自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

zitamamama 發表於 23-4-15 08:54
我見點解個個都好似有得冇失,or佢地只show最好一面出來都未定。但我就好似咩都唔好咁。一諗個人就好唔開 ...

其實我都好覺是好多人無憂無慮咁,返工唔辛苦,放假就去玩吃喝玩樂

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

年紀大就係喜歡「想當年」,
上星期發生咩事就忘記咗,幾十年前嘅事就記得翻。

珍珠宮

zitamamama 發表於 23-4-15 08:46
道理我係明架,我都同自己講,有層樓,身體健康,小朋友又算乖,公司同事又冇人事問題,平平淡淡咁都幾好 ...

其實你都清楚自己性格問題,就要改一改
多啲跟想法正面的朋友一起,會有幫助

道理你知道,所以費事講
珍惜你現在擁有,忘記虛妄,活在當下

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

zitamamama 發表於 23-4-15 08:46
道理我係明架,我都同自己講,有層樓,身體健康,小朋友又算乖,公司同事又冇人事問題,平平淡淡咁都幾好 ...

你太鍾意比較,人比人比死人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

zitamamama 發表於 23-4-15 08:20
我個人唔知點解成日都鍾意諗返轉頭令自己唔開心。細個唔覺,係大個結婚生完仔先覺。成日令到自己唔開心/叫 ...

無得返轉頭就無謂諗喇,傷神
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我個人唔知點解成日都鍾意諗返轉頭令自己唔開心。細個唔覺,係大個結婚生完仔先覺。成日令到自己唔開心/叫 ...

俗語有云: 有早知,無乞兒

無人有水晶球, 當日的選擇好與壞無人能預測, 平常心面對, 珍惜現在擁有的

琥珀宮

zitamamama 發表於 23-4-15 08:52
係,我媽都有話我,冇得諗返轉頭,諗來做咩,現在開心就得。我個女都3年班,有時我都諗如果我大肚時咁咁咁 ...

女仔要咁大隻咁肥做技安咩,更係細細粒好啦,又com老

大宅

zitamamama 發表於 23-4-15 08:54
我見點解個個都好似有得冇失,or佢地只show最好一面出來都未定。但我就好似咩都唔好咁。一諗個人就好唔開 ...

我見點解個個都好似有得冇失 or佢地只show最好一面出來都未定 = 可能人地同你一樣,有咩都同亞媽講,外人點知咁多野

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

zitamamama 發表於 23-4-15 08:52
係,我媽都有話我,冇得諗返轉頭,諗來做咩,現在開心就得。我個女都3年班,有時我都諗如果我大肚時咁咁咁 ...

咁你會唔會對住金多寶開彩結果,呆坐半日問自己點解唔買中果幾個號碼?
放下自在

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

zitamamama 發表於 23-4-15 08:22
我又諗如果我個時聽呀媽話出國讀書,一切可能都唔同啦。

我有時都控制唔到自己唔諗,總好似成日覺得所有嘢 ...

仔女仲細?記得仔女仲細,好似有段時間會咁諗。但而家我啲細路大,唔洗咁貼身。又唔洗理功課(理唔到)又有me time..覺得幾好。
諗咁多如果,如果今日係最後一日,最後悔係唔識“活在當下“
你媽媽都好好叫你唔好諗咁多。你有個好媽媽。

我們一生的痛苦都是因為我們的心:
 不是糾纏在「過去」,就是憂慮在「未來」,不然就是「主觀的現在」脫離「客觀的現在」太遠。
 記住這四句話,將有助於你擺脫痛苦的陰影。
“過去,早就不存在了
現在,一切都是最好的安排
未來,根本還沒發生
本來無一物,何處惹塵埃,隨處應自在“
https://www.businesstoday.com.tw/article/category/80407/post/202007220046/

大宅

你係唔滿足!不過人總係希望自己擁有更多更好。

珍珠宮

回覆樓主:

樓主你好得閒嗎?
忙會少D時間諗無謂野

男爵府

糯米米糍 發表於 23-4-15 08:50
我好少會咁諗,除非係喺一啲處事方式同工作上嘅反思,為咗下次做好啲,一啲個人選擇上我唔會回想如果點點點 ...

咁諗法好

琥珀宮

SamSamwill 發表於 23-4-15 10:48
你係唔滿足!不過人總係希望自己擁有更多更好。

同意!
希望自己擁有更多更好,唔係應該由呢刻起努力,向前看。望返轉頭係唔會改變到任何野

伯爵府

你好似好得閒可以成日向後諗呢啲。證明你生活好安穩。點解唔將啲時間去諗向前嘅嘢。你媽媽成日聽你放負都好辛苦。
我好少向後諗,只會向前計劃。做決定都會考慮多啲先至行一步,所以都冇得好後悔。就算走錯都可能係天意。相信每一條路都有佢嘅方向去行另條路。
你睇人表面好似好好,佢背後係點你又唔清楚,間唔中見面大家只係講好嘅一面。同埋佢哋所謂好嘅亦都未必適合你。凡事都有好壞两面睇

子爵府

回覆樓主:

我都係咁架,控制唔到自己

珍珠宮

lalalumlum 發表於 23-4-15 09:25
你應該唔明白「知足常樂」嘅道理!

同意,半杯水道理,執著於過去,對未來沒幫助,既然冇幫助,應該要諗自己現在嘅幸福。
每個人嘅幸福點不同,有錢佬會同有錢佬比,賺得少嘅有錢佬唔滿足,出嚟飯局一樣會唔滿意,好多人有錢一事業一樣唔開心,睇你自己點睇,我覺得以前嘅人有咩苦會即刻講出嚟,現代人會收埋,只show好的一面。而且好鍾意平民明星化,成日po相有幾幸福得到認同,唔好睇咁多表面野。
經濟好嘅城市人通常都難滿足,物質生活大於一切,但睇吓好似泰國印尼呢啲國家,笑容打從心底裡出嚟

男爵府

LoveCorgi2 發表於 23-4-15 13:21
咁你好似好得閒可以成日向後諗呢啲。證明你生活好安穩。點解唔將啲時間去諗向前嘅嘢。你媽媽成日聽你放負 ...

你講得好好!往後諗係折磨緊自己。

大宅

回覆 zitamamama 的帖子

咁樣真係好辛苦喎!

我同你完全相反,我從來唔會諗返轉頭。
只會諗未來點樣變得更好!

大宅

入錯左個後波啦,望住前面向前行啦~

首頁

尾頁

跳至