自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 stephaniechu 的帖子

我個仔都係7歳開始睇,因為牙醫話佢將來一定哨牙,要搵矯齒科,我地9歲開始冶療,依家已經唔同以前嘅觀念,矯齒醫生話越早睇越好,因為未發育可以戴擴張器,我個仔前前後後戴左差不多兩年擴張器先上箍,好處係唔需要剝牙,而且生一隻cool 一隻,好整齊,十三歳半已經cool 好哂,宜家凈係戴定位器瞓覺

大宅

Elaineyytang 發表於 20-9-2 16:36

我個仔都係7歳開始睇,因為牙醫話佢將來一定哨牙,要搵矯齒科,我地9歲開始冶療 ...

好多謝你嘅分享!(emoji)(emoji)

大宅

Elaineyytang 發表於 20-9-2 16:36

我個仔都係7歳開始睇,因為牙醫話佢將來一定哨牙,要搵矯齒科,我地9歲開始冶療 ...

請問你仔仔係9歲先開始帶擴張器?

大宅

會員 發表於 20-9-2 16:22
請問知唔知大約幾錢?

好似萬幾蚊,三個進度...大約要年幾先完成

男爵府

係呀,睇完影埋x光,矯齒醫生會同你傾冶療方法,我地係9歲開始戴擴張器,戴左兩款先上箍

男爵府

牛年勳章

waiting046 發表於 20-9-2 12:14
我小朋友都係7歲開始見矯齒牙醫, 一直都係睇住個情況啫, 到十歲就開始預備. 因為上面排牙唔夠位要擴闊, 而 ...

可否分享矯齒醫生資料?牙保都建議我仔去睇矯齒

伯爵府

babycei 發表於 20-9-2 16:56
可否分享矯齒醫生資料?牙保都建議我仔去睇矯齒
我唔知可唔可以講出嚟㗎喎…
或者你可以問吓你睇開嘅牙醫有冇介紹…
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

男爵府

stephaniechu 發表於 20-9-1 11:53
小朋友今年7歲幾,早2人去見牙醫話距牙仔大隻,所以唔夠位生唔齊,建議我去搵矯正牙齒專科,質詢專業意見, ...

千萬不要去陳立信

男爵府

我仔也唔夠位出牙,差唔多十歲用擴張器撐大口腔,開始夠位出牙,唔使大個嘅時候箍牙要脫牙。

收費的話,就暫時一萬蚊,我估之後都要睇情況再決定做咩療程。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

基本上而家D細路十個有九個都須要箍牙,因為牙齒太大但口腔齶骨又唔夠大,而細個D去係可以用擴張器幫齶骨大D,咁之後箍牙可能唔使剝牙會比較好。
矯齒科醫生全香港得百零個,自己上網去睇下邊區自己方便D,唔好貪平搵普通牙醫。

伯爵府

stephaniechu 發表於 20-9-1 11:53
小朋友今年7歲幾,早2人去見牙醫話距牙仔大隻,所以唔夠位生唔齊,建議我去搵矯正牙齒專科,質詢專業意見, ...

當年我其中一個小朋友又係差唔多大時去牙科保健見牙醫,佢又係類似話建議佢搵矯正牙齒科之類。
但一直冇理,到佢換完牙,而家中學喇,把牙出奇地完全夠位出,重好整齊添。

所以唔駛咁快決定。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

zxyggp 發表於 20-9-2 12:01
太早cool牙佢又唔識打理好辛苦,我中學cool牙,20年後,我8隻大牙都唔要得……
矯形有好多種,可能 剝牙, ...

點解20年後有咁多牙唔牙得? 我都想個仔中學箍牙, 但都怕第日d 牙會走位仲麻煩, 佢本身只係有少少倒及牙....

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

昨天同阿女補牙,住荃灣高潔牙科見到
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

公爵府

bosch 發表於 20-9-3 08:16
點解20年後有咁多牙唔牙得? 我都想個仔中學箍牙, 但都怕第日d 牙會走位仲麻煩, 佢本身只係有少少倒及牙.. ...

我唔知新果啲點,舊式果啲大牙要掙開放個鐵圈,前面排牙要貼啲野上去,用黎拉鐵線令佢移正位,因為移動同牙貼令到牙齒面層薄左,變左較容易蛀牙,牙繨鬆左亦令食物容易 躲藏,我已經係唔食糖唔多食朱古力,未生小朋友已經係全部大牙都補過了,門牙係會見到貼野嘅位有 侵蝕,大部份都要補。
男仔都好啲,我生左2個母乳餵,啲牙真係會 脆啲, 試過大牙中間甩咗出嚟,所以 索性再整轉曬牙套

伯爵府

bosch 發表於 20-9-3 08:16
點解20年後有咁多牙唔牙得? 我都想個仔中學箍牙, 但都怕第日d 牙會走位仲麻煩, 佢本身只係有少少倒及牙.. ...
我都係廿年前中學時箍牙, 冇蛀牙, 但箍牙期間真係每餐食完就刷牙, 仲要用埋牙縫刷, 到而家都仲係好齊.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

大宅

7歲太早,牙都未出齊

伯爵府

zxyggp 發表於 20-9-2 12:01
太早cool牙佢又唔識打理好辛苦,我中學cool牙,20年後,我8隻大牙都唔要得……
矯形有好多種,可能 剝牙, ...

下,點解8隻大牙會唔要得架?

我成廿幾歲先cool,一隻都無mok 呀

公爵府

Pinky28 發表於 20-9-3 11:55
下,點解8隻大牙會唔要得架?

我成廿幾歲先cool,一隻都無mok 呀

我覺得我個牙醫 責任好大,佢係旺角之前俾人告過將整牙工作交俾姑娘做,當年佢超好生意,診所裏面有5個位,佢係咁兒睇下就交俾姑娘做,當年咩都唔識我估佢有失誤。
我只係記得佢話我年齡未高定, 下顎骨會再生長,唔知佢計錯左啲咩,要cool多1年,俾多1年錢。

子爵府

zxyggp 發表於 20-9-3 10:43
我唔知新果啲點,舊式果啲大牙要掙開放個鐵圈,前面排牙要貼啲野上去,用黎拉鐵線令佢移正位,因為移動同 ...
你講呢隻係咪傳統用的鉄線cool 牙? 我女都係用傳統cool, cool咗一年就攪掂了, 剛拆cool , 牙醫比咗個暫時用的固定器佢帶, 阿女食完嘢試過有次話有食物攝住牙縫, 佢話啲牙太密牙纖入唔到, 我叫佢改用牙線。不過我女係揾專業矯齒醫生, 洗咗$53400.

侯爵府

dbchu 發表於 20-9-2 12:45
朋友小朋友7歲開始帶mrc牙套,只係訓覺帶,帶咗半年有明顯改善,你可以問吓你牙醫
...

我個仔倒及牙,佢有跟開個兒童牙科,次次我問親,佢就話家族有冇人倒及牙?我話冇,佢就話可能假倒及,其實咁算唔算嚴重,我直情覺得有影響佢講嘢,成日好似儲左啖口水喺下口腔, 我都係好想佢細個整返好,佢而家就嚟五歲

首頁

尾頁

跳至