自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

circleda 發表於 20-6-16 22:12
尖東Kxx Mxxxxx商場,人均消費午餐都200-300既餐廳,廚房傳來陣陣大聲談笑,夾雜粗口,經理已經入去"殊"過 ...

呢行好多係外判,質素難控制

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

新一代係粗口文化?

咁我又唔同意喎,我老公有時都講粗口既,但我仔女唔講架喎,甚至我同我仔講,有時若人地同你講粗口先,你都可以咁回應,但我仔回應話,對唔識既係無必要咁回應,對工作上理論而講粗口既,佢亦唔會講,只會以理黎解說喎。

而且,我尐年青人親戚、鄰居尐仔女都未聽佢地响我面前講過粗口喎。(我背面唔知,但相信佢地都乖既。)
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

反而快餐店表面做得仲好,d 姐姐好有禮貌
廚房(emoji)面...就一定係架啦

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

茶餐廳都話丫, 俾咁貴就希望有好D既服務, 唔係想去聽粗口囉.
唔係扮唔扮上等人既問題.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

太大聲, 又真係會影響到食客的

男爵府

回覆樓主:

我好記得老師教:粗口唔係特別技能人人都識講,但講只係貶低自己人格,話比人知自己無教養。
幾十年我到而家都記住,可想而知教育真係好緊要

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

恩庭寶貝 發表於 20-6-16 23:33
你當自己上等人咩

你覺得俾粗口客人聽好正確?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

circleda 發表於 20-6-17 01:07
原来而家比二、三百想靜靜地食一餐都係扮上等人,不特只仲要忍受粗口先得。领教了。

祝你日日前後上下左 ...

可能佢自己都句句粗口

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章

circleda 發表於 20-6-16 22:12
尖東Kxx Mxxxxx商場,人均消費午餐都200-300既餐廳,廚房傳來陣陣大聲談笑,夾雜粗口,經理已經入去"殊"過 ...
咁又係惡頂, 你估茶餐廳咩?
不過經理一定怕班廚房大佬, 呢班人先係餐廳靈魂人物, 有乜唔順成班一齊走~
以前時勢好係咁, 依家唔知仲有無咁惡?!

首頁

尾頁

跳至