自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ydoris 發表於 23-10-12 09:25
其實廿零歲人,都係讀書,所以見到書都怕。見下世面,最好做些自由但又安全既工。。。畢業就打成世工,都吾 ...

我女由dse開始做過唔同工作
而家有份sales佢做咗好耐,好鍾意,就算暑假有full time工作,放工+週未都要去返sales

對佢嚟講,返工開心最緊要 (當然亦知需要做一d對將來發展有用嘅工作,否則佢應該整個暑假都係返sales) 。其實工作地點返家只係5分鐘,但佢會鍾意同同事出街食飯social

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

CCHINGC 發表於 23-10-12 09:19
未正式做大學生,仲係中學生剛考完AL,已經做過

1) 學校替假老師,每日$800,替左3日,

非常好, 咁多工種,畀個叻你女

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

brother4 發表於 23-10-12 09:24
其實大學生應該享受大學生活,考fresh grad... pt就冇做,義工就有做。。。
你咁諗法就唔明後生仔喇!

水晶宮

bhamcy 發表於 23-10-12 08:25
見到好多jm話囝囡讀大學,做pt,可以唔駛俾零用了。

好奇想問吓,佢哋係做咩工種同埋收入有幾多呢?起碼月 ...

發展商售樓部度做, HKD 80 / hrs
HK 上市公司做會計, HKD 70 / hrs

基本上平時要返學月份, 1萬銀鬆D 1個月. 如果係sem break , 約17K 1個月.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-10-12 10:41
我女由dse開始做過唔同工作
而家有份sales佢做咗好耐,好鍾意,就算暑假有full time工作,放工+週未都要去 ...
份工環境同人都好緊要,之前阿囡做間餐廳做得好開心,間餐廳好多外國人幫趁,學下招呼人,又學下擺餐都幾好。可惜業主吾續租,而家搵幾份都吾滿意。我無咩問題既,最緊要識輕重,學業最緊要。

侯爵府

私補

教我仔的私補一個收$250小時,另一個收$200小時,

如果每星期補4個學生已有$1500,一個月就6k

子爵府

回覆樓主:

好多不同工種,jm們的囝囝囡囡都好積極上進

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

補習,馬會,電話訪問員...搵得少自然會洗少d

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ydoris 發表於 23-10-12 11:01
份工環境同人都好緊要,之前阿囡做間餐廳做得好開心,間餐廳好多外國人幫趁,學下招呼人,又學下擺餐都幾好 ...

我女除咗做sales呢份為興趣
基本上同佢本身讀嘅科目都有點關係,可以寫落cv 。有時工種比較難度高,人工就高
呢d實戰經驗係讀書讀唔到
佢啱啱份暑期工係一見即請(係佢讀嘅科),見佢嘅面試官話鍾意佢好全面,有學術亦有實戰。做完暑假有叫佢再去幫手。如果咁好彩直落有graduate offer我就安心晒

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-10-12 11:47
我女除咗做sales呢份為興趣
基本上同佢本身讀嘅科目都有點關係,可以寫落cv 。有時工種比較難 ...
真係好睇讀邊科,我都吾期望讀完做返有關連既工。好多人讀同做既吾一樣。條路點行都係佢自己決定既。。。

大宅

2024勳章

Anka 發表於 23-10-12 09:28
幫人補習 其實係好好嘅生活體驗

大學生做PT補習好. 我幫人補習好有成功感. 我以前3個補習學生, 多年後佢哋大學畢業 都特登請我食飯.

第1個是80年代幫他補全科: 中2時佢無心向學, 一日掛住玩模型車, 開始時我有我教佢有佢玩, 所以我教佢啲方法改為 全部課題同模型車有關. 佢中3開始已經可以自動波, 唔駛我教, 結果佢考入全球前30名大學.
第2個是幫大學師妹補電腦 : 佢電腦底係零, 上堂完全唔明, 我教佢programming, 結果佢可以大學畢業
第3個是幫國內沒有讀過英文的高中生 教雅思英文 : 由最基礎present tense, past tense教起, 1年時間, 佢雅思夠分入英國大學.

第1個和第3個, 老豆分別在國內開文具廠和礦泉水廠, 佢哋都好開心, 因為當佢哋老豆盤生意要結業時, 果細路已可以獨立 唔駛靠老豆養.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 23-10-12 10:34
畢業時份cv光禿禿好肉酸

同意呀,不過part-time隨意佢哋自己安排,暑假實習就非常必要。

我女年年暑假都有實習。細仔就話year 1 hea下先,今年year 2要開始搵

伯爵府

bhamcy 發表於 23-10-12 08:25
見到好多jm話囝囡讀大學,做pt,可以唔駛俾零用了。

好奇想問吓,佢哋係做咩工種同埋收入有幾多呢?起碼月 ...

我女同仔補習,仔大學3年,剛暑假去返全職兩個月,我女中學同學現讀大學,屋企無比零用錢,佢補習譚仔洗碗咩都做下,話一個月有3、4千就可

王國長老

fatping 發表於 23-10-12 12:15
我女同仔補習,仔大學3年,剛暑假去返全職兩個月,我女中學同學現讀大學,屋企無比零用錢,佢補習譚仔洗碗 ...

做餐飲辛苦呢,後生肯捱真心俾個like

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

fatping 發表於 23-10-12 12:15
我女同仔補習,仔大學3年,剛暑假去返全職兩個月,我女中學同學現讀大學,屋企無比零用錢,佢補習譚仔洗碗 ...

做洗碗,唔係掛?sales、waiter都一定有人請啦!

伯爵府

ahmama 發表於 23-10-12 13:35
做洗碗,唔係掛?sales、waiter都一定有人請啦!

佢同學話洗碗時薪高,聽住音樂帶住手套,咩都唔使理只洗碗,只想賺錢唔想煩

珍珠宮

fatping 發表於 23-10-12 13:37
佢同學話洗碗時薪高,聽住音樂帶住手套,咩都唔使理只洗碗,只想賺錢唔想煩

...

有時對客仲辛苦過勞動

大宅

alfreday 發表於 23-10-12 08:36
迪士尼part time 73-100 蚊一個鐘,我個女已經有100蚊一個鐘。
好似幾好呢

大宅

靚靚C9 發表於 23-10-12 09:25
其實幫人補習嗰D,係唔係嗰科DSE要摘星先得?

如果你搵人幫你補習,你都希望佢有星啦 當然有星唔係必須,但議價能力會高啲囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊