自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

小學唔知,但中學既數、理係深過香港既,所以外國會收一批內地數理強既學生去提升自己學校排名。

珍珠宮

Moti 發表於 19-11-23 17:28
我睇到嘅一年班係學呢啲

我細個都係呢d, 只係名係Mary, John, Susan, Ming Fai, Peter Tom, Ann

大宅

cheechi 發表於 19-11-23 17:30
我間k2時巳經教用科學研究大自然,首先make hypothesis,然後老師帶學生出公園觀察,再教學生observation ...

其實好多IS 都教得深..
但唔會 black and white 咁用卷去考返個細路..

大宅

KTKTKT5 發表於 19-11-23 13:11
由於香港的年青人變成破壞之王, 在bk看到有些家長考慮送小朋友到內地讀書.

碰巧, 在朋友圈看見以下的情況. ...

我三個小朋友由幼兒國已經係國內讀書,國內嘅小一二都係無英文科架,到小三先有英文,仲要非常簡單,我估你呢d資料應該係國內嘅國際學校先係咁!

大宅

你哩啲冇可能係國內小一的書本內容,絕對不可能

大宅

回覆樓主:

係咪國內IS? 讀IS 6-7歲這個程度唔算難, 但唔會咁刻板學vocab and phrases.

子爵府

Lollipoprainbow 發表於 19-11-23 18:56
可能一dd 大陸人,睇佢地d email 文法比香港差。公司已經話佢地已經全部大學生,但d 英文email 唔執過係唔 ...

可能真係睇人,我有大陸同事來香港讀大學前,高中考ielts已經有8分,香港好多學生都只係5-6分左右

伯爵府

畀面勳章

goo_littlebb 發表於 19-11-23 17:54
接觸過啲內地嚟既同事,英文比好多香港人更好。

大陸咁大實有叻人渣人,可惜我身邊既大陸同事全部英文都嚇死人

男爵府

KTKTKT5 發表於 19-11-23 13:11
由於香港的年青人變成破壞之王, 在bk看到有些家長考慮送小朋友到內地讀書.

碰巧, 在朋友圈看見以下的情況. ...

愕然。
內地不同城市的書本不一樣,
在不同學校畢業,待遇也分高低。

伯爵府

This/that these/those 現在小一 上學期教緊了,津校。

翡翠宮

畀面勳章

以前幫個妹妹補習,一年級第一本練習已經係this, that, those, who, whose, how,仲要答句子,嚇到我
只係一間普通的屋邨津校
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

1998Ruby1998 發表於 19-11-23 17:34
BTW,Space station 已經解錯,係太空站,唔係空間站。...

不是解錯,大陸叫space station是空間站,內地有不少用語同香港唔同

榮盛    發表於 19-11-24 09:37
日日是好日

大宅

yiuyiu-mum 發表於 19-11-23 19:54
我三個小朋友由幼兒國已經係國內讀書,國內嘅小一二都係無英文科架,到小三先有英文,仲要非常簡單,我估你呢d ...

無錯 我有個超好朋友係上海人
佢早兩日先同我講 國內最新方向係加多中國語文 減少英文 所以佢好緊張點樣可以幫到佢個女
同埋國內幼稚園係唔准教任何學術成份的野
但小朋友個個都係出面外補 即使外補 鬼佬教 佢地麵係填鴨式教 因為內地遲香港一代 (由我上海朋友親口講)

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

教得深唔代表小朋友跟到

珍珠宮

回覆樓主:

國內數一向教得深
識個50歲來自廣州
話佢地中學時已學微積分
近年要同外國接軌
重點中小學英文應會提高

侯爵府

回覆樓主:

識得人做屋村補習社,好多新來港的小學生,插班去屋村小學,在內地讀完小三在港要重讀小三,啲小朋友嘅英文水平追唔上,尤其是讀音,教嘅同讀嘅都辛苦。有啲小朋友補咗一兩年,因校內功課越來越深,升至高小就直情放棄,次次英文科考試測驗都唔合格,拖低晒總成績。

侯爵府

內地人多學校多地方大好多唔同,
只能講,注重學業內地讀書氣氛好好多,
不過內地特別細地方,城市仔之類 ,生活指數低,見識唔夠,可能學術強不過應用差 ,好處係生活指數低,符合好多香港人對大陸印象,
內地大城市,競爭好激烈,因為好多人想由城市仔去大城市,似幾十年前香港,發展好快,讀書都好注重英語,一般香港小朋友翻去唔見得好容易跟到,,,
內地大城市生活指數唔低,大家唔好以為好容易,你拿香港人工翻去生活就得,如果去o個邊打工生活又係緊張,競爭大,,,
香港同內地大城市情況大幅度接近啦,唔好以為香港真係拋離內地大城市啦

男爵府

72leelily 發表於 19-11-24 09:32
國內數一向教得深
識個50歲來自廣州
話佢地中學時已學微積分

呢樣係事實,我桂林有個讀中3 既細侄女,問我一條數點計,我唔識,我問係香港教中學數學既舊同學都唔識。問個大學讀工程畢業既,佢話係涵數課程香港好少教架。係好深既數學,幾乎要大學修數學先會接触到。

男爵府

MKma 發表於 19-11-24 09:35
識得人做屋村補習社,好多新來港的小學生,插班去屋村小學,在內地讀完小三在港要重讀小三,啲小朋友嘅英文 ...

黎hk既新移民,十居其九都係d相對係大陸d 2,3 線城市。父母係當地都未必教育水準高既,佢地d小朋友受到既資源都唔會好。我d上海北京朋友,父母係知識份子,佢地已經係小朋友4,5歲未讀小學已經返d英文老師補習班。已經填鴨式教育,簡直可以同香港d虎媽拼一高下。

別墅

之前出國旅行,遇到北京來的自遊行旅客,有短暫交流,感覺很有文化和質素。和在香港時接觸的都不一樣!總之,中國這麼大,什麼人也會有!

首頁

尾頁

跳至