自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 21-10-7 10:31
我大仔小學到現在中學,都有參加朗誦同音樂節,但係學校甄選,所以好多報名費用由學校代支付
...
你果間幾好
我小朋友比老師揀左參加朗誦 但講明要自費

珍珠宮

其實好無聊,數學比賽咁,問d 高幾年級的問題,冇咩意義

子爵府

講真好似全xxxx平台,這些,真係差不多比錢就有。之前唔識,我大個個幼稚園成日參加,到小一已拎了20幾張所謂獎狀。之後幾個d只會參加大型公開比賽。
我覺得學校睇大型公開比賽多d。

子爵府

zitamamama 發表於 21-10-7 12:34
講真好似全xxxx平台,這些,真係差不多比錢就有。之前唔識,我大個個幼稚園成日參加,到小一已拎了20幾張所 ...
依家學校就係睇咩平台、咩center、協會……獎,班家長個個講咩獎,取獎取到手軟……,認受性又不高,有些去到金、銀、銅加起係100%有獎。
一向唔會參加,但眼見學校又好重視,同比賽名又好聽,全港嘜嘜比賽、青年兒童嘜嘜……比賽。

子爵府

aigoma 發表於 21-10-7 13:11
依家學校就係睇咩平台、咩center、協會……獎,班家長個個講咩獎,取獎取到手軟……,認受性又不高,有些去 ...

豬肉獎,你間學校都咁重視。

子爵府

zitamamama 發表於 21-10-7 13:13
豬肉獎,你間學校都咁重視。
未就係~
攪到唔俾錢參加取返1,2個,好似唔入流咁。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我仔中學時田徑比賽
又報名費又號碼布
通通都要自費
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

水晶宮

aigoma 發表於 21-10-7 13:23
未就係~
攪到唔俾錢參加取返1,2個,好似唔入流咁。

唔入流? 你想入咩流呢?

其實學校唔會迫人參加比賽,你唔認同呢d比賽就唔好參加啦,做自己認同嘅事。

男爵府

aigoma 發表於 21-10-7 09:58
坊間好多比賽都俾錢參加,幾百蚊一次,又要上比賽班。
學校班家長,佢哋小朋友成日參加呢類比賽,次次冇金 ...

比報名費係因為要book場地,請評審,收報名表職員,請場務等等,冇人工冇人會做。同賽果完全冇關係。

伯爵府

想生BB熱投

你參下賽,睇下買唔買到囉⋯⋯ 比賽入面精英雲集,入面嘅全部都有耕耘過,只係或多或少咁解。冠亞季可能各組得1個但安慰獎會多少少,完全係真係想安慰下啲小朋友。
比賽嘅精神,係鬥叻,所以背後有好多嘅努力同汗水。訓練小朋友要在多人前做出練習時嘅水準、唔脅場、唔發台瘟,輸左都要出到大將風度,唔係一日就做到。免費做呢類訓練嘅機會唔多,咪比錢去做,入面我見到嘅家長都只係抱住比小朋友開眼界嘅心意去參加,唔係你諗到咁攻利的。
機構係細細的私營,租場都要錢,請評判都唔係免費,贏左嘅小朋友拎嘅書券、獎杯都唔係執返嚟,要真金白銀買,仲有安排比賽嘅行政⋯

侯爵府

聽過有家長講, 都係比錢既比賽, 唔記得係咪鋼琴, 同一個比賽, 有冠亞季各一, 其餘全部都有金/銀/銅, 仲有埋獎盃, 即人人有份永不落空果隻.

珍珠宮

回覆樓主:

dse也要交費用,而且學校不代付,是否不參加呢?是否能買成績呢?

Sallyb1a    發表於 21-10-7 17:25

別墅

好多都要俾錢 但唔係樣樣都會受重視報比賽最好都search 下先

男爵府

都唔一定買就有㗎。有一年我幫兩個仔投稿參加畫畫比賽,同一主題,唔同年齡組別。大嘅有銀獎,細嘅幼稚園反而乜獎都無

男爵府

正面啲睇,學校登咗又唔會有分加有錢派嘅。志在大家開心下,鼓勵下小朋友我欣賞重視多元才藝嘅學校

子爵府

hedhed 發表於 21-10-7 13:36
你參下賽,睇下買唔買到囉⋯⋯ 比賽入面精英雲集,入面嘅全部都有耕耘過,只係或多或少咁解。 ...
我講係不是各組只得冠亞季嗰種,
我係想講有幾多%取金銀銅嗰隻,勝出冇書卷,張畫擺展覽另俾錢、要杯又另俾錢,張畫紀念品(咕臣、手錶、月曆……),又另加錢嗰隻比賽,參賽費要數百元嗰種,退畫費另計。
唱歌拍片交嗰種,冇冠亞季就優異獎。
非常明白比賽入面精英雲集,但每次要數百元參賽,點都少點精英掛。
明白報名費係正常。

男爵府

pauljr 發表於 21-10-7 10:27
認真問,可以介紹不用報名費的比賽嗎?坊間好似唔多。

我只知道,有啲比賽,學校推薦係會免收報名費/參賽 ...

香港賽馬會社區資助計劃 - 美荷樓香港精神學習計劃
2020-21「兩代情」徵文比賽
年年都有攪, 免費參加。

子爵府

lflxl 發表於 21-10-7 13:51
正面啲睇,學校登咗又唔會有分加有錢派嘅。志在大家開心下,鼓勵下小朋友我欣賞重視多元才藝嘅 ...
都係咁想~
但公開賽勝出,-句也冇問過,呢類大多數不用錢,有報名費也不高,一般家庭都可應付參加,而且又有些可減免或學校代附,認受性又高。
眼見學校係重視咩平台攪嗰種金、銀、銅,基本上好少會冇獎,少極都5%金、15%銀、40%銅,呢類冇錢怎參加?

公爵府

2024年龍年勳章

aigoma 發表於 21-10-7 14:16
都係咁想~
但公開賽勝出,-句也冇問過,呢類大多數不用錢,有報名費也不高,一般家庭都可應付參加,而且又 ...

似乎好大怨氣
究竟你小朋友參加咩公開賽而學校唔理呢?
大家研究吓

子爵府

loveclementine 發表於 21-10-7 14:37
似乎好大怨氣
究竟你小朋友參加咩公開賽而學校唔理呢?
大家研究吓
睇完大家回覆都知道答案,唔講啦,自己都講得唔好、表達得唔好,我想講係認受性唔高,私營咩方位、咩中心、咩協會……攪,俾錢參加就好大機會有獎嗰種。
並無意講校際、全港公開、DSE……嗰種。
唔好意思。

首頁

尾頁

跳至