婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

kwhkwh 發表於 21-7-27 23:15
同埋令我更堅信,便宜莫貪,自己賺錢馨香d。

sure la!父蔭母蔭不及靠自己來得滿足馨香

cathngai    發表於 21-7-28 00:23
恭賀新禧,迎春接福!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

事件概述是否如下?
層樓係媽媽 一家五口打算唔再畀錢媽媽
但唔搬 仲想送媽媽去老人院要晒全間屋

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Poyau 發表於 21-7-29 23:18
事件概述是否如下?

人性呀
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

Poyau 發表於 21-7-29 23:18
事件概述是否如下?

二女兒話佢自己一直都冇話趕阿媽走, 但佢地日日閙交, 下周初可能搬去大女兒家, 奶奶又話佢地屋比較細, 怕日久又有問題, 其實奶奶本身都係一個比較多野講的人, 同邊個相處都難.

水晶宮

mkwok 發表於 21-7-30 22:43
二女兒話佢自己一直都冇話趕阿媽走, 但佢地日日閙交, 下周初可能搬去大女兒家, 奶奶又話佢地屋比較細, 怕 ...

既然二女咁講,就繼續同阿媽住,就算日日鬧交母女邊有隔夜仇,你要企硬!

男爵府

二女兒話佢自己一直都冇話趕阿媽走, 但佢地日日閙交, 下周初可能搬去大女兒家, 奶奶又話佢地屋比較細, 怕 ...

既然無趕佢走,「老人院」係邊度飛出嚟

男爵府

uckukuku 發表於 21-7-30 23:26
既然無趕佢走,「老人院」係邊度飛出嚟

老人院係细女兒話佢曾說過如奶奶不能自理才能安排, 奶奶激氣時也会跟老公説, 我地不時有錢人, 只能負擔政府買位的私家老人院, 所以想提早問定層樓有奶奶名可否申請。

水晶宮

kwhkwh 發表於 21-7-27 23:15
同埋令我更堅信,便宜莫貪,自己賺錢馨香d。

絕對同意。有錢說句野係男家衰人前都大聲點。

水晶宮

mkwok 發表於 21-7-27 19:32
你地講得啱, 我都係吾好參與, 今天细女兒打比老公, 講講下連老公宗教信仰都鬧埋, 老公簡直吾想再講, 细女兒 ...

你同你老公置身事外算了,不好拿屎上身!不理不貪,算。

水晶宮

cecelc 發表於 21-7-27 22:51
個個都唔想同呀媽住,5兄弟姊妹每月夾錢租屋比呀媽住係最好做法。

咁個媽直接調細間公屋,政府話可終生免租,咁就得啦。

伯爵府

Astra00 發表於 21-7-31 13:49
咁個媽直接調細間公屋,政府話可終生免租,咁就得啦。
間公屋已經換咗更二手居屋啦

水晶宮

cathngai 發表於 21-7-31 15:02
間公屋已經換咗更二手居屋啦

六國大封相。

男爵府

把口無話趕走阿媽,行為就做緊,算把啦佢

cathngai    發表於 21-8-1 09:58

男爵府

mkwok 發表於 21-7-27 19:32
你地講得啱, 我都係吾好參與, 今天细女兒打比老公, 講講下連老公宗教信仰都鬧埋, 老公簡直吾想再講, 细女兒 ...

細女鬧你老公做咩?有病咩佢?你老公做錯咩?

男爵府

mkwok 發表於 21-7-27 07:32
謝謝大家的回覆, 樓價現在升左好多, 去了加拿大的细佬話賣左層樓, 叫二女兒取回所供的錢和洗費, 餘下的錢比 ...

哦!原來你99話要去你度,如果你99正正常常都可以一試,但連佢親生既二女兒都頂唔順,你就知啦!

如果細女係因為你老公同你唔肯同99一齊住而鬧你老公,咁就叫細女同99住啦,唔肯就收聲,無資格鬧人

如今,唯有99賣樓,全部兄弟姐妹一齊夾錢俾99租樓同加生活費,咁處理就叫好少少。

不過,你做媳婦既,唔好出聲,但要俾老公知你既底線。

男爵府

shannon_fky4186 發表於 21-8-1 10:05
哦!原來你99話要去你度,如果你99正正常常都可以一試,但連佢親生既二女兒都頂唔順,你就知啦!

如果細女 ...

我覺得最好辦法就係夾錢租一間細單位, 如需要就每個子女輪流陪佢住一個月, 而細女兒話佢現在住的居屋係男家幾兄弟供的, 所以吾可以比奶奶去住, 費時比男家話, 我層樓又夠係問我媽咪借錢買的, 雖然媽咪話吾洗還, 但如佢有生之年我都不能還, 我的心會好吾舒服, 所以同老公講我一日未還清媽咪的錢, 這層樓係女家的, 還有奶奶年記大行路都麻麻地, 眼濛濛地, 我地住2樓村屋, 平時只得2隻狗, 佢話叫奶奶留在家, 買夠佢食的野, 佢自己可以攪掂. 我媽咪已叫我自己攪掂自己身體及情緒病, 不好理會及參與. 這幾天細女兒終於沒有再打電話比老公, 可以比佢休息一下, 都吾知係比佢細妹激親還是上周打了第一針, 所以血壓婎持150-160, 食左血壓藥都係高.

寶石宮

2023年兔年勳章

層樓係媽媽
一家五口打算唔再畀錢媽媽 理應搬走
何解反而媽媽要搬出?

男爵府

mkwok 發表於 21-8-1 14:40
我覺得最好辦法就係夾錢租一間細單位, 如需要就每個子女輪流陪佢住一個月, 而細女兒話佢現在住的居屋係男 ...

咁咪係囉,細女憑咩鬧你老公,佢自己咪一樣唔同得個阿媽住

男爵府

Poyau 發表於 21-8-1 15:00
層樓係媽媽
一家五口打算唔再畀錢媽媽 理應搬走
何解反而媽媽要搬出?

因現在係二女兒一家比錢供樓. 之前律師已叫各兄弟妹簽定平安紙, 奶奶走了, 層樓係佢地.

男爵府

shannon_fky4186 發表於 21-8-1 15:20
咁咪係囉,細女憑咩鬧你老公,佢自己咪一樣唔同得個阿媽住

佢本身係閙二女兒, 佢係好激動的人, 他與我是同學, 我覺得佢吾識尊重人, 跟本冇當老公係阿哥, 老公係大仔但吾多出聲的人, 佢吾識閙回但他是教徒, 一閙埋佢的宗教, 老公都火起, 即刻收線.

首頁

尾頁

跳至