少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

zzzcici 發表於 21-4-30 20:05
個女自己去睇中醫搞掂
佢係新達廣場睇左幾個月 而家臉上面一粒都冇
陪佢覆過診 個醫師真係解釋得好好

我都想知,痳煩PM我

珍珠宮

gicatherine43 發表於 21-4-29 21:20
開始黎越多 本身都係幾粒上下 而家開始好密集咁生
已經有比佢飲涼茶/龜0膏 但都冇乜效果
因為住呢頭 都唔洗 ...

幾歲?父母青春期都有爆?

大宅

我反而覺得要去做下facial, 清走下d暗瘡先,如果吾係就會大爆發….尤其係果d 石頭瘡,會攪到凸凹洞

大宅

zoey2010 發表於 21-7-10 16:52
我都想知,痳煩PM我

請問更治暗瘡醫師資料可以pm嘛? thank you

男爵府

Genini_kwok 發表於 21-11-9 20:11
我反而覺得要去做下facial, 清走下d暗瘡先,如果吾係就會大爆發….尤其係果d 石頭瘡,會攪到凸凹洞 ...
有針清好的美容師介紹嗎?

男爵府

分享一下我個女KO 暗瘡嘅經驗。我女12歲額頭開始有幾粒幾粒暗瘡,佢懶得用洗面,搞吓搞吓成個額頭好多大暗瘡,我帶佢睇過中醫西醫,搞咗2-3 個月都冇好轉,最後我覺得以下方法對佢有用(參考左之前BK嘅網民分享,又睇咗一個台灣皮膚醫生嘅YouTube Channel 整合而來):

首先,帶佢去做facial,我不會介紹邊一間好,因為我都是在樓下商場嘅Facial店做(連銷店),佢第一次做facial清咗好多暗瘡,之後幾日塊面好好多,個姐姐話太嚴重嘅暗瘡,她不會勉強清除,以免留有疤痕;隔兩星期再去做facial,啲暗瘡好明顯已經受控。我本來買咗六次療程俾佢,佢在三個月內做咗四次Facial,我已經唔使做得太密了。餘下嘅兩次遲啲得閒先至去做,不需要為了清理暗瘡而去。去做Facial 都有另一個好處,就是我會坐喺度陪亞女一陣,會問吓美容姐姐一啲護膚心得,但唔好盡信,自己上網再Double check資料;另外當然要搵間可靠嘅美容店,唔好俾人hardsell, 我比完個package, 暫時冇再比過任何錢。

早晚面部清潔很重要,佢用緊:

1. 洗面:papulex soap cleaning gel, 150ml, $17x -$18x, 萬0 / 藥房有售 (佢睇西醫時醫生俾佢的,所以佢 keep住用),唔好用毛巾抹面,改用化妝棉或者棉花洗面及抹面,用完即掉,乾淨啲。

2. Toner: Cleanlab AC Dew calamine toner, 200ml, $1xx, 萬0 (sale 時仲平)

3. Lotion: Cleanlab AC Dew calamine moisturiser , 120ml, $1xx, 萬0 (sale 時仲平)

4. 晚上直接點落大暗蒼位:sans soucis 去痘無瑕修復液, 5ml, $16x, 萬0 (sale 時仲平)

5. Paper mask, olive young tea tree fresh mask, 10 pcs, $99, 萬0 (現在天氣乾燥,而佢啲暗瘡控制左,所以我俾佢用mask)

6. 洗頭水:施巴油性洗髪露,不用護髮素(頭油亦都會令暗瘡上升,所以要控制頭油)

但d暗蒼印都需要兩至三個月先至清淡/ 退。

最重要係控制飲食,佢戒咗油炸物、牛奶及奶製品(包括芝士、朱古力等); 青春期要發育,佢轉左飲豆漿(一星期3-4杯左右),不飲奶. 蔬菜其實佢平時食得不是太多的,但最好就食多啲啦。當然,暗蒼受控時,佢又開始破戒,一星期食1-2次禁物。

佢現在中一,功課非常忙,但都keep住11點前要瞓,頂多第二日早少少起身做埋啲功課佢。早瞓亦都很重要,對養生及長高很有幫助。

家居方面,我每日幫佢清洗枕頭套,回家後若未沖涼,佢一定會換乾淨衣服,保持皮膚乾淨。

佢放學回家,只是用清水清洗塊面,他不想用太多清潔用品過分清潔塊面,我由得佢。

另外,佢keep住飲京都念慈菴豆豆青,起初爆得犀利日日飲,尤其是m 來前一個星期,日日飲,排毒, m來嘅星期就不飲啦;現在少咗暗瘡,就隔兩三日或者記得才飲;當然要飲大量嘅水啦。

PS。佢暗瘡大爆發時,我先帶佢睇中醫,但ec 話這個是長久戰,不會一朝一夕便可以根治,因為這是青春期嘅現象,要睇佢嘅飲食習慣,壓力情緒等問題是否配合才可以發揮效用. 所以我之後又帶佢睇咗西醫一次(家庭醫生),他開了兩個星期抗菌 比佢,我覺得作用不大。醫生唔建議佢咁細食A酸,不過佢話暗瘡再差啲,就開A酸cream 比佢搽,我唔想行到呢一步,所以自己再搵辦法,去了做facial 。

我連用火山鹽岩皂洗面也試過,總之很徬徨之際,什麼方法也試過,好灰⋯所以分享少少經驗希望幫到大家,當然個個人嘅情況有不同,所以自己再adjust。

大宅

回覆 happyfamilybaby 的帖子

千祈唔好針清或用手摸,皮膚科醫生話會有疤痕,仲難搞。睇皮膚科醫生喇!我仔食左藥(不是A酸),做埋果酸療程,而家靚仔哂!醫生話無謂浪費$做facial ,叫我facial 留比自己做喎!

大宅

不過我仔而家唔食奶類產品,飲豆漿代替。煎炸食物都免。最緊要早瞓,唔好咁大壓力。

男爵府

maozit 發表於 21-12-8 11:21
分享一下我個女KO 暗瘡嘅經驗。我女12歲額頭開始有幾粒幾粒暗瘡,佢懶得用洗面,搞吓搞吓成個額頭好多大暗 ...
豆豆清咩時候飲最好?早,中,晚,飯前定飯後?

男爵府

都冇乜所謂,平時阿女放學返嚟, 晚飯後隔大約一個鐘就飲一杯; 週末lunch之後, 隔一個鐘才飲一杯.

男爵府

maozit 發表於 21-12-17 19:43

都冇乜所謂,平時阿女放學返嚟, 晚飯後隔大約一個鐘就飲一杯; 週末lunch之後 ...

明白!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

gicatherine43 發表於 21-4-29 21:20

戒凍飲,戒甜

複式洋房

莊禮賢E生

民房

jj100c 發表於 21-12-12 23:17

千祈唔好針清或用手摸,皮膚科醫生話會有疤痕,仲難搞。睇皮膚科醫生喇!我 ...

你睇邊個,可以介紹(emoji)(emoji)

子爵府

戒甜戒朱古力、少煎炸、飲夠水、足夠睡眠、一定要洗面搽保濕霜。

大宅

千祈唔好針清或用手摸,皮膚科醫生話會有疤痕,仲難搞。睇皮膚科醫生喇!我 ...

可唔可以PM醫生資料?謝謝

大宅

回覆 AngusPakYau 的帖子

Pls check pm

大宅

jj100c 發表於 22-2-26 22:27
回覆 AngusPakYau 的帖子

Pls check pm

Thx, 等你PM

大宅

苦瓜黃豆湯。

侯爵府

請問睇左幾耐醫生?想要醫生資料,pm u

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊