自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

真陰公,希望個女仔唔好自暴自棄,要愛惜自己,樓主和女女真好人。

侯爵府

Msolivialeung 發表於 19-9-23 20:02
下!屋企唔俾飯佢食架?搞錯!
請樓主你多啲邀請佢食飯,好人有好報
多謝樓主:fortu ...

應該係無人理佢,聽佢講阿媽帶個妹去學野跟手食埋返屋企!佢就自己處理!買公仔麵或M記,或外賣!(佢講已慣左)我心痛呢個細路女!

大宅

回覆樓主:

應該屋企有一個故事,外人未必明白

侯爵府

heilok 發表於 19-9-23 20:20
我仔都無飲螺頭湯,因為我唔識煲。
佢唔係無得食,只係要出街食而已。
如果屋企無工人,亞媽要帶細嘅去學嘢 ...

點解唔可以帶埋個家姐一齊食完先返屋企呢?點解要佢自己解決?我唔明?(唔好意思)

男爵府

athruzala 發表於 19-9-23 19:52
話說昨天我個囡講起,佢個同學仔返屋企無飯食,甘我就講,如果無飯食就來我哋度食飯啦,加多雙筷啫!
甘今 ...

睇字都心痛!
我女女有個國學都係,個阿媽只係錫個細女,對阿女同學呼喝,吾關心佢,個妹有咩事都入家姐數,爸爸又要番大陸搵食,搞到家姐成日都出街吾願留起屋企

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁佢同佢家人冇溝通?
定反叛期父母束手無策?
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

侯爵府

BB.Mummy 發表於 19-9-23 20:25
應該屋企有一個故事,外人未必明白

應該係!家家有本難念的經!我只係心疼個細路女!我叫佢屋企無飯食,就來我度食,好簡單嘅事,加多雙筷!

公爵府

athruzala 發表於 19-9-23 20:27
點解唔可以帶埋個家姐一齊食完先返屋企呢?點解要佢自己解決?我唔明?(唔好意思)
...

中四點會跟住出街? 亞媽帶細嘅去學嘢,正常中學唔會跟出去。

子爵府

樓主,你好好

象牙宮

2024年龍年勳章

athruzala 發表於 19-9-23 19:56
呢個細路女好乖,佢經常來我屋企玩!佢讀中四,佢大我一年級!
佢問我個囡,點解我會對佢甘好?
我完全唔明 ...

係咪後母?

侯爵府

sharonhwyc 發表於 19-9-23 20:28
咁佢同佢家人冇溝通?
定反叛期父母束手無策?

個小朋友好乖,好溫馴!自己識攞功課做,佢來到我度,識自動自覺做功課,同我囡兩個齊娃娃一齊做!我就係諗,如果呢個小朋友叛嘅話,做父母都有責任!好彩佢無!好乖!我老公都好錫佢!

侯爵府

athruzala 發表於 19-9-23 19:52
話說昨天我個囡講起,佢個同學仔返屋企無飯食,甘我就講,如果無飯食就來我哋度食飯啦,加多雙筷啫!
甘今 ...

樓主咁你可唔可以日日請埋你個女個同學嚟食飯呀,加多雙筷,個女仔都讀中四好大個啦,點解佢父母咁對佢㗎。

公爵府

其實樓主第一個post 應該寫清楚d, 同學仔唔係無飯食,只係無住家飯食。佢去得麥記,即係屋企有俾晚飯錢佢。

伯爵府

我都會邀請我女個同學黎食飯,佢爸爸同媽咪都已經再婚,佢住响婆婆度,我都覺得佢好慘,好似成日都無人理佢咁,食完飯我同我女會送佢去坐車,其實小朋友好簡單,都想有人關心下自己!我地能力範圍所及既,做得幾多得幾多啦!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

carrie_1102 發表於 19-9-23 20:35
我都會邀請我女個同學黎食飯,佢爸爸同媽咪都已經再婚,佢住响婆婆度,我都覺得佢好慘,好似成日都無人理佢 ...

我就係同你想法一樣!呢個小朋友好乖!

侯爵府

athruzala 發表於 19-9-23 20:27
...

中四都唔會想跟埋個阿媽帶阿妹去學野喇掛。
就咁睇又睇唔出佢有幾慘。
你話佢成家人食飯唔比佢食就話慘啫,又唔係喎。

可能我衰,我會諗下個女仔咁講係佢真係覺得自己好慘定另有目的。

侯爵府

cibewong 發表於 19-9-23 20:34
樓主咁你可唔可以日日請埋你個女個同學嚟食飯呀,加多雙筷,個女仔都讀中四好大個啦,點解佢父母咁對佢㗎 ...

我岩岩同左佢講,如果佢想來我度,就來!唔使怕醜!佢講好!

公爵府

回覆樓主:

雖然聽起來似好惨,

但有些孩子會攞出黎講博人同情,

睇定D先!!

佢可能用呢D借口多留你家咋!!

ps.曾經有細路用呢D方法多留別人家中偷竊!!!

我就是受害者

侯爵府

ilikethis2005 發表於 19-9-23 20:41
中四都唔會想跟埋個阿媽帶阿妹去學野喇掛。
就咁睇又睇唔出佢有幾慘。
你話佢成家人食飯唔比佢食就話慘啫 ...

唔好意思,可能我表達能力有問題,佢好乖呀!只係我心痛佢!呻下!所以叫佢來我度食!我係覺得大人太過大細超!

首頁
12345...9

尾頁

跳至