自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

以tvb黎講,9.30時段12,3點真係好得人驚嘅,以前930係黃金時段,而家轉左830咁,之後d人就會息電視……
viu就一向幾點,7點係好高了

伯爵府

牛年勳章

美食中國 都 7.6 啦

子爵府

回覆樓主:

完左個皇牌節目,播返平時嗰啲咪又去返三點幾

伯爵府

Piaget 發表於 21-12-29 14:22
https://www.hk01.com/article/717500?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

撰文既黃先生對收視數 ...

個冠軍咁既樣 妖台d人真係樣衰到.. 係黃屍才會鐘意

琥珀宮

畀面勳章

sinchui 發表於 21-12-29 15:58
01一向viu台打手,之前有關鏡/錯新聞關閉評論,今日仲有篇甚麼十大劇集,塞幾套妖劇入去,但咩來源準則就 ...

咁既大話都講得出,為錢真係可以咁無底線

琥珀宮

畀面勳章

Piaget 發表於 21-12-29 17:02
其實我自己基本上唔睇電視,至多睇下83台d新聞,但對於部份傳媒既作者咁樣去interpret d data, 真係看不過 ...

神邏輯

子爵府

回覆樓主:

論開計數,拳王全劇收視係15.9,黃生負責寫收視報告,幾個數字加乘除都可以錯。講19/12收視 (免費乘車日),黃姓記者話唔知點解嗰日收視咁低,呢啲普通市民都知嘅野,佢做記者會唔知

呢位黃姓記者喺香討同大陸百度tvb討論區出哂名,佢唔知係王浩信鐵粉定打手,經常出文吹到signal王上天,討論區貼佢嘅文出黎,大家話一睇標題就知「係黃梓恒寫的吧」,可能今年signal失勢,黃姓記者要轉吹viu/鏡

複式洋房

Apple011 發表於 21-12-29 17:25
個冠軍咁既樣 妖台d人真係樣衰到.. 係黃屍才會鐘意

同感,成班又醜,又五音不全,想點?話組女團,除咗跳舞,都要唱得下掛,唔通叫我熄喇叭咩

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Queenie_0012 發表於 21-12-29 15:13
救命!呢啲係咩報導?
ok,全民收視最高⋯⋯係佢自己個台
拳王收視慘淡⋯⋯都係佢自己個台 ...

而家D記者質素係咁低嫁啦!佢識字已經好叻嫁啦!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

侯爵府

其實我自己基本上唔睇電視,至多睇下83台d新聞,但對於部份傳媒既作者咁樣去interpret d data, 真係看不過 ...

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]《拳王》大結局,雖然收視只有12.5點,但不能說是[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]被ViuTV搶去觀眾

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

上個星期日投票日及免費搭車日,個個都外出食飯,TVB當晚節目全線下跌4-5點收視!

但V台收視就完全無影響,造星4都係正常5.5收視,其它節目都係0.7-3.5收視,一啲影響都無囉!基本上佢既觀眾就0.7-5點收視,非常穩健的!偶爾最多可能就多返1,2點收視囉!

呢條作者根本就係掉轉邏輯講野,完全妄顧事實!乞人憎!

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

選秀比賽決賽日正常都會高返少少收視架喇!你成個台當晚除咗呢個決賽節目有7.7收視之外,全部1,2點收視。隔日又係全線1-3點收視!唔明有咩好吹奏?

好似聲夢傳奇決賽日都有24.7收視啦,要比較就搵大家既選秀節目比較!唔好東拉西扯比較啦!

你國際天團12塊鏡既節目咪又係4,5點收視!

一時又話依家仲邊有人講收視?一陣收視多返少少有7.7咁巴閉既收視,佢又搵傳媒大鑼大鼓吹到變成全城熱播咁Q勁!唉!

侯爵府

你們如果不是火姐眼睇過龍就是閱解有問題,明明係話全民平均5點,決賽7.7有進帳,而拳就12.5拉低了全劇的平均收視,但有說以往一般tvb xmas 收視around 10-15,meaning 12.5不是特別差,只是說同自己比,一個升一個跌

珍珠宮

牛年勳章

MrBeast 發表於 21-12-29 19:07
你們如果不是火姐眼睇過龍就是閱解有問題,明明係話全民平均5點,決賽7.7有進帳,而拳就12.5拉低了全劇的平 ...

但個標題係: 三台收視報告|《全民造星IV》決賽高收‎ 《拳王》慘成年度尾二,咁我會expect呢篇文章係comparing tv ratings of 3 different tv stations as from Dec 20 to Dec 26, 2021 inclusive rather than comparing ratings intrinsically within it's own station or with the past.

珍珠宮

牛年勳章

MrBeast 發表於 21-12-29 19:07
你們如果不是火姐眼睇過龍就是閱解有問題,明明係話全民平均5點,決賽7.7有進帳,而拳就12.5拉低了全劇的平 ...

你如果唔係唔明我topic想表達咩message,就係理解有問題,我係話01個作者題目好misleading, 你要知道好多人係齋睇大題目,唔會click入去睇內文跟佢咁雙標咁刁鑽既思維去analyze d data

侯爵府

Piaget 發表於 21-12-29 19:16
你如果唔係唔明我topic想表達咩message,就係理解有問題,我係話01個作者題目好misleading, 你要知道好多 ...
旁觀者清,我就是睇完編文覺得你們misunderstood 左,若你唔信都冇辦法

珍珠宮

牛年勳章

MrBeast 發表於 21-12-29 19:21
旁觀者清,我就是睇完編文覺得你們misunderstood 左,若你唔信都冇辦法

唉!算啦!你真係get唔到

珍珠宮

牛年勳章

MrBeast 發表於 21-12-29 19:21

宜家唔係信唔信d data既問題,係how he interpreted and presented the data to the audience/readers

珍珠宮

emilylam 發表於 21-12-29 16:55
當晚我兩邊都無睇,睇左j2唐伯虎點秋香

same

大宅

回覆樓主:

收視得2,3點嗰陣就話收視唔重要,而陣升咗少少又咁振奮?

首頁

尾頁

跳至