自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

alsace0416 發表於 20-4-25 21:10
外判有啲氹得老細歡心係可以轉正嘅如果有位, 不過真係唔多, 好多時都要等幾年( 我聽返嚟), 要等不如 ...

其實我反而想知外判會唔會人工高啲, 因為佢哋冇福利 << == 應該差唔多 , 好多人都係做住先

水晶宮

我親戚間公司(全港無人不曉的),上年先賣走成個部門比外判公司,再以外判公司名義留喺間公司返工。

珍珠宮

用contractors係可以減省OpEx嘅方法
增加公司人員靈活性,亦可以用時間screen人。一般公司headcount比錢難批,對管理P&L更困難。如果team manager要申請新HC,我一般要求3年justification,唔夠料批就只會安排contractor budget。

珍珠宮

Jnam 發表於 20-4-25 10:23

外判公司根本唔係公司員工,冇在客公司升職呢回事

可以做,vendor公司會要求客做performance review同問能否promote,如果客戶公司同意,就必須用新rate請呢個人。客戶同意一般係因為retention,唔想重新train人。

珍珠宮

奇異果小邱 發表於 20-4-25 10:47
係咪因為那些職位的人做唔長,大公司情願外判。起碼唔洗花時間去IN人。

福利/工資呢D野.....不嬲都係識人同 ...

大部份原因係某啲位對公司value唔高,冇必要浪費資源培養、retain。如果係美資公司,更多係有legal/liability嘅原因在後面。

珊瑚宮

回覆樓主:

馬會九七前已經開始外判,自己新聘員工行合約制 個陣四千幾全職喎,邊養到咁多

珍珠宮

外判有啲氹得老細歡心係可以轉正嘅如果有位, 不過真係唔多, 好多時都要等幾年( 我聽返嚟), 要等不如 ...

因為一般vendor contract需要保護自己,如果個contractor在6-12個月內轉正,間vendor公司就冇辦法再在呢個人身上make profits,所以vendor contract都會有個轉正罰款,一般過了3年就一般都冇penalty了

珍珠宮

hebesiu 發表於 20-4-25 22:57
其實我反而想知外判會唔會人工高啲, 因為佢哋冇福利

Total compensation 一定係外判低啲
如果係高技能要求嘅contractor,一般vendor公司個margin會細啲,所以人工有可能可以高過Full-time employee,特別在北美。
但在亞洲嘅外判工作,一般技能要求都係比較低,換人風險唔高,vendor公司就會食水深,個contractor攞到嘅就少好多。

伯爵府

虎到金來勳章

所以我老公成日話呢個衰政府外判係政府帶頭攪出嚟嘅
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

翡翠宮

1314625 發表於 20-4-25 23:20
我親戚間公司(全港無人不曉的),上年先賣走成個部門比外判公司,再以外判公司名義留喺間公司返工。
...

甘員工會layoff先嗎?才轉合约

珍珠宮

不會

子爵府

咁除 IT , 咩職位都多職位係外判 ?

公爵府

hhmum 發表於 20-4-26 00:52
所以我老公成日話呢個衰政府外判係政府帶頭攪出嚟嘅

係, 政府係最缩骨。最多agency contractor。
Direct contract到左5年又吾續約,
怕比長服。

水晶宮

ngwong2 發表於 20-4-26 02:13
甘員工會layoff先嗎?才轉合约

好似係

侯爵府

hebesiu 發表於 20-4-25 08:44
例如 MTR , HA , 馬會,銀行呢類公司既職位 (唔計 清潔 , 保安 ), 係咪都外判 ?

朋友在馬會做一般文員 , 外 ...

政府有d文職都外判,何況私人公司?我朋友個妹係康文署外判文員,和正式文員差成萬幾蚊。

珍珠宮

hebesiu 發表於 20-4-25 22:57
其實我反而想知外判會唔會人工高啲, 因為佢哋冇福利

又要咁睇:cut headcount /裁員時,長工危啲。 Contractors 反而無事。

象牙宮

回覆樓主:

政府都唔少外判,所以大公司情況一樣!

象牙宮

鴨鴨比 發表於 20-4-25 10:27
係,好普遍

例如MTR客服中心員工,係新昌,所以冇家人免費

地鐵維修都有外判架,司機就無!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

mizuho 發表於 20-4-25 23:50
可以做,vendor公司會要求客做performance review同問能否promote,如果客戶公司同意,就必須用新rate請呢 ...

其實我係回應外判員工同親生仔爭升職,升職都係外判公司已有或客要求內升,唔存在同親生仔爭。外判工响客公司職位就係判出去咁多,能在客公司升到幾高有數得計。當然人員可在外判公司內部轉配時升職。外判工當然可以加人工同升,但係都係响外判contract範圍內

珍珠宮

無話可說 發表於 20-4-26 12:40
地鐵維修都有外判架,司機就無!

好狠,得返一個工程師兩worker 係自己人,全外判,省錢

首頁

尾頁

跳至