自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

生之前,我冇諗過呢個問題;到現在,兩個仔已經升讀中學,我都冇諗過呢個問題。我亦都唔識答

珍珠宮

野原美冴 發表於 23-12-15 20:13
我係父母, 睇完都唔覺有感動。

有得再揀的話, 不婚不生。

我睇完都感動唔到我 可能我太現實

洋房

到了老年生病等死階段會十分痛苦

侯爵府

somesome2020 發表於 23-12-15 19:05
自我感動嗰隻感動

到仔女大就問父母做乜生佢出黎

認同,我細時都有問父母

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係個個父母都一定係好父母,亦唔係個個仔女都一定好孝順,總之時代同以前唔同唔好比較。

每一代都有佢哋嘅困難,選擇做父母就預咗要無私奉獻,諗清楚先生,唔會因為睇編嘢好感動就去生,要計較唔想付出嘅就冇謂生。

珍珠宮

幸福花海 發表於 23-12-15 20:20
好少人會問父母點解會生佢出嚟,以前細個,個個都好窮,一樣咁生活,一樣有開心快樂,未聽過有人咁問,如 ...

無錯,我覺得現代年青人同6-80年代出世嘅年青人無咩大分別,年青人就係有自己想法,不易妥協於社會。70年代 嬉皮士已經係表表者,只是大家過左年輕期,已忘記左啫!然後就話一代不如一代n

我反而覺得現代家長都不比以前家長好。現代家長雖然書讀多左,反而好自以為是,將自己想法強加於其他人身上。人到中年個個都係捱世界,任何年代如是,就這年代講到世界末日咁,又話因此而不適合生b, 再極端話生b是自我感動,不負責任。。。

真係有孩子的,有問題的永遠是孩子,要求父母檢討下自己,難過登天,又話自己為孩子犧牲幾多幾多。

珍珠宮

2023年兔年勳章

sts8000 發表於 23-12-15 19:02
在三、四十歲的某一天
你會突然發現生命中最好的事
都已經發生過了

呢個問題我唔會深究。
有人決定生或唔生都好,最緊要唔後悔就可以。

大宅

薯圈 發表於 23-12-15 20:46
無錯,我覺得現代年青人同6-80年代出世嘅年青人無咩大分別,年青人就係有自己想法,不易妥協於社會。70年 ...

可能你啱, 唔同年代年青人都冇大分別. 講真我都證實唔到.

只不過係, 而家有網絡, 有forum, 後生諗乜都可以上網睇到. 咁的而且確佢地會怨父母生左佢地出黎. 可能未必會當面同父母講, 但就會上網講.

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

薯圈 發表於 23-12-15 19:28
你有無問你父母?我唔會問,仲好多謝父母比我來到這世界,有經歷。

懂感恩嘅人的下一代都會感恩,我d仔絕 ...

我父母對我好好,不過我真係會問點解生我出嚟,當然唔係怨佢哋,反而係戥佢哋唔抵。每個父母都好樂觀覺得自己仔女將來會成龍,自己嘅付出會有收穫。可惜真係大多數都係平庸。自問我幾兄弟姊妹都係平庸嗰隻。我成日同我阿媽講如果佢唔係生咗我哋出嚟,佢哋既人生會好開心,大把錢,早退休,毫無牽掛,唔使到依刻都仲要為我哋擔憂,有時甚至擔憂到病添。總之真係長憂99,何必呢?如果市儈啲形容真係蝕到入肉嗰隻。所以想做父母嘅真係要諗清楚,要預咗有100%既付出而冇收穫嘅心理準備先好生。總之父母之所以偉大就係要無私奉獻唔好仔女大咗成唔到龍又怨佢哋家用比得少咁肉酸

公爵府

sts8000 發表於 23-12-15 19:02
在三、四十歲的某一天
你會突然發現生命中最好的事
都已經發生過了

我都唔知點解

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有小朋友既先會明

論壇最易聚集一堆負能量既人,因為佢地最需要情緒宣洩既渠道,希望樓主唔好比佢地影響到

大宅

薯圈 發表於 23-12-15 19:48
其實你都係孝順人一個 。

不論那個年代,總有孝順及不孝順嘅人,我唔會年代去分,新一代唔代表一 ...

正正係咁辛苦照顧過長者, 更覺得生仔既人好自私. 要下一代睇住自己老化.

我唔係冇諗過送爸爸去老人院, 但係唔忍心佢去老人院會俾人綁住, 但係照顧佢我真係好辛苦, 好困身, 唔知幾時會完.

父母生仔, 湊仔係樂趣, 小朋友又得意, 睇住小朋友成長又有滿足感, 成就感.

我照顧爸爸就只係睇住佢衰退. 佢又成日呻

所以啲人話, 父母照顧子女, 子女都應該照顧父母, 真係完全唔對等.bk 都有啲po 問過啦, 照顧小朋友定老人辛苦, 個個都答照顧老人辛苦.

不過而家爸爸走左, 我先冇咁負能量, 要照顧佢果陣, 我其實有啲抑鬱.

而且父母生仔, 係父母既決定, 父母當然要負責任, 但係我冇話要出世, 完全被動, 但係硬食要照顧爸爸, 照顧佢我又辛苦,
唔照顧佢我又唔忍心. 個選擇只不過係兩害取其輕.

好彩既係, 我自己冇家庭, 經濟能力ok, 可以請工人湊, 又keep 到份工. 所以都唔算好大犧牲, 亦都可以令老人家舒服咁走

大宅

因為緣份

水晶宮

somesome2020 發表於 23-12-15 19:05
自我感動嗰隻感動

感恩我個囡係多謝我生佢出嚟
attach0/tmp/phpKCQyDM

象牙宮

回覆樓主:

弊,做左20年阿媽,我無咩感動囉!

大宅

Become 發表於 23-12-15 19:37
生敗家仔/女害一世
屋企有個極自私既呀哥

我就係有個自私阿哥囉
佢都結左婚廿幾年喇,後生玩女玩到而家中年,仲要個女人搵上門/又試過個女人大左肚,呢啲真係叫激死老豆搵山拜囉,我都無眼睇佢,話之佢生愛滋

伯爵府

自我感動嗰隻感動

我超多謝父母,生我出嚟感受世界的美好

伯爵府

ddkaka 發表於 23-12-15 22:09
感恩我個囡係多謝我生佢出嚟

我小朋友已經十幾歲,仍然會話「多謝你做我媽咪」

男爵府

我有小朋友
好感恩

首頁

尾頁