自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

之前銀行話要加大我limit,我即刻拒絕,費事被盜用時碌太多。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我減左個額,一年半載又短訊通知加額。上個月其中一張仲加差不多一倍。我未又係就退休,應該吾關事。係張卡成日用又還清,佢就加啦。好彩可以網上銀行減返。。但覺得成日要做真係好煩。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ydoris 發表於 24-2-22 10:24
我減左個額,一年半載又短訊通知加額。上個月其中一張仲加差不多一倍。我未又係就退休,應該吾關事。係張卡 ...

我打電話比銀行,嚴正要求唔好再自動加大額度

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

其實銀行降額度係保障緊你,我見早排咁多信用卡盗用,全部安排降額度,渣打可能根據某 d 方向,全部自動降低。
唔使唔開心,可以打電話去銀行了解吓,有需要就要求佢加返大額度。

珍珠宮

回覆樓主:

我唔介意銀行cut 我信用額,我擔心唔見卡,被人碌爆多啲。

子爵府

Rita 發表於 24-2-22 10:08
我估咋

我覺得未必因工作,我係F T M,渣打有定期,一開咭比十萬信用額,我cut剩五萬乜都夠,我平均每月都簽兩三萬。

子爵府

無所謂啦,而家咁多騙案,我直頭自己減低額度

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

PW530 發表於 24-2-22 10:03
我係相反自己減,驚比人盜用,如需要大額自己入定錢入去先用
...

same here

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

換個角度睇銀行有睇你條數,大約知你咩background, 日後揾佢幫你攪銀行野易話圍。

我老渣張卡,1x年冇郩過我信用額,唔知係米幾千額費事review.
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我想降限額,以前要書面通知減低,事隔多年(渣打和匯豐)又慢慢咁加返上去,我都驚信用卡被盗用

子爵府

我都想減額、無啦啦寄信話增加我信用額

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

唔使唔開心,我反而自己打去減到5位數字,需要用大額先自己打上去改,即時就可以加返

水晶宮

2024年龍年勳章

pauline_c 發表於 24-2-22 10:35
其實銀行降額度係保障緊你,我見早排咁多信用卡盗用,全部安排降額度,渣打可能根據某 d 方向,全部自動降 ...

剛打去銀行客服,佢都係大概咁樣答,話所有收到呢封信的客人都係一樣,係銀行一個綜合客觀因素的決定,唔係針對某一D客人的特定原因。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

lojo11 發表於 24-2-22 10:04
低D額其實係保障你... 我自己調低個額到2-3萬一個月... 夠晒我用..

有啲信用卡,例如富邦嗰張 Ambassador白金卡,佢唔俾調低太多信用額,最少都要10萬…

我自己都有張渣打,佢仲癲,比成120萬信用額,但好彩可以e-Banking自己暫停張卡,真係有需要用先至用… 咁樣仲有保障!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

dede2005 發表於 24-2-22 10:46
我想降限額,以前要書面通知減低,事隔多年(渣打和匯豐)又慢慢咁加返上去,我都驚信用卡被盗用 ...
而家好多服務都可以網上做,銀行都吾想人人去排隊塞爆晒。上個月去換薄仔排左一粒鐘,真係無法子先去排。。而家習慣隔一段日子就整理下銀行戶口,有時吾為意原來咁多個戶口有好多改動都吾知。。。

男爵府

1988cc 發表於 24-2-22 10:49
唔使唔開心,我反而自己打去減到5位數字,需要用大額先自己打上去改,即時就可以加返
...

呢個做法好

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

saladgab 發表於 24-2-22 10:55
呢個做法好

因為睇倒太多盜用個案

男爵府

我由92年開始用花旗金卡,信用額都係六位數起,因我自己外出消費種類範圍,花旗好少店鋪有優惠,我就用五位額獅子信用卡多,貪佢有積分回贈可兌現金。

之後到我花旗果張卡到期,佢未寄張新卡俾我就打去熱線問,佢老作話一早寄信通知我,半年唔用張卡就自動取消,但事實我冇收過、花旗任何有關信件及電子訊息通知。佢話你想拎番張卡,要遞交入息資料重新審批,我唔話唔洗啦 !

其實我都唔想要個信用額咁高,都係怕失卡時損失更大,所以一直使用獅子銀行信用卡,我自己覺得有兩三萬額就夠,突破需要較大額就打上去熱線,即時申請暫時提高信用額,咁樣仲比較安心

水晶宮

Rita 發表於 24-2-22 09:31
出來做嘢開始,用渣打用到而家,信用額度一向比咗6位數字,而我從來依期找數冇遲過。昨日收到佢信,將我信 ...

係咪少用?銀行係會對少用信用卡嘅客戶減信用額嘅,耐唔中就會檢視吓
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

PW530 發表於 24-2-22 10:03
我係相反自己減,驚比人盜用,如需要大額自己入定錢入去先用
...

我都係相反,FTM冇收入但反而加大我嘅信用額,嚇到我立即減到最低, 怕被盜用

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊