自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

薯圈 發表於 20-6-26 12:51
係,司機最無辜,加起標同時車主又加租,錢都係落唔到司機手,但搭車嘅人又會少左。

要怪怪車主 ...

其實車主真係吸血鬼...
不過香港自由社會...
同鋪租一樣... 錢都係去晒業主到...

象牙宮

2024年龍年勳章

白毛毛 發表於 20-6-26 11:31
想加6-10蚊起錶,2x%。
車主想加,司機唔想加。
呢個時勢等於殺雞取卵。

以前2蚊、2蚊咁加, 依家經濟唔好, 仲一開口加$6...

珍珠宮

回覆樓主:

加價幾蚊唔係問題,但加價既同時服務態度都可以提高嗎?

子爵府

回覆樓主:

如果唔黑面,加價ok..

公爵府

回覆樓主:

唔通係我有小朋友,同埋係apps叫車? 我又冇遇到衰wo… 就算之前megabox等的士站,都ok
個個都好好人,叫小朋友小心頭,有d開車尾箱幫手放/落bb車,仲叫我地慢慢唔好急
係咪個apps有評分? 通常係老公call,$65以上有折tim

珍珠宮

唔搭的士咪u爸,成日有人話的士貴,冇人話爸爸貴

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

helen66 發表於 20-6-26 11:37
十蚊八蚊又唔係多,搭開就唔志在架啦

又唔可以咁講喎

男爵府

helen66 發表於 20-6-26 11:37
十蚊八蚊又唔係多,搭開就唔志在架啦

咁你1年搭1次半次就唔多。但好多人會經常性搭。就唔同講法

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一次加太多
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

子爵府

2023年兔年勳章

甘道夫 發表於 20-6-26 13:00
至憎搭的士,佢哋班大佬長途冇客回,又黑面,短途有客上上落,都又黑面,次次都要受佢哋面色!

有次個的士 ...

嘩有人會俾咁多!我而家都怕左搭的士,睇面色了!經濟唔好仲想一加加幾蚊,又唔係必需品/無替代品,加左可能又少一班人搭

珍珠宮

noodleball 發表於 20-6-26 12:45
的士司機揀客,我都識得揀黎搭,我寧願搭uber等個司機或者搭地鐵都唔想坐的士,俾錢佢地賺仲要俾說話我地 ...

Love and Kindness are never wasted.

珍珠宮

laukkk 發表於 20-6-26 13:14
加價幾蚊唔係問題,但加價既同時服務態度都可以提高嗎?

當你明白加價只加左落車主度,你就理解點解加價都無服務升級

子爵府

2023年兔年勳章

S_family 發表於 20-6-26 13:16
唔通係我有小朋友,同埋係apps叫車? 我又冇遇到衰wo… 就算之前megabox等的士站,都ok
個個都好好人,叫小 ...

我之前call的士司機多數都好好禮貌,但長途先會call,係喺街截果d短途,要講彩數了

侯爵府

2024年龍年勳章

tsin69 發表於 20-6-26 07:10
其實好耐都冇搭

勁耐! 搭的士係貼錢買難受, 吾係必需都吾會搭!

珍珠宮

如果只是起錶加十圓八塊,每跳不變,還可以啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

一加加咁多

子爵府

sanshasn 發表於 20-6-26 12:44
香港的士, 簡直係經典題目, 可以做博士論文.
服務越來越差, 乘客越來越少, 投訴越來越多 ... 但價錢可以越 ...

我好少搭的士,

試過早幾年1個女仔由機場搭返屋企, 結果的士佬車走我個行李,

見我追上去, 仲開快車, 佢更係唔知有CCTV 呢家野,

我報完警, call埋的士台, 的士佬最後死死氣將行李交比警方, 扮話唔記得,

自此之後, 我對的士真係無乜信心, 好少搭的士, 而且都唔見得好快!!

真係影衰哂D同行
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

sixfourtoo 發表於 20-6-26 11:16
起錶又想加價??
34元

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至