自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

日日要同自己講,「明天會比今天好」,時日如飛,好快就大。
我那時細仔又係喊包一名,大女三歲半,我地去左美國冇工人冇親友,我自己天天同兩隻馬騮大戰三百回合,年終無休,仲要清潔大大間屋加煮飯比大人同兩隻,那三年我真的想死,老公星期六日放假就係放假,佢唔係唔幫,但唔幫好過幫個隻,放手比佢一陣子個細仔可以6落樓梯,自己又沒手尾,我其實一個照顧三個,好累好煩躁。不過捱過左了,今日回望又唔當係咩一回事。
I support autism acceptance!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

可以搵到人幫就搵啦.

不過遲下會好d.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

siulianb 發表於 19-12-30 15:33
系完全無人幫手既情況下 每日面對既就系1個反判期,吾聽人講郁啲就喊,仲未接受2寶到來而呷醋爭寵既3歲大寶 ...

講真,我捱唔到1湊2。我一定散,所以,我好多謝我姐姐肯幫我手。
你真係好叻,我覺得所以FTM都係supermum~

珍珠宮

系完全無人幫手既情況下 每日面對既就系1個反判期,吾聽人講郁啲就喊,仲未接受2寶到來而呷醋爭寵既3歲大寶 ...

未生前都應該已有心理準備吧

大宅

回覆樓主:

我係選擇工人幫手,自己可以出去番工但就番輕鬆一點的,呢個星期兩個小朋友病左我都身心俱疲,希望捱過左就冇事~ 如果老公係會關心自己既就好好多,我冇所以要靠自己意志,加油~

子爵府

一加一,真係唔係等於2,係辛苦一百倍,我自己試過,唯有加油啦!

大宅

係好辛苦,我明。我都係。 大既3歲、細既7個月
煮到飯就煮,煮唔到就外賣。家務做到就做,做唔到就老公做
最辛苦係自己病,真係無助到叫救命

子爵府

最少挨到幼稚園

子爵府

回覆樓主:

有冇人可以幫下你呀?一湊二的確辛苦,而且兩個都咁細,我就係冇人幫手湊,所以一直都唔敢生第二個,驚自己搞唔掂。不過時間好快過,涯下涯下就好快讀書架喇,加油呀~~

子爵府

回覆樓主:

到大時又辛苦第二樣。爭玩具。爭先後。打架。。。沒完沒了。

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

當年我一人湊孖b,仲有兩隻狗。
每日忙到唔記得日子過,而家諗番真係得啖笑,亦好自豪,原來我都做得到。
總之增取時間休息,家務無謂執著要做。加油!
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

翡翠宮

回覆樓主:

加油
先苦後甜
當小朋友大小小就乜嘢問題都解決哂

翡翠宮

回覆樓主:

加油
先苦後甜
當小朋友大小小就乜嘢問題都解決哂

珍珠宮

回覆樓主:

我都經歷過了,往後看覺得自己好叻,加油。

別墅

回覆樓主:

多謝大家 我會繼續打好呢份工!希望時間涯過左1切就會好起來

大宅

回覆樓主:

加油呀!
捱過就無事

水晶宮

你好,我都係一湊二,隔兩年幾。

三點:

有需要的話唔好介意畀大B睇電視,當然要限時,起碼 occupy 到佢啲時間等你可以鬆一鬆/做正經嘢。睇下電視其實冇咩問題的,只要限時間同揀合適節目就可以,仲可能學到嘢。

家居清潔唔使太緊張。地冇需要日日拖,BB衫唔好手洗。我經常一星期先拖一次地,BB衫永遠機洗,兩個細路健康都一向正正常常,唔會特別多病,皮膚亦冇問題。

冇時間煮飯洗碗就出街食或叫外賣。我試過揹一個未滿月、拖一個兩歲幾落街食早餐行下。冇話唔得。

首頁

尾頁

跳至