夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

做個靚太 發表於 23-9-11 18:06
佢依加係不惜破壞自己嘅婚姻,去維繫le段友誼,都仲話無野~
當局者迷,係咁上下
...

千篇一律的故事

男嘅好享受同紅顏知己交流,開始厭老婆老婆好煩、好惡、好小器…..

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 23-9-11 19:14
千篇一律的故事

係~本身都想講,普遍電視劇橋段~
之後同老婆嘈,然後又同好知己呻下,知己就做好人,無限安慰,然後令到男主更加覺得老婆小氣,慢慢就係男主同知己相逢恨晚,最後,不被愛的人才是小三!!

別墅

男人老狗中意傾八掛,吹水佬,老婆明言唔中意都唔避忌下,你返工定social?

男爵府

Holunho 發表於 23-9-11 16:23
回覆 蜜蜂糖 的帖子

男人之家傾下計又唔岩,其實返工唔一定要不停做,做晒自己負責既野,有時間未傾下計, ...

其實一男一女傾傾下真係會出事囉,對方已婚未?如果對方都已婚嘅話,真係唔好傾得咁埋,你又唔知啲同事點諗,所謂人言可畏,若然真係傾出咗感情,到時分手嘅時候,返工日日對住面咗咗更加唔好

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

有問題
先唔講老婆表明唔中意日傾夜傾
之後仲要一齊call車走仲講埋大話
你完全唔在乎你老婆感受
如果你在乎佢感受應該知道要有距離

就算住得近唔代表要一齊走

可能你有好感唔知姐
其實好危險

侯爵府

回覆樓主:

女人有妒忌心好正常,而且佢愛你既話更加正常,你覺得自己行為坦蕩蕩,但你又點知既女同事係唔係睇上你呢?香港有幾大?住附近既同事唔會少,你身為男人應該識先做避忌,咁少事都要呃,你太太更加會覺得你地有野,下次自己call車啦

大宅

回覆 Chloe199401 的帖子

認同

珍珠宮

做個靚太 發表於 23-9-11 19:19
係~本身都想講,普遍電視劇橋段~
之後同老婆嘈,然後又同好知己呻下,知己就做好人,無限安慰,然後令到 ...

順理成章

男人最叻扮傻,只係同女同事好傾,傾多幾句
喺度試水溫
扮好人,唔想老婆唔開心先講善意謊言
男人個大腦係….同紅顏知己之間有little secrets,仲正呀

複式洋房

Holunho 發表於 23-9-11 12:50
轉左新公司半年,識左個女同事傾得埋,成日傾下公司啲八卦野吹下水咁,都有其他同事都有傾下計但無個個同事 ...

講完一大輪,跟住咪又係繼續傾講嚟有咩意思,對與錯又如何?繼續做戲啦

珍珠宮

Holunho 發表於 23-9-11 15:55
其實係唔係所有野都要同對方講先岩,
我話唔講都係想對方唔好亂諗嘢(老婆就會話你唔講仲覺得有野),
我話 ...
我呢個 自閉阿保 思維 來睇呢種夫妻關係:
你倆無人錯
只是 錯配
你老婆要你嘅人生都要圍住佢嘅思維來轉
咁無計啦,你唯有就著使
我唔明點解要結婚,尤其要咁嘅唔同思維搭配結婚,活活下 變成困獸鬥,犧牲品係個人嘅情緒健康。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

回覆 Holunho 的帖子

我現任先生畀你醒目佢會係我未出聲講話:「又係呢個女同事」
佢已 先語制我:「你無需擔心呢個女同事」
我先生啲八卦賣相 仲搞笑,因為 有兩年時間我日日去佢公司工作,同佢一起同一班女同事午飯,佢係 八料畀人知 嗰位。
我要同人講:「妳哋當聽緊棟篤笑 好啦,唔好信曬」

啲女性朋友 個個當佢係 「姊妹」經常女性朋友搞嘅活動 淨得佢一個男人被邀請。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

民房

感謝大家既意見,其實大部分都會選擇唔相信對方,返工唔可以傾八卦野,傾計一定係有路,日久一定生情,男同女只有愛情,無友誼,寧願做少錯少,點解隱瞞就一定係唔理對方既感受,明明一開始分享所有野比老婆聽,我都唔需要隱瞞,點解個人唔鍾意就可以叫對方唔做啲乜嘢,顧及另一半感受係岩,但邊個去諗我既感受。
Btw 講大話始終都係唔岩,會傷害左另一半,我block左個同事,都同佢講左另一半唔鍾意我同佢傾偈,之後再努力修補個關係。

大宅

Holunho 發表於 23-9-12 10:18
感謝大家既意見,其實大部分都會選擇唔相信對方,返工唔可以傾八卦野,傾計一定係有路,日久一定生情,男同 ...

如果你真係做到,證明你好愛老婆,加油(emoji)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Holunho 發表於 23-9-11 12:50
轉左新公司半年,識左個女同事傾得埋,成日傾下公司啲八卦野吹下水咁,都有其他同事都有傾下計但無個個同事 ...

信你地未有野
不過始終有家室,少d傾/車出車入
小心同事有心

太太係愛你,當然會介意
都佢唔care時就慘了
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

Holunho 發表於 23-9-11 15:13
回覆 做個靚太 的帖子

可能其他同事年紀相差太遠,佢地講既野我又答唔到嘴,一句起兩句止,好難傾得埋,都 ...

所有出軌其實都係朋友開始, 大家係提醒你而加無野, 唔代表將來無野, 到有野, 你想抽身都難, 老婆會呷醋都係因為緊張你, 你唔會有小小開心咩?

cathngai    發表於 23-9-13 07:44

珍珠宮

感謝大家既意見,其實大部分都會選擇唔相信對方,返工唔可以傾八卦野,傾計一定係有路,日久一定生情,男同 ...

咁我又唔認同男同女一定無友誼wo!
我有個好友,當佢拍拖後,我地都仲成日去街,有一日,佢話佢女友介意,我先意識到,佢同我講覺得女友小氣,我仲提返佢,如果係我,我都介意,女友無錯,結果個好友真係好耐無再聯絡,然後le段期間,我知佢有同其他人聯絡,係唔同我,直至有一日,佢好開心咁同我講,佢可以搵我la,因為女友唔介意,依加人地已經結婚幾年,我同佢老婆都好好傾!
其實我好奇,既然係朋友,對方知你有家室,點解唔識得要避忌下,就算唔為你諗,都唔想影響人地或被誤會,相信如果你提起,佢應該係理解,而唔係尷尬,除非自己心有C~
祝福你~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Holunho 發表於 23-9-11 15:55
其實係唔係所有野都要同對方講先岩,
我話唔講都係想對方唔好亂諗嘢(老婆就會話你唔講仲覺得有野),
我話 ...

老婆講明唔鍾意你和呢個女同事咁close,就應該避忌一下。

傾少啲唔得?男人老狗成日傾八卦,唔係天生八婆,就係想撩女同事傾偈。

你隱瞞老婆,唔係為左唔閙交,而係為左繼續和女同事來往。你根本就係錯,隱瞞=呃!

珍珠宮

唔好偷換概念

唔係大部份都會選擇唔相信對方
係你個人行為有問題,不惜破壞信任都要呃對方

無話傾偈一定有路,係你咁多樣行為加埋一齊明顯係無避忌
唔係老婆唔鍾意點樣就要點樣,係婚後應該自律
提醒你要自律,而信任係你自己破壞,你都要反問邊個諗你嘅感受,你用呢種心態去經營夫妻關係…..

好自為之

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊