自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

回覆樓主:

10歲前住牛頭角下邨,三個人住面積應該唔夠二百呎,得一張碌架床我哥瞓上格,我同媽瞓下格。
我媽幫人湊小朋友維持生計,個小朋友每個星期日先返自己屋企一次,一至六都喺我屋企住過夜,而家諗返起,難得佢父母唔介意我屋企個居住環境。
每年可能真係得過年前買一次新衫新鞋,相信而家呢一代諗都諗唔到

侯爵府

2024年龍年勳章

我細個屋企窮,差不多每兩年要搬屋

有時因為搬屋而轉校
我好彩啲,係屋企我最細,
我家姐亞哥好細個要出嚟做嘢,
幫手搵錢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我家唔算窮,有車有樓,放假會去旅行,高小已去外國留學
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

唔算好窮。。七十年代。。屋企已經有電視機雪櫃冷氣機。好多家庭都未必有。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

70年代果時,我阿媽係好窮,佢地會排水賣上山,供養細佬讀書,夠歲數就去工廠打工,當年香港啲工廠都幾多,我阿E就做車衣工養家。
80年代我老豆就返大陸做開荒牛,開五金廠,上面好多騙子同攞著數嘅高干, 差啲廠都俾人食埋
想認識多啲屯門友

公爵府

親子王國15週年勳章

住公屋,但無担心過$,可能只是父母担心我唔知呢|

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

70頭,5兄弟姐妹,老豆一人搵錢,開頭住公屋,少年時住私樓,算係窮,但三餐溫飽

子爵府

回覆樓主:

我70尾
細個唔算窮但唔係富有
未同屋企人去過旅行
住村屋
不過家人唔駛我兼職賺學費
仲有零用
算比上不足比下有餘

公爵府

70尾...
屋企唔係有錢但亦唔算窮
未穿過膠花
未申請過書薄津貼
未著過二手衫
有個鐘點每星期黎燙衫洗厨房

但相對其他同學啲零用錢, 又少得可憐..

珍珠宮

qq媽媽咪 發表於 20-12-10 13:40
算窮架,爸媽返工,自己幾兄弟姊妹在家,好小出街,有時媽會拎d野返來做,我哋就幫手做,如穿膠花,剪線頭 ...

我都成日幫手剪線頭

子爵府

我覺得自己吾算,細個爸爸做生意,有工人有私家車坐,每日溫飽,未住過公屋

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

jumphigh 發表於 20-12-10 13:47
係窮, 但係身邊同學個個家境都係咁上下,所以唔會覺得自己咁样原來係窮
...

x2
總有離別的時候

伯爵府

我諗我算唔差,細個屋企多人住,除我自己一家,仲有阿嫲阿叔同阿嫲一個老同鄉,屋企有「媽姐」(以前的工人),後來到九十年代請賓賓。阿媽無做嘢,阿爺做生意,有五個老婆,阿爸承繼阿爺盤生意。一直住私樓。細個都多玩具,有私家車坐,第一次搭飛機都要六年級。叫衣食無缺,比上不足,比下有餘。
我老公仲好D,由細又係有工人,住私樓,放假去私人會所,三歲已經去美國旅行,三姊弟都幾細個就留學。

子爵府

回覆樓主:

70頭,細個大家姐11歲要出嚟做童工,2家姐停學湊細佬妹,2家姐仲好勁,十歲人仔已經包伙食賺錢,每日煮俾樓下工廠啲姨姨食,到14歲要求自己做嘢兼職半供讀咁讀返書,我就5,6歲開始跟家姐去攞外快返屋企做,細細個就搬大大袋嘢返家做同交貨,剪線頭,釘公仔衫,膠花,摺紙盒,痴貼紙,電子錶,仲有好多好多,唔做會俾家姐鬧,我自己五年級開始煮飯俾一家八口食,每日放學都趕返屋企煮飯冇得留校玩,以前好唔開心因個個同學放學都會留校打波玩,我就只可以即走返去開工,但大個咗諗返覺得依啲都係一種好難得嘅經歷

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

住七層公屋, 能食飽穿得暖, 生活必需品大至都有, 所以唔算窮.

象牙宮

shirley784 發表於 20-12-10 13:30
我身邊既 70後 , 個個都話細個時家境窮

比現在90-00人....., 當然算穷呀。 poor

屋企不浪費, 要慳。 食夠飽肚。 當時唔覺穷呀。 人人都係甘。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

shirley784 發表於 20-12-10 13:30
我身邊既 70後 , 個個都話細個時家境窮

果時大部份人都窮...

男爵府

我唔算窮,但讀嗰間幼稚園同小學喺半山區,好多同學都好有錢,去完同學屋企,覺得自己屋企好窮

象牙宮

回覆樓主:

70尾,唔窮,因為爸爸大公司返工,但唔係有錢,屋企岩岩夠用,所以我媽唔肯返工,唔係應該仲富貴!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

住公屋,細個唔知咩叫窮,我估亦唔算窮。
爸媽話我出世時經濟環境好,有錢買暖爐比我,亦唔駛一個大豬仔包全家分,不過衫褲鞋玩具都執阿哥家姐,返學無錢買零食,

首頁
12345...9

尾頁

跳至