懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Awaiting 發表於 20-6-13 16:47
可以,你中途會唔會睇私家?正常抽血2-3星期就有報告,你穩陣可以個半月去睇下私家,個時check醫健通有報 ...

私家係咪要睇婦科醫生?

複式洋房

emily209 發表於 20-6-13 17:13
但你最後驗唔驗到係咩問題導致? 你好勁呀,我連續2次都已經好驚,唔係好敢試第3次,咁你現在係未備孕中?
...

No finding呀,醫生話無原因好過有原因,每次都係獨立事件,而我睇過好多醫生都話可以試,我同我先生都好鐘意小朋友,所以就繼續試。

我宜家剛剛bingo, 希望今次一切順利。

複式洋房

c0001017 發表於 20-6-13 17:20
私家係咪要睇婦科醫生?

Yes, 出去睇私家婦科醫生

大宅

emily209 發表於 20-6-13 17:14
你係幾多次流產後政府肯幫你驗呀?

我之前有三次流產紀錄,跟住生左一個,到今次再胎停,佢就肯幫我做驗血同驗胎

大宅

Awaiting 發表於 20-6-13 17:23
Yes, 出去睇私家婦科醫生

但我個婦科醫生好似冇電腦睇醫健通,有冇其他醫生介紹?

洋房

Awaiting 發表於 20-6-13 17:23
No finding呀,醫生話無原因好過有原因,每次都係獨立事件,而我睇過好多醫生都話可以試,我同我先生都好 ...

係呀,你講得岩,我都唔想驗到有咩事,寧願相信兩次都係獨立,你最後係驗左d咩呀? 老公有冇驗到? 唔好意思,咁多問題,多話晒你答我,恭喜你呀,今次一定會順利ga,咁你使唔使食阿士匹靈

複式洋房

c0001017 發表於 20-6-13 17:27
但我個婦科醫生好似冇電腦睇醫健通,有冇其他醫生介紹?

正常一般掛牌既婦科醫生都應該可以check到,通常都係姑娘print好俾醫生睇,我見你話成功生過一個,甘好大機會不是免疫問題,因為免疫問題好多時都係初期停心跳

洋房

c0001017 發表於 20-6-13 17:24
我之前有三次流產紀錄,跟住生左一個,到今次再胎停,佢就肯幫我做驗血同驗胎
...

唔好意思,想問問你之前3次流產係咩事呀?

複式洋房

emily209 發表於 20-6-13 17:37
係呀,你講得岩,我都唔想驗到有咩事,寧願相信兩次都係獨立,你最後係驗左d咩呀? 老公有冇驗到? 唔好意思 ...

最後我同先生都有做個詳細基因遺傳病test, 其實係睇下雙方有乜遺傳病基因,好似地貧個d,不過個d醫生都話唔代表係導致流產原因,只係我做左覺得心安。

我宜家有食阿士匹靈丫。

大宅

Awaiting 發表於 20-6-13 17:44
正常一般掛牌既婦科醫生都應該可以check到,通常都係姑娘print好俾醫生睇,我見你話成功生過一個,甘好大 ...

咁我都係今次先有心跳後胎停,之前個幾次都係好初期

大宅

emily209 發表於 20-6-13 17:47
唔好意思,想問問你之前3次流產係咩事呀?

都係好初期流啡流血,腐後就自然排出,有一初懷疑宮外孕

洋房

Awaiting 發表於 20-6-13 17:48
最後我同先生都有做個詳細基因遺傳病test, 其實係睇下雙方有乜遺傳病基因,好似地貧個d,不過個d醫生都話 ...

好,咁我休息完一排就超睇睇慣性流產檢查包含驗咩,謝謝你,你要加油(emoji)(emoji)(emoji)一定順順利利的

洋房

c0001017 發表於 20-6-13 17:50
都係好初期流啡流血,腐後就自然排出,有一初懷疑宮外孕

你今次都要好好休息,你今次係食藥定刮宮? 我決定聽日直接刮宮

大宅

emily209 發表於 20-6-13 18:01
你今次都要好好休息,你今次係食藥定刮宮? 我決定聽日直接刮宮

原本排緊上房做藥流,最後等候期間自行排出

複式洋房

回覆 Awaiting 的帖子

我有生過 但都試過中期穿水 咁我有冇咩要驗現在懷孕又流血

複式洋房

baby7_11 發表於 20-6-13 21:31
回覆 Awaiting 的帖子

我有生過 但都試過中期穿水 咁我有冇咩要驗現在懷孕又流血

你中期穿水政府有冇話d咩原因?再懷孕時可以叫醫生mon住宮頸長度,因為有機會係宮頸鬆/短,我今次度左真係宮頸鬆同短,要做宮頸環扎手術等佢承托力好d。

你宜家流血要多休息,有冇塞黃體銅?初期都可以穩定

大宅

emily209 發表於 20-6-13 11:37
19年2月懷孕,已有心跳的,再10週發現停在7週,終於等到今年4月懷上,也是有心跳,但在前天發現胎停在7週4 ...

樓主, 我上年都流過兩次產, 同你case差唔多, 7w左右停止生長

第一次流產後, 我覺得係不幸, 我有keep住睇中醫補身, 好快又bingo了
5w幾陰超照到有心跳, 但醫生話心跳較慢, 但唔等於會流產
8w幾再照, 個胎停止左生長, 無左心跳

我上年年尾去左陳億仕醫生同檢查, 兩公婆都有檢查
先生主要係check精子, 佢無問題
係我有問題, 凝血問題, 簡單黎講, 即係d血好杰, 供應唔到俾胎兒, 搞到佢餓死左

醫生開左阿士匹靈 (薄血藥)俾我食, 叫我keep住食直到懷孕
最近發現bingo了, 醫生再開薄血針俾我打, 一日打一枝

暫時唔敢講係咪真係成功, 希望成功啦
只想同你分享我既經驗, 當一個參考

洋房

wintermamamama 發表於 20-6-15 17:09
樓主, 我上年都流過兩次產, 同你case差唔多, 7w左右停止生長

第一次流產後, 我覺得係不幸, 我有keep住睇 ...

唔好意思呀,我pm左你想問一問詳細資料,如果你有時間可唔可以覆我,謝謝你

禁止訪問

複式洋房

emily209 發表於 20-6-13 11:37
19年2月懷孕,已有心跳的,再10週發現停在7週,終於等到今年4月懷上,也是有心跳,但在前天發現胎停在7週4 ...

我都3次了,一次化學,一次胎停起6wk, 同9wk, 下月轉介左去遺傳科,我已經諗住飛去台灣check, 希望快啲開關啦

首頁

尾頁

跳至