自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

初學外語唔建議上網學,基礎要打好

翡翠宮

牛年勳章

尼個暑假我俾阿女上網學英文,主要係oral & writing,佢哋專注力好,坐得定,我覺得效果唔錯,作文進步尤其快,閒閒地300-400字(升小二)
所以好視乎小朋友性格適唔適合網上學習。

洋房

有無試過用 zoom 學寫程式 ?

洋房

對於小朋友. 初學看與老師建立互動關係比較好.. 而且也可以獎勵一下. 對小朋友更有興趣及信心

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

jywbb 發表於 20-9-3 03:47
小朋友十歲,想比佢學多樣語言,將來競爭力大啲。但宜家呢個時勢,我連返學都唔想比佢返。同同學仔媽咪傾開 ...

現在好多學校都網上教學,你睇下你小朋友上成點,都太約知情況。我仔女就麻麻,集中唔到,成日想偷睇you tube和同學chat, 我就覺得唔太適合。

男爵府

如果英文,我覺得網上課程可以,但如果係完全無基礎學法文,不贊成。

我本身自己係屋企都教緊我女法文,發音真係要面對面先可以糾正到,我有比佢睇一些教學video, 發現單靠影片係唔得,有D發音我一定要近距離先聽出不足之處,要她望住我來糾正她發音。初學法文, 發音會受到英文好大影響,好多地方需要糾正。

大宅

小朋友十歲,想比佢學多樣語言,將來競爭力大啲。但宜家呢個時勢,我連返學都唔想比佢返。同同學仔媽咪傾開 ...

我小朋友九歲都係疫假無所事事,叫佢揾樣野做下學下,佢自己選學日文,由零開始學,用zoom,家陣幾個月,見佢都幾好喎,仲叫我買本日文漫畫俾佢睇。不過,我覺得佢唔識睇,但又見佢揸住左研究右研究就不理佢。我估小朋友又好有興趣,老師又教得幾好。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我果個啱啱暑假就話好有興趣學日文,跟住幫佢報zoom日文班,上完2個月就話唔想再學啦
日本の平安を祈ります

首頁

尾頁

跳至