自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

大部分男人係咁 就算人地某d男人同你講自己幾落力幫忙湊 都係自以為 我果個成日同同事朋友講佢日日點點點 多餘啦
te quiero mucho mi amo

複式洋房

Janet.c3388 發表於 21-4-11 00:34
點解我成日見到人地嘅老公會幫手照顧小朋友,其實唔洗多,幫下手攞嘢,早少少起身出去玩,做媽媽就唔洗咁苦 ...

最緊要調教一下自己心理,小朋友大啲可以自己帶佢去玩,唔好理佢,之後佢就會開始發現小朋友唔痴佢,又成日得自己一個,訓醒成屋無人,佢就會開始改變架啦!

子爵府

好媽媽勳章

我好彩啲,以前要返shift 所以星期六日多數老公湊BB,湊住BB去街市買餸,煲粥仔比BB食,換片沖涼,同BB去公園玩下又一日,雖然好攰但係好enjoy(emoji),宜家啲仔都讀大學,想啲仔同佢去公園玩都唔彩佢(emoji)好懷念以前辛苦又開心湊仔日子(emoji)(emoji)

readymama    發表於 21-4-11 15:02
cathngai    發表於 21-4-11 13:35
knowledgelover    發表於 21-4-11 03:00

男爵府

Janet.c3388 發表於 21-4-11 00:47
請解釋一下點解有錢就唔會出現呢個問題?

多鬼餘d人

te quiero mucho mi amo

別墅

feifei_baby 發表於 21-4-11 01:01
所以家庭樂活動都係我安排,講清楚地點、出發時間,否則永遠唔會出去玩
...

都係㗎 !有時講清楚會好少少,唔講嘅話就會三點都出唔到門口

別墅

bobocheung65 發表於 21-4-11 01:01
大部分男人係咁 就算人地某d男人同你講自己幾落力幫忙湊 都係自以為 我果個成日同同事朋友講佢日日點點點 ...

same!! 人人都以為佢好好,其實係屋企對小朋友又有耐性,成日都發脾氣,仲好似大少爺咁

別墅

reb_pooh 發表於 21-4-11 01:02
我好彩啲,以前要返shift 所以星期六日多數老公湊BB,湊住BB去街市買餸,煲粥仔比BB食,換片沖涼,同BB去公 ...

你搞到我好後悔呻呀!當你一講到佢哋大左就唔會想去公園,去到搵朋友去嘅時候,我其實應該好好珍惜而家又忙又攰嘅時候

多謝你!

別墅

bobocheung65 發表於 21-4-11 01:05
多鬼餘d人

正能量是非常重要

別墅

Nbs 發表於 21-4-11 00:45
我老公有D 同事直頭轉登request weekend 返shift 避開湊仔添(平日當然係打機打機打機啦)
不過我身邊D 男 ...
對, 大程度係教養問題, 要變除非經歷大打擊.
扔;這字讀wing1怪唔怪? 有無人讀書時咁讀過? 我認為讀jing4至啱.

別墅

撈出個世界 發表於 21-4-11 00:47
大把老公都唔會幫手揍小朋友,尤其是唔係由男人主動提出想生仔,或本身鍾意小朋友的男人。

所以我成日勸jm ...
真. 生小朋友真係要三思、六思. 唔好理想主義.
扔;這字讀wing1怪唔怪? 有無人讀書時咁讀過? 我認為讀jing4至啱.

男爵府

十個有九個咁樣 之前會羨慕其他屋企男既放假會一早陪仔囡去玩去放電.但係屋企果個11-12點起身 要你煮埋早餐 嘆埋都1-2點.再換衫準備下已經3-4點黃昏.咩活動都吾上吾落架.依家諗開左 咁返左成禮拜工都攰想補眠.唯有同仔囡出去玩先.有時間先叫距加入囉.吾洗咁在意 .改變吾到就改自己心態.吾係激到自己冇命抖

珍珠宮

撈出個世界 發表於 21-4-11 00:47
大把老公都唔會幫手揍小朋友,尤其是唔係由男人主動提出想生仔,或本身鍾意小朋友的男人。

所以我成日勸jm ...

完全到point

大宅

2021可愛聖誕B勳章

我老公仲衰,個仔已經一歲但佢連抱都未識抱,個姿勢錯曬佢地唔可以獨處,個仔唔鍾意佢,會狂喊

公爵府

2024年龍年勳章

見到依家啲男仔真係好唔掂、又懒又廢、女仔反而仲有上進心。所以我成日擔心個女點先揾到個好老公

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

以前未生前唔會諗到c6會唔會幫手,我覺得幫手係理所當然。慶幸c6積極參與,雞手鴨腳下都同初生bb沖涼(我無工人無陪月)到仔幾歲大,我忙進修趕功課同溫書,兩年來大部分嘅星期六、日都係c6一個帶個仔去玩!所以之前仔超跟爸爸唔太跟我

男爵府

Janet.c3388 發表於 21-4-11 00:34
點解我成日見到人地嘅老公會幫手照顧小朋友,其實唔洗多,幫下手攞嘢,早少少起身出去玩,做媽媽就唔洗咁苦 ...

You are not alone

星期日我買埋早餐, 佢就食,食完再訓,仔女叫都唔應

真心嬲

有次我發燒,問都無問候一句,又直接開機打

我知佢同佢D打機fd 傾緊計,一句爆埋去「你娶你D機友算啦,駛鬼同我結婚咩」自此之後就好少少

newcook    發表於 21-4-12 01:55

伯爵府

冇錯
所以所有野我安排好,比指令佢就可以
2,3歳控制唔到自己,我老公從來冇自己一個凑過佢
大d識行識走乖d好好多
我要叫佢帶小朋友學野,去玩訓練佢
初初2個都反對
慢慢慣咗就好
男人唔知要點帶佢玩,你就要諗埋去邊
到時食咩,玩咩,幾點去,幾點返
我放假比返工更累就係因為咁
不過你諗好唒,佢又願意帶嘅
咁我就係屋企休息下咁Lo

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

個個男人都係咁
我醒呀,我女2歲前,我死話自己唔夠力同佢沖涼,會跌親佢個女,所以佢點唔郁,起碼都迫住佢負責沖涼。1歲後,我都話出街我抱唔到佢,跌到佢個女唔好肉赤呀,所以出街佢點都要抱個女 而家4歲幾,個女自己識去煩爸爸陪佢玩,所以佢至少都要應酬下個女一陣。唔到佢唔郁

公爵府

我見遊樂場嘅爸爸唔係咁,好多會主動陪小朋友玩。
我c6都會主動照顧小朋友,我覺得係關乎責任心問題多。

男爵府

我老公都係咁唔洗諗佢會幫手湊
其他唔多講(勞氣)。。。
最勞氣係。。我每晚哄小朋友瞓覺
我老公總會撩我個女玩
每晚要哄到十二點,先有得瞓

首頁
12345...11

尾頁

跳至