自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

j947 發表於 24-3-8 09:21
其實盡量唔好同小朋友講大人之間的事,亦唔好去數對方,咁係保護小朋友,因為越得唔到佢係最想要。

你應該 ...

我沒有數爸爸,因爸爸在他心目中也是好好的爸爸,所以他更加不明點解要分開,但我不能講佢爸爸欠債,所以我地要走。
除了欠債,c6是一個好爸爸。

象牙宮

qq6a 發表於 24-3-8 08:07
捱不下去了,C6一而再,再而三犯大錯,我完全死心了。幾日前已和孩子(6歲)及工人姐姐搬走了,我亦決定離 ...

C6一而再,再而三犯大錯?

婚姻補導了嗎?
補導后也要一段時間來实行…
婚姻輔導 家庭福利處
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

qq6a 發表於 24-3-8 09:20
孩子會掛住爸爸,因爸爸都好錫佢,會同佢玩砌Lego沖涼剪頭髮剪指甲等,感情都好好。

傷害是他多次欠債借 ...

他欠債係咩原因?賭?入不敷支?

男爵府

kids_queen 發表於 24-3-8 08:55
首先你要安頓自己的情緒. 呢一刻你自己都好混亂.
先安排孩子的作息. 然後安靜下來聽聽自己的想法.
有需要搵 ...

小朋友作息暫時有工人姐姐及婆婆照顧,但情緒上,我很擔心他,我希望孩子開心,幫到佢過渡環境上的大轉變,,好擔心佢的負面情緒影響到佢學習及社交及未來的成長。

男爵府

qq6a 發表於 24-3-8 09:32
我沒有數爸爸,因爸爸在他心目中也是好好的爸爸,所以他更加不明點解要分開,但我不能講佢爸爸欠債,所以 ...

咁講善意說話,話因為打算賣樓,要執野,所以我同你搬去婆婆到住先。

其實你唔開心,小朋友係知,亦擔心知屋企發生左事,你唔開心,小朋友又點開心呢,唔想影響小朋友,就乜都唔好諗,開心d,照平時生活咁,同小朋友去多d地方玩

男爵府

capricornbb 發表於 24-3-8 09:34
他欠債係咩原因?賭?入不敷支?

炒股票賭波,不能自拔

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果因為賭而欠債, 一次又一次都唔改.. 咁真係要分開了..

大宅

多 d 陪孩子

珍珠宮

如果只係你同老公既事而分開,而佢對小朋友都係好既話,你同小朋友講,無論父母關係點樣,父母對你既愛係唔會變,假日可以的話,俾佢同爸爸相聚吓,將對小朋友既傷害減至最低
其他生活亦盡量唔好有太大改變,俾佢慢慢適應
佢再大個啲,就會明白

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

qq6a 發表於 24-3-8 09:36
炒股票賭波,不能自拔

咁你同小朋友解釋,同爸爸分開因為佢要處理一個好大困難/難關,我哋做到嘅只有乖乖地等待他處理!

子爵府

回覆樓主:

首先你自己唔好害怕先,你自己既情緒都唔安定,你點安心個仔呢?

簡單啲,一步一步嚟,你住屋,日常開支,經濟,照顧小朋友有無問題?如果以上都無問題,其實已經無咩問題。

其實小朋友會慢慢接受,我身體啲朋友都係咁。。。初初實會問,慢慢佢知道原來要係咁既模式去同爸爸相處既。

其次就係諗離婚問題,想點樣處理?仔跟邊個?贍養費?有無物業或財產要分?佢肯唔肯簽紙?呢啲都要有共識。

其實離開並不可怕,離不開才可怕。

伯爵府

炒股票賭波,不能自拔

呢啲真係要走,為自己,為孩子
我稔起前排九龍城廣場單新聞
欣賞你的決斷

大宅

炒股票賭波,不能自拔

叫佢打戒賭熱線,尋求專業協助,做返一個負責任嘅爸爸同老公

珊瑚宮

2024年龍年勳章

j947 發表於 24-3-8 09:21
其實盡量唔好同小朋友講大人之間的事,亦唔好去數對方,咁係保護小朋友,因為越得唔到佢係最想要。

你應該 ...

唔夠住要賣,咁咪會不停問幾時買? 搬去邊?

男爵府

mikinana 發表於 24-3-8 09:49
叫佢打戒賭熱線,尋求專業協助,做返一個負責任嘅爸爸同老公

上次欠債已和他去向晴牽搵社工,已尋求協助,一直有見社工,以為已真係改過,原來冇,仍借仍賭

珊瑚宮

2024年龍年勳章

qq6a 發表於 24-3-8 09:51
上次欠債已和他去向晴牽搵社工,已尋求協助,一直有見社工,以為已真係改過,原來冇,仍借仍賭
...

咁真係一定要走,可能就係恃住有人會幫佢還

不如你都問下專業人士意見,睇下點同小朋友講好

水晶宮

qq6a 發表於 24-3-8 09:20
孩子會掛住爸爸,因爸爸都好錫佢,會同佢玩砌Lego沖涼剪頭髮剪指甲等,感情都好好。

傷害是他多次欠債借 ...

唔需要離婚,但必須分開,明確同c6講,你唔會再幫佢還錢,什麼時候還清債務,就什麼時候再1齊,什麼地方跌倒就由嗰度起來,給孩子1個榜樣,做1個有擔當的爸爸。如果你仲愛佢的話。畢竟,他不是壞人,銀鍚小朋友 ,肯用時間同細路玩lego 的男人壞不到底。你的錢全用作小朋友開支,不要再給他還錢,那怕他給人砍,砍死就算吧。

子爵府

相信樓主以前咁多年應該已經跟先生盡左力處理財務事宜。為左小朋友同自己福祉,樓主好有勇氣。

曾經有親戚都跟樓主情況類似,事發時親戚有將先生欠債既事話比小朋友聽,當時小朋友雖然得4歲,但其實唔好低估小朋友對呢個世界既理解能力,仲可以趁早比小朋友知道有咁既事而借鏡,大個左就唔好犯一樣的錯。樓主都可以平和地同小朋友解釋返爸爸出左咩事,同點解欠債時父母分開會對小朋友比較好,亦同時用肯定的語氣話比小朋友聽小朋友仍然可以成日見到爸爸+同爸爸相處。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

PoohBB 發表於 24-3-8 08:16
直接說 爸爸傷害了你。

事情上天會帶着行,

唔建議同咁細小朋友講邊個傷害邊個,佢未必消化到,講客觀情況就夠,始終男人係小朋友爸爸,長遠嚟講,保持父子/父女情,對小朋友成長有正面影響。

公爵府

qq6a 發表於 24-3-8 09:51
...

佢係病態賭徒
好難攪,唔走唔得
欣賞你決定
為兒子你要好好振作

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊