自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我仔讀樓下津幼,學術、語境唔差,成日有table game、小禮物收,入到第一志願,抵讀

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

冇後悔,幼稚園讀私幼,打好基礎考小學,入咗一線小學,中學,成績可以接受

子爵府

cheung2000 發表於 23-8-29 10:34
我仔讀樓下津幼,學術、語境唔差,成日有table game、小禮物收,入到第一志願,抵讀
...

樓主目標係直資,如果係大抽獎做法可以唔一樣

琥珀宮

Forverhappy 發表於 23-8-29 01:13
讀3/4年私幼要2/30萬, 會唔會後悔俾小朋友讀私幼?我而加1516唔知好唔好俾小朋友讀私幼。 雙職家長, 學費 ...

有經濟壓力就唔好讀啦
卷幼,津小,而家b1a中學,最緊要陪佢睇多d課外書

水晶宮

畀面勳章

而家問題好似唔係私幼好唔好

而係樓主經濟狀況

如果學費都掹掹緊,學興趣班嗰啲點?幼稚園、初小係學得最多嘢的階段。

水晶宮

畀面勳章

mandy952 發表於 23-8-29 10:52
有經濟壓力就唔好讀啦
卷幼,津小,而家b1a中學,最緊要陪佢睇多d課外書
...

同意

興趣班都未計

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

target上直資小的話話,負擔到就去私幼。
我小朋友都係讀私幼,跟住上直資,無後悔。

男爵府

讀3/4年私幼要2/30萬, 會唔會後悔俾小朋友讀私幼?我而加1516唔知好唔好俾小朋友讀私幼。 雙職家長, 學費 ...

俾到個個都知私家好,那怕是學校、是醫院,不過要計埋條數不是3年,如果小學中學都打算直私,唔差幼稚園3年。相反,揀得私幼3年,係要預埋中小學的學費同由細到大的興趣班。自己衡量。

水晶宮

畀面勳章

zitamamama 發表於 23-8-29 08:14
我兩個讀學卷幼。而家一線津小。成績頭1/3。冇後悔。但我用好多錢係興趣班補習班上。

...

同你一樣

我地幼稚園雖然學券但喺呢區好出名,因為程度比較深,升小銜接好好

之後仔女升一線津小,而家兩個b 1 A中學

子爵府

回覆樓主:

如果太勉強就無謂,但你預咗讀券幼要補習,出面搵個net補英文都唔平,可能400-600/hr,一星期1-2堂你都慳唔到幾多。私幼如果俾到語境呢啲可能反而仲戈算。卷幼都有好多考得好好,但人哋父母一定都付出好多心力,你有冇咁嘅時間先?

男爵府

lovelybaby2015 發表於 23-8-29 11:03
同你一樣

我地幼稚園雖然學券但喺呢區好出名,因為程度比較深,升小銜接好好

我啲舊同事,舊同學仔女,個個讀津小都鬼咁叻。一個入林護、一個級一入 St. Paul Co Ed,一個升P4啱啱入咗港隊體操。

男爵府

我小朋友讀券幼,不過間券幼出名好。多人爭,但一樣每月俾幾千外補,小學入直資。

男爵府

升得到直資小, 我見學費平好多。 係私幼學費貴。 讀私幼我就諗住唔外補, 會報非學術興趣班, 用返學校教材同佢讀下書, 我睇緊嘅私幼係用oxford教材, 之前都諗住買。

男爵府

雙職家長2個加埋1個月搵7至8萬, 我地係負擔到小朋友讀私幼, 不過就其他方面要慳。或者試下報讀私幼playgroup體驗下先。

子爵府

一個小朋友平均一個月使1萬左右。
自己計下,如果ok就讀。
我唔覺得今時今日仲可以超低支出去support小朋友,雖然我見bk好多,但我身邊有小朋友的都真係過萬一個。
讀津校,私校,國際都有。

子爵府

睇下你想點,唔夠資源就要prioritization.
好似我大囡,幼稚園讀學之園,語境係好好,學野比津幼多,但我最後報了津小,其實而家到了小四,除左英文之外,其他都唔會比其他同學叻。

我有兩個囡,寧願想留d 錢比佢地將來萬一升唔到心儀本地大學,就可以比佢地外國升學。 我個人目標為本,其實家長最終都係想小朋友升到間好大學,所以我又唔係超有錢可以all the way 私校(當然我都有顧及埋我囡性格,因為我囡唔太適合太competitive 的學習環境,係私幼嗰三年佢讀得不太開心)。

珍珠宮

冇得後悔架喎
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

男爵府

除左學費 ,讀私幼都要學嘢,好多k仔學phonics Cambridge starter mover ,有d考埋普通話証書,讀公文數,仲有畫畫、跳舞、英文、樂器⋯⋯⋯
如果慳到旅行要北上澳門,讀私幼都幾吃力。

子爵府

私幼語境好,日日英普班浸,基礎打得好,小朋友又好得到老師照顧同關心。

你可以計下私幼學費同券幼補習費支出,再取捨,券幼都有好多好學校。

男爵府

子若 發表於 23-8-29 13:58
睇下你想點,唔夠資源就要prioritization.
好似我大囡,幼稚園讀學之園,語境係好好,學野比津幼多,但我 ...
係呀, 我都要prioritization。 國際學校學費就真心讀唔起, 私幼直資小可以負擔到, 暫時一個小朋友, 未知會唔會再生。 N班我諗住附近平平地學下自理, K班就要諗讀唔讀私幼, 但我唔諗住揀名幼。 想活動小班教學。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊