教壞細路!

子爵府

唔知有冇人做下統計, 一般請外傭人士的家庭總收入。 我唔明點解覺得我地虧待咗佢地。

外傭費佔我地每年總支出都唔少架! 只係請咗佢, 屋企可以有兩份收入, 生活會穩定一d。 我地好多家庭, 請咗外傭後, 每年的儲蓄真係得好少。 錢儲唔到,靠份強積金又不能過退休生活,我地有幾慘d 所謂議員知唔知呢?
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

伯爵府

係冇人得益! 全部輸晒, 因為炒左呀姐我都唔會請local。

原帖由 lyhv 於 09-5-5 17:06 發表

其實如果將件事用另一個角度黎睇, 外傭加薪, 邊類香港人會得益?

大宅

最憎佢成日旭手旭腳, 仲有講粗口
Totally agreed..... totally destroy HK's image!!!
Besides, he's not standing on behalf of the citizens!!!!!

What an ugly man!!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Pasqurell 於 09-5-5 08:59 發表
外傭工資開價 議員多有保留 憂加重中產負擔 團體轟視為奴隸
(明報)5月5日 星期二 05:05

【明報專訊】.....外傭團體批評立法會議員反對他們建議,是因為視外傭為奴隸。
外傭的計算是按職工盟爭取最低工資時薪33元為基礎,以工作10小時計算,每月約1萬元,減去僱主提供每月5188元食宿、水電費用等,得出月薪4849元,代表外傭的團體表明,僱主不用提供「超時補水」。
.....不過,社民連黃毓民支持外傭的開價,認為社會應保障低收入人士免受剝削。
Asia Migrants' Coordinating Body發言人Eni稱,外傭是低下階層,議員視他們為奴隸,不欲理會。她指會繼續與本地工會一起爭取時薪33元,若外傭被拒納入保障,他們會提出司法覆核。

條數係外傭團體計出嚟ga, 而家僱主每月提供$5,188食宿, 水電, 再加而家外傭薪金$3,580, 即係而家外傭實際收入係 $8,768, 哩個收入喺香港點可以納入低收入人士? 外傭團體憑咩要求將佢哋納入低收入人士? 外傭仲係唔駛納稅.

社會係要保障低收入人士, 哩啲人士係每月只揾得三, 四千蚊, 而衣食住行甚至醫療都係要自己俾, 僱主唔包, 所以先設立最低工資嚟保障哩一群低收入而得唔到生活保障o既人士, 外傭而家收緊$8,768人工, 外傭僱主仲要提供全世界都冇僱主會承擔僱員無上限醫療保障(連保險公司都唔會無上限, 即係哩個無底深潭o既difference要由外傭僱主承擔, 真係孭唔起), 計埋哩個無上限醫療, 即係而家都唔只$8,768, 外傭團體仲話香港人視他們為奴隸(唔知星加坡, 台灣, 馬來西亞係咪當佢地上賓呢?), 咁本地低收入人士咪比外傭還不如?

男爵府

"外傭的計算是按職工盟爭取最低工資時薪33元為基礎,以工作10小時計算,每月約1萬元,減去僱主提供每月5188元食宿、水電費用等,得出月薪4849元,代表外傭的團體表明,僱主不用提供「超時補水」。"

睇真D佢o地係1萬大元人工..

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-5-5 20:46 發表

條數係外傭團體計出嚟ga, 而家僱主每月提供$5,188食宿, 水電, 再加而家外傭薪金$3,580, 即係而家外傭實際收入係 $8,768, 哩個收入喺香港點可以納入低收入人士? 外傭團體憑咩要求將佢哋納入低收入人士? 外傭仲係唔駛 ...

複式洋房

我估好多人同你的做法相似.

原帖由 88muimui 於 09-5-5 20:28 發表
係冇人得益! 全部輸晒, 因為炒左呀姐我都唔會請local。

複式洋房

原帖由 keroroee 於 09-5-5 20:52 發表
"外傭的計算是按職工盟爭取最低工資時薪33元為基礎,以工作10小時計算,每月約1萬元,減去僱主提供每月5188元食宿、水電費用等,得出月薪4849元,代表外傭的團體表明,僱主不用提供「超時補水」。"

...

咁咪計番1萬大元比佢地囉!不過人工可以同本地人睇齊唔該其他福利都要睇齊囉!
食住當然唔包,醫療一定無,機票、LEVY都唔駛比,可以同佢定試用期,唔啱可以炒得唔駛賠又唔駛送機票&補$比佢地。

男爵府

均真D..計埋稅啦!

原帖由 eeyoredull 於 09-5-5 20:57 發表

咁咪計番1萬大元比佢地囉!不過人工可以同本地人睇齊唔該其他福利都要睇齊囉!
食住當然唔包,醫療一定無,機票、LEVY都唔駛比,可以同佢定試用期,唔啱可以炒得唔駛賠又唔駛送機票&補$比佢地。 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 keroroee 於 09-5-5 20:52 發表

...

即係點計外傭都唔算係低收入人士啦! 更加唔係佢哋口中所指話香港人視佢哋為奴隸. 咁外傭憑咩要求將佢哋納入最低工資? 再講, 由開始引入外傭(廿幾年前), 勞工法已為佢哋訂立最低工資, 外傭比起本地低收入人士更早享有哩個保障, 係早成廿幾年, 而家佢哋想保完再保, 人工想加完再加, 咁唔滿意現行薪酬, 何不回國打工? 其實唔駛同佢哋拗, 由得佢哋通過, 鈡意加幾多就幾多, 免得佢哋玩司法覆核, 嘥香港納稅人o既錢, 外傭一個仙稅都冇納過俾香港政府, 成日用我哋o既錢嚟玩司法, 又食又拎, 到時睇下有幾多外傭可以留喺香港揾外滙去支持佢哋本土國家經濟.

大宅

Agree!!!

原帖由 eeyoredull 於 09-5-5 20:57 發表

食住當然唔包,醫療一定無,機票、LEVY都唔駛比,可以同佢定試用期,唔啱可以炒得唔駛賠又唔駛送機票&補$比佢地。 ...

複式洋房

如果佢地要爭取納入最低工資保障, 我地唔駛俾一萬, 俾4000咪算囉, 當然, 你列出黎果d 唔駛包的事項, 就唔會包了.

首頁

尾頁

跳至