自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

Mochachoi 發表於 22-7-2 09:04
其實而家Trinity 就算考級都接受用
電子琴, 咁點解唔可以用電子鋼琴學呢?
係人都知 找外國人教英文梗係最 ...

每次都實有人反對電子琴架,屋企有地方就更係想買鋼琴啦,唔通想學,無位就連學都唔應該學?我仔初學都係買放喺枱上面嗰啲琴咋,之後換座地數碼琴,考5琴ABRSM都係用哩個琴錄片,成績唔錯

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我自己用korg。
好唔好唔知。
但玩左十幾年都冇壞,由我自己玩到依家教個女,都幾好丫。

水晶宮

糯米米糍 發表於 22-7-2 09:44
咁我以自己彈咗幾十年琴嘅學習經驗嘅少少分享,即使係真琴,每隻琴嘅琴鍵觸感,回彈同音色都有差異,甚至 ...

吾係話鋼琴要tune到一模一樣,當然手感和觸感都有差別,但電子琴弹和鋼琴彈法是一樣嗎?既然你有幾十年經驗,那樓主聽你意見好了,不爭拗了。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我仔以前用Yamaha,考到3級都係用佢, 之後換左座地Roland數碼琴,考5級錄片都係用佢

侯爵府

牛年勳章

HLDMaMa 發表於 22-7-2 09:56
吾係話鋼琴要tune到一模一樣,當然手感和觸感都有差別,但電子琴弹和鋼琴彈法是一樣嗎?既然你有幾十年經 ...

電子琴同數碼鋼琴係完全兩樣野,不如你搞清楚先

水晶宮

我當年仔一歲已買開倉的琴,不是咩名牌,當時一萬元一台,自己仲碌卡分期。(十多年前嘅事了!)如果今時今日,我一定網上找二手琴,比人調音,比小朋友學。

未確定有沒興趣前,都是練下看譜、記琴鍵位置,平平地練住先,考到2-3級,仍有心有力學才考慮買好啲。

公爵府

親子王國15週年勳章

qpalzm 發表於 22-7-2 09:24
數碼琴適合初學, 如果買萬幾二萬幾蚊買個真木鍵的數碼琴, 我就覺得買真琴好, 始終電子零件會壞, 維修成本 ...

家的問题,不可買真琴,我Roland座地數碼鋼琴2015用到现在仍ok.

水晶宮

polliebb 發表於 22-7-2 09:51
每次都實有人反對電子琴架,屋企有地方就更係想買鋼琴啦,唔通想學,無位就連學都唔應該學?我仔初學都係 ...

同意!用電子琴都照可以明點彈琴。重點是看譜及明琴鍵位置,之後多練。

即如寫作,難道只有用貴牌子筆先識作文?

子爵府

牛年勳章

我買左Roland數碼琴,琴鍵比較重,較貼近似鋼琴,小朋友照學到(初至中級), 邊個唔知鋼琴好!?有時係地方所限,要有所取捨
不過,學琴真係要持之以恆,有心學,電子琴都彈到,無心學,有鋼琴都無用,我自細就係好例子,阿媽買埋鋼琴俾我,我嫌難記譜唔學

水晶宮

糯米米糍 發表於 22-7-2 09:57
電子琴同數碼鋼琴係完全兩樣野,不如你搞清楚先

我咪就係咁既意思囉,樓主想學傳統鋼琴,但屋企吾夠大,想買電子琴代替鋼琴學喎,你又話一樣可用,樓主不是家裏不夠地方改學電子琴,是想學鋼琴但買電子琴在家練習。

侯爵府

牛年勳章

HLDMaMa 發表於 22-7-2 10:06
我咪就係咁既意思囉,樓主想學傳統鋼琴,但屋企吾夠大,想買電子琴代替鋼琴學喎,你又話一樣可用,樓主不 ...

佢係想買數碼鋼琴呀

珍珠宮

虎到金來勳章

katie816 發表於 22-7-2 10:06
我買左Roland數碼琴,琴鍵比較重,較貼近似鋼琴,小朋友照學到(初至中級), 邊個唔知鋼琴好!?有時係地方所限 ...

我都係,我細個一開始學琴已經用鋼琴 但我學左兩年就無恆心練琴無再學,仔而家用數碼琴,學得好好

katie816    發表於 22-7-2 10:20

水晶宮

糯米米糍 發表於 22-7-2 10:11
佢係想買數碼鋼琴呀

你睇3樓,樓主係想學傳統鋼琴的。如果樓主屋企吾夠地方,想學電子琴又打算買電子琴回家給女兒練習當然冇問题啦!

子爵府

樓主話無位擺同埋驚三分鐘熱度,咁咪買電子琴囉,有人話傳統好,有人話電子好,咁由得佢地囉,百貨應百客,自己感覺良好咪得囉,有人讀平民學校都做到狀元一樣道理之嘛,成件事無咩討論空間,反而又唔係自己比錢

侯爵府

牛年勳章

HLDMaMa 發表於 22-7-2 10:21
你睇3樓,樓主係想學傳統鋼琴的。如果樓主屋企吾夠地方,想學電子琴又打算買電子琴回家給女兒練習當然冇問 ...

omg真係對牛彈琴建議你真係了解下先,樓主開post問嘅幾款型號都係數碼鋼琴,係數碼鋼琴,唔係電子琴呀,而家話俾你知數碼鋼琴係唔同電子琴架,而家學鋼琴用數碼琴係好普遍嘅事

伯爵府

seaman1982 發表於 22-7-2 09:51
我自己用korg。
好唔好唔知。
但玩左十幾年都冇壞,由我自己玩到依家教個女,都幾好丫。

我有個10年多的Yamaha壞左, 師父黎到打開, 零件已見氧化, 兒家換個p125平平地算。

公爵府

糯米米糍 發表於 22-7-2 10:11
佢係想買數碼鋼琴呀

嗰位jm 可能係唔知道數碼鋼琴同電子琴係兩樣唔同嘅嘢⋯⋯ 唔好勞氣
我理解你講嘅係數碼琴,琴鍵盡可能仿真鋼琴去做。因為我屋企都用緊Roland,老師都建議我買真嘅鋼琴,但冇話我哋而家用數碼琴有問題,只係話個大細聲會做得冇咁好。 但係考三級都冇問題。 我諗住等個仔考完五級之後先再考慮換真鋼琴,因為佢真係純粹當興趣玩,而且屋企真係冇乜位⋯⋯

侯爵府

牛年勳章

colour2016 發表於 22-7-2 02:35
諗住買部$3000樓下的數碼鋼琴慳位可以放在書枱上,睇緊以下三款,大家可俾d意見,邊款好嗎?小朋友剛學左琴 ...

btw 樓主另外可考慮Roland FP 30x係比較多人揀嘅Roland入門型號,價錢唔太肯定但印象中都係5千內,自己試過佢嘅琴鍵觸琴咁嘅價錢真係交到功課,但音色就一定係比較電子感重,多一個考慮不妨去試吓

水晶宮

糯米米糍 發表於 22-7-2 10:26
omg真係對牛彈琴建議你真係了解下先,樓主開post問嘅幾款型號都係數碼鋼琴,係數碼鋼琴,唔係電 ...

咁我誤會咗啦!不好意思。

大宅

糯米米糍 發表於 22-7-2 10:39
btw 樓主另外可考慮Roland FP 30x係比較多人揀嘅Roland入門型號,價錢唔太肯定但印象中都係5千內,自己試 ...

有諗過用$3000想買部二手fp30, 但我自己唔識彈琴,唔識試部二手琴係咪OK.
所以諗用$3000買部新的可能較好。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊