自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 54heima 於 09-6-4 23:46 發表
臘燭系政府派的嗎...定系大會...

大會派, 所以我斷估唔可以報大數, 因為訂幾多運幾多派幾多全部有數計, 如果講大話, 好易被篤爆。

男爵府

原帖由 viewer 於 09-6-4 23:54 發表
今年明顯唔夠蠟燭, 好多人都冇蠟燭.
其實應該呼籲入場者自携蠟燭~

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 鵝老太 於 09-6-4 23:52 發表
計派臘燭數人數都未必準確~

我坐草地場,見到只有約一成人有臘燭咋(可能人數遠超預算,所以唔夠派)......重有小部份人係自携臘燭入場 (因為外型同大會派發 ge 唔相同) ...

可能我早去, 我坐嘅area, 每人有一枝, 唔見有人自己帶。

琥珀宮

幾多人都好啦,總之今次係歷年數一數二人數最多。

就算香港人得一千幾百人,點都好過大陸一個人都唔見,邊可能俾佢地集會?慶幸大家今日係回歸中國下仲有集會自由,萬幸!mouth:

水晶宮

原帖由 牛精仔 於 09-6-4 23:55 發表

大會派, 所以我斷估唔可以報大數, 因為訂幾多運幾多派幾多全部有數計, 如果講大話, 好易被篤爆。

但如果計一個球場坐到一萬人(唔知多定少)...6個球場...再要加出相等十個球場的面積...都好誇張WOR...
少奶奶的身份,丫頭的命...

琥珀宮

原帖由 鵝老太 於 09-6-4 23:56 發表
其實應該呼籲入場者自携蠟燭~

我諗, 大會真係預唔到咁多人, 因為之前仲講緊應該十萬到, 加上話有雷雨, 又可能少d人, 點知天公造美, 尋晚咩雨都落哂, 今晚又唔太熱, 加上好多人又想同阿特首講, 佢唔係代表自己, 所以人數遠超想像.....

水晶宮

原帖由 SandyKL 於 09-6-4 23:59 發表

就算香港人得一千幾百人,點都好過大陸一個人都唔見,邊可能俾佢地集會?慶幸大家今日係回歸中國下仲有集會自由,萬幸!mouth:mouth:" /> ...

冇错...

琥珀宮

原帖由 54heima 於 09-6-5 00:01 發表

但如果計一個球場坐到一萬人(唔知多定少)...6個球場...再要加出相等十個球場的面積...都好誇張WOR...

維園燭光晚會三個場已坐滿 (19:45)
支聯會晚上在維園舉行紀念六四二十周年的燭光晚會,在晚上七時半,參加的市民已坐滿三個足球場。
晚會八時開始,大會預料,今年將有十萬人參加集會。按每個足球場一萬五千人計,估計已有四萬多人已進場。
(即時新聞)

6個球場已經90,000人....未計草地,籃球場,走廊....

男爵府

我去到果時, 蠟燭一早已經派晒喇...

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

琥珀宮

就算香港人得一千幾百人,點都好過大陸一個人都唔見,邊可能俾佢地集會?慶幸大家今日係回歸中國下仲有集會自由,萬幸!mouth:mouth:" /> ...

同意.....丁子霖, 連想出街拜自己個仔都唔比 ! 真令我諗起彭鏗 ---諗都唔比諗 !

水晶宮

香港大球場都系得3萬多位...一個球場可容納萬五人...勁...

琥珀宮

今年如臨大敵,中共特別緊張,自己知自己事,民間藏有反動力量。政府軀使國內

原帖由 Henrymama 於 09-6-5 00:08 發表

今早打電話去上海, 問個同事今日咩日子? 佢話唔知啊? 諗左一陣先話: 喔, 89果件事啊, 都20年lor, 唔記得啦!

我話香港人年年都記得, 佢笑笑話: 係啊. ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

中國屬土,只有我地可以咁做,想問下回歸50年後,我地還有自由嗎,你地有無看到中國發言人點樣反駁美國呀,話中國人覺得鎮壓係正確既事呀,佢代表左我地啦

禁止訪問

大宅

坐草地場,見到只有約less than一成人有臘燭咋! Around 9:30 when I left many people go inside a lot people no臘燭....then go out very slow . I never see知草地都坐埋, 連台後地方都開埋都唔夠坐, 我就打死都唔信政府公怖果個數

禁止訪問

琥珀宮

以中共觀點係啱架,我地只係香港人,飲洋奶大,並唔係國內純種中國人,中央講呢一番說話,顯示中央政府心態。我開始有點擔心,香港會被中共邊緣化。

原帖由 jamieconnie 於 09-6-5 00:16 發表
中國屬土,只有我地可以咁做,想問下回歸50年後,我地還有自由嗎,你地有無看到中國發言人點樣反駁美國呀,話中國人覺得鎮壓係正確既事呀,佢代表左我地啦

...

男爵府

我妹妹有去到燭光晚會, 佢話勁多人, 肯定有十五萬人, 佢話其實仲有好多人想入場, 不過警方唔俾....

次次警方公佈同大會/遊行都唔相差好遠, at least少一半, 不過我唔信官方公佈個數字囉!
原帖由 chuchu-fighting 於 09-6-5 00:21 發表
坐草地場,見到只有約less than一成人有臘燭咋! Around 9:30 when I left many people go inside a lot people no臘燭....then go out very slow . I never see知草地都坐埋, 連台後地方都開埋都唔夠坐, 我就打死都唔 ...

首頁

尾頁

跳至