自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

廚房我會裝修到最實用, 雪櫃旁邊其他空間會高空變曬儲物件櫃, 零食乾糧就會放中間, 最低的櫃就會放雜物例如鍋碗洗潔用品等. 理論上再細應該都夠用.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ccaa 發表於 21-8-6 07:07
有2邊廳都夠大一邊就係沙發電視櫃,另一邊做個組合櫃同大雪櫃,計過個闊度可以買個好大嘅雪櫃添,裝修師傅 ...

雪櫃最好擺離人坐的地方另一邊、因雪櫃為壓縮器、始終會有低頻聲響~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

ccaa 發表於 21-8-6 07:07
有2邊廳都夠大一邊就係沙發電視櫃,另一邊做個組合櫃同大雪櫃,計過個闊度可以買個好大嘅雪櫃添,裝修師傅 ...

單位剛搬入去,度曬位買咗個雙門雪櫃,點知太后食齋,慢慢開始,越來越多急凍素食品,加上大時大節,成個家族嚟我屋企做節,次次都迫爆雪櫃,我根本唔使諗買咩雪糕雪條放入去。最後決定,喺廳擺多個雙門雪櫃,仲要揀個冰格夠大既,因為要方便太后攞嘢,三門雪櫃冇得諗(因為冰格喺下邊)。
雖然太后走咗後,好似兩個雪櫃多得滯,但係有兩個冰格放急凍食材實在是太好了,有時唔覺意,買得多都唔驚冇位擺。

所以雪櫃,可以擺到幾大就買幾大,只會有冇賣大,唔會冇買錯!客廳放雪櫃有咩問題,特別係夏天想享受下冰凍嘅飲品或者冰凉嘅雪糕,根本唔使行入廚房。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

咁可唔可以買兩個雪櫃?細的放廚房,放日常煮食, 其他雪糕飲品之類的放客廳雪櫃?

Mrs.Chan    發表於 21-8-6 14:36

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

ccaa 發表於 21-8-6 06:56
你哋有冇人因為個廚房太細而選擇將個雪櫃放喺聽?我因為換咗樓個廚房實在太細我選擇將個雪櫃放喺聽,令到廚 ...

會,好方便

水晶宮

2024年龍年勳章

你哋有冇人因為個廚房太細而選擇將個雪櫃放喺聽?我因為換咗樓個廚房實在太細我選擇將個雪櫃放喺聽,令到廚 ...

冇問題,我都係咁
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

YY1101 發表於 21-8-6 07:00
廚房細的話
個廳會大得去邊?
唔係咁講, 有一間屋, 未到一千呎, 原先廚房得50不到仲要有後門, 好彩連埋個工人房係到可以拆, 加埋先做到正常廚房, 真心唔知之前果家係咪唔洗用廚所既... 個廳成300呎架

男爵府

有時見到D潮人用既雪櫃好靚, 放個响廳好有型, 普通實用既放响廚房, 咁樣兩個雪櫃都吾過份.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

裝修前雪櫃係廚房... 裝修後搬左出去廳, 其實就係廚房隔離... 好方便

男爵府

jolps 發表於 21-8-6 08:50
我媽以前把雪櫃放在廚房門口附近,都方便既

就係放係廚房出邊,都方便攞野,仲可以買到一個三門雪櫃,左邊全部係冰箱,右邊上層係常溫格,下層係蔬果格,個雪櫃好型好靚第日裝修好影相比各位睇

Mrs.Chan    發表於 21-8-6 14:38

伯爵府

醒目開學勳章

冇問題吖,我自己都係有二個雪櫃放廳
http://www.baby-kingdom.com/data/attachment/album/201103/28/2243099uk889co0028cr4r.gif

大宅

廳有位冇問題,我有朋友屋企都放廳

象牙宮

回覆樓主:

我除左住村屋果幾年,住樓一定放廳喎!廚房細,我又多廚具,又焗爐又煲又鑊,雪櫃放廳就唔阻定,又可以買大d,塞多d食物同飲品入去!我要返工,屋企人又大食,隔日買餸,無大雪櫃唔掂!

侯爵府

我由細到大係住成千呎唐樓, 隔離左右家家戶戶都係將雪櫃放喺廳, 唔知點解就算廚房有位都唔擺入去, 到嫁咗有自己屋企先改咗雪櫃放入廚房

大宅

回覆樓主:

近廚門位置會好d

子爵府

我識朋友係咁,我老家都係咁,無咩問題,間屋有幾大丫,都係行幾步路

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

廳有位就得喇,但要注意散熱。

公爵府

冇問題嘅,買個靚仔啲嘅雪櫃。不過我自己鍾意啲嘢歸一啲,屋苑有兩款則,一款廚房細、只放到細雪櫃,所以揀咗另一款廚房正常,放到大雪櫃

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我係雪櫃放廳,因為我係開放式廚房
珍惜 感恩
You got this!!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔會, 因為唔好睇!!

首頁

尾頁

跳至